Hoe kies je een boek op de basisschool?
top of page

Hoe kies je een boek op de basisschool?

Bijgewerkt op: 29 mrt.


Hoe kies je een boek in een bibliotheek?

Je gaat met je klas naar de bibliotheek. Je kijkt je ogen uit. Je ziet overal waar je kijkt boeken. Boeken die rechtop staan, maar ook boeken die schots en scheef staan. Boeken met een dikke kaft, dunne kaft, kapotte kaft...alle soorten en maten. De juf zegt dat je een kwartier de tijd hebt om een boek te kiezen, voordat je weer terug moet lopen naar school. Hoe kies je in vredesnaam zo snel een boek? Daar proberen wij je vandaag bij te helpen!


Het kiezen van een boek vraagt soms om de nodige keuzestress. Je vindt het misschien moeilijk om uit te leggen wat je een leuk boek vindt. 'Het is gewoon leuk', is iets wat je misschien wel eerder hebt gezegd. Maar doordat je zelf niet goed weet wat je leuk vindt, is het zoeken naar een boek bijna onbegonnen werk! Met deze tips helpen we je een eindje op weg!


Tip 1 - Neem de tijd


Meteen een tip waar je misschien wel het minste invloed op hebt! Als je namelijk met je klas een boek gaat uitzoeken, zit er de nodige haast achter. Ga daarom ook zeker eens een boek zoeken met je ouders, of wellicht zelfs zelf! Je hebt dan alle tijd om door boeken te bladeren, kaften te lezen en onderstaande tips uit te proberen!


Tip 2 - Je eerste indruk


De eerste indruk is belangrijk. Er is een reden dat je een boek uit de kast hebt gepakt. Waarschijnlijk sprak de kleurrijke kaft je aan, of misschien wel de titel? Besef je wel dat de eerste indruk niet alles is. Sommige boeken kunnen een heel goed verhaal hebben, maar misschien ziet het er allemaal wat minder aantrekkelijk uit. Pak op basis van je eerste indruk eens een stapeltje boeken en ga daar eens mee zitten. Wij proberen je met onze video's natuurlijk ook boeken aan te raden. Misschien zit daar wel een boek tussen met een saaie kaft, maar word je alsnog enthousiast!


Tip 3 - Pak een boek wat je leuk lijkt!


Boeken zijn op allerlei manieren ingedeeld. Op AVI-niveau, of simpelweg op leeftijd. Let daar niet teveel op! Soms ben jij misschien al een hele sterke lezer en zou het zonde zijn als je niet wat moeilijkere boeken gaat lezen. Hetzelfde geldt voor boeken waar je 'te oud voor bent'. Wij moedigen je natuurlijk van harte aan om steeds wat moeilijkere boeken te lezen, maar af en toe een makkelijk boekje tussendoor moet toch ook kunnen? Pak je uiteindelijk een te spannend of eng boek? Dan kun je dat altijd nog wegleggen.



Tip 4 - De achterkant en een bladzijde in het midden


Oké, je hebt dus een stapeltje boeken gevonden wat je aansprak. Of door de kaft, of door de titel. Het is nu tijd om de achterkant van het boek te lezen. Hier vertelt de schrijver kort waar het verhaal over gaat. Pak ook eens een bladzijde in het midden van het boek voor je. Spreekt het je aan? Dan is het boek door de eerste keuring gekomen! Vind je de achterkant maar vaag of helemaal niks? Leg het boek dan opzij. Dat heeft voor nu zijn kans verkeken!


Tip 5 - De vijf vinger regel


Het is nu tijd om te kijken of het boek wel voor jou geschikt is. Dat wil zeggen: is het boek niet te makkelijk of te moeilijk? Daarvoor is er een speciale vijf vinger regel. Hiervoor ga je zo te werk:


  1. Sla het boek open op een willekeurige bladzijde (niet te ver achterin, dadelijk is het einde al verklapt!)

  2. Steek een hand met vijf vingers op.

  3. Begin met het lezen van de pagina. Elke keer als je een woord tegenkomt dat je niet kent, trek je één vinger terug.

  4. Hoeveel vingers heb jij aan het einde van de pagina nog omhoog staan?

  • 0-1 vingers: het boek is nog wat te moeilijk!

  • 2-3 vingers: je hebt het perfecte boek gevonden, gefeliciteerd!

  • 4-5 vingers: dit boek is stiekem wel een beetje te makkelijk. Wil je hem toch lezen? Vooruit, voor één keertje dan!

Door al deze tips te blijven gebruiken, kun je vaker boeken vinden die goed bij je passen! Kijk voor de meest recente tips op onze site of socials! Zien we je daar?


bottom of page