top of page

Roversjong | Een verhaal over moederliefde en loslaten

Een goede fabel kan mij altijd bekoren. Een van mijn favoriete jeugdboeken is dan ook De Fantastische Meneer Vos van Roald Dahl. Je kunt je al op jonge leeftijd heerlijk in de dieren met menselijke trekjes verplaatsen. Ook Jef Aerts moet dit geweten hebben, want met zijn fabel genaamd Roversjong wist hij mij weer even naar mijn jeugd te brengen. Hij schreef namelijk een verhaal over moederkip Vera, die besluit om een van haar grootste natuurlijke vijanden in huis te nemen...


En dat is best een rake boodschap in een tijd waarin mensen elkaar om het minste of geringste niet het licht in de ogen gunnen. Aan het begin van het boek is het al hommeles, want de boederij van kip Vera wordt aangevallen door een vos. Veel kippen komen te overlijden en ook de haan, die zich kranig verweerd, delft uiteindelijk het onderspit. Wanneer Vera de scherven raapt van de aanval, ziet ze om het hoekje van haar ren een klein vosje zitten. Het vosje is vermoedelijk achtergelaten door zijn moeder. Vera besluit de vos onder haar hoede te nemen en als een eigen kind op te voeden.


Tijdens de opvoeding leert ze de vos, die ze de naam Vonk geeft, hoe je je als kip moet gedragen. Dit gaat heel goed, maar op een dag is er toch wat rumoer in de kippenren, zeker wanneer er kippen van buitenaf bij komen. Zij zien hun natuurlijke vijand en slaan alarm. Er zit niets anders op dan dat Vonk vertrekt. Vera besluit dat haar kippige kinderen zich wel redden zonder haar en trekt met Vonk de wijde wereld in.


Tijdens deze reis komt Vonk er steeds meer achter dat hij toch wel wat anders is dan zijn kippenbroertjes. Ook komen ze andere vossen tegen die wel erg bijzonder gedrag vertonen naar zijn moeder. Hoe gaat Vonk om met deze verschillen? En kan hij buiten de kippenren overleven?


Roversjong is een prachtig verhaal over moederliefde en durven loslaten. Daarnaast snijdt het ook een thema aan dat gaat over jezelf zijn en erbij willen horen. Er valt zelfs ook nog een link te leggen met adoptie of asiel. Uiteindelijk is Roversjong een verrukkelijke fabel die door de prachtige illustraties van Martijn van der Linden helemaal tot leven komt. Een voorleesverhaal dat in de midden- en bovenbouw niet zal misstaan!


Inkijkexemplaar Roversjong
.pdf
Download PDF • 952KB
 

Ik raad dit boek aan voor...

...ouders en leerkrachten van kinderen die met een adoptie- of migratie-achtergrond.

...fans van fabels! ...iedereen die ook kan volhouden dat hij of zij een kip is!

 

Samenvatting/Omslag

Kip Vera ontsnapt aan de strooptocht van de vos omdat ze onder een bessenstruik zit te broeden. Bij de schuur vindt ze een rillende kleine vos die na de jachtpartij alleen achterbleef. Vera is een moeder in hart en nieren en neemt het vossenjong zonder aarzelen onder haar vleugels. De eieren komen uit, het welpje groeit op en stoeit vrolijk met de kuikens. Maar de andere kippen voelen zich helemaal niet veilig met dat roversjong op de boerderij.

Comments


bottom of page