top of page

Mijn hamster is een meesterbrein (6+) | Lesje sarcasme voor de jongere lezer


Eerlijk is eerlijk, toen ik bij een bezoek aan Veltman Uitgevers Mijn hamster is een meesterbrein in mijn handen kreeg gedrukt, was ik niet onderverdeeld enthousiast. Ondanks het aantrekkelijke uiterlijk van het boekje bekroop mij het gevoel dat dit niet iets voor mij was om te promoten, maar toch ben ik gestart met het ontdekken van de serie. De hamster is in verschillende boeken namelijk ook nog eens een detective of astronaut en de vraag is of dit huisdier genaamd Jasper Stinkbil wel zoveel bestaansrecht heeft. Het antwoord lijkt toch echt op 'ja' uit te draaien!


In Mijn hamster is een meesterbrein maken we kennis met Benjamin Brinks, die thuis samen met zijn zusje, vader en moeder een heel normaal leven heeft. Benjamin is niet de slimste van het stel en heeft het daardoor erg moeilijk op school. Met name rekenen zorgt voor hoofdpijn en dat zit hem wel eens dwars. Zijn ouders willen op zijn leeftijd (9 jaar) dat hij wat verantwoordelijkheid leert te nemen en besluiten daarom een huisdier te kopen. Nadat een aardvarken, bij en middelgrote octopus het niet worden, komt er uiteindelijk een hamster in huis. Een hamster die al snel de naam Jasper Stinkbil krijgt.


Niet lang nadat de hamster op de kamer van Ben terecht komt, wordt duidelijk dat we wel met een heel bijzondere hamster te maken hebben. De hamster begint namelijk tegen Benjamin te praten en blijkt ook nog eens een meesterbrein te zijn! Het dier is ook niet al te blij met zijn naam...

''Jasper Stinkbil? Hoe zou jij het vinden als je, weet ik veel, 'Rogier van Meuren' of 'Sebastiaan Poepjes' heette?''

Wat volgt is een avontuur waarin de band tussen Jasper Stinkbil (al snel veranderd naar Stinkie) en Ben alsmaar groeit. Een moeilijke rekentoets vraagt om de kwaliteiten van Stinkie, maar hoe krijgt Ben hem de school in?


Mijn hamster is een meesterbrein van David Lowe is overduidelijk het begin van een serie dat voor middenbouwers erg vermakelijk leesvoer is. Het boek staat bol van de grapjes en is vlot geschreven. De hamster is erg sarcastisch (wat ook wordt benoemd) en Ben is vooral niet zo snugger. Die combinatie zorgt voor erg grappige situaties die hier en daar worden ondersteund door simpel geschetste afbeeldingen van Mark Chambers die zijn doel raken. Een huisdier als Stinkie zou ik ook wel willen!


In de klas

Het boek kun je ideaal inzetten als je het wilt hebben over sarcasme. Wat is sarcasme, waar herken je het aan en op welke momenten kan je die grappen maken? Herkent iedereen sarcasme even gemakkelijk of is het echt persoonsgebonden? Heeft sarcasme een specifiek doel? Bespreek passages uit het boek of laat kinderen de sarcastische opmerkingen zelf uit de tekst filteren.

 

We raden dit boek aan voor...

...jonge lezers die toe zijn aan een wat langer verhaal.

...lezers die houden van huisdieren.

...iedereen die stiekem leeft van sarcasme.

 

Samenvatting / Omslag


"Wat je nooit moet doen: je zusje aan haar bed vastplakken met plakband, ook niet als ze er zelf om vraagt. Dat weet ik omdat ik het wel heb gedaan, en daarna ging mijn moeder compleet over de rooie.

Mijn moeder heeft nogal een verleden als het om ongewone straffen gaat. Ooit heeft ze me betrapt toen ik het haar van mijn zusjes barbiepop bijknipte, en toen zette ze me in een stoel en gaf mij hetzelfde kapsel.

En nu heeft mijn moeder, dankzij dat plakbandincident, mijn tv en al mijn spelletjes naar de schuur verbannen en gezegd dat ze een huisdier voor me ging kopen.."


Ontmoet de negenjarige Benjamin Brinks en zijn humeurige nieuwe huisdier, Jasper Stinkbil, alias Stinkie. Benjamin is een heel gewone jongen, met een enorme hekel aan wiskunde. Stinkie is een briljante maar nurkse hamster die gek is op verse wortels. Samen zijn ze een niet te stoppen team! Maar zijn ze slim genoeg om stiekeme plannetjes van Bens gemene wiskundeleraar, beter bekend als De Baard, te stoppen?

bottom of page