top of page

Wonderlijke weetjes & fascinerende feiten over Romeinen | In sneltreinvaart door de Romeinse tijd

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


Kaft Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de Romeinen!

Door Sander van Genderen - In het kader van de Kinderboekenweek van 2020 bespreken Yannick en ik alle kerntitels die beschikbaar zijn. Eerder bespraken we al het kinderboekenweekgeschenk De Diamant van Banjarmasin, maar er zitten heel veel interessante titels in het kerntitelpakket! Zo ook dit prachtige boek van Sarah Devos en Heleen Brulot, die het boek van tekeningen heeft voorzien. Onder begeleiding van Professor Breinstein en zijn eigenwijze konijn leren we meer over de Romeinen die toch wel een heel belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de mens. Nee, Asterix & Obelix ga je in dit boek niet tegenkomen, maar wel heel veel andere leuke, interessante dingen. En dat in sneltreinvaart!


Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de Romeinen is een informatieboek. Dat betekent dat er geen verhaal is wat je volgt, maar dat het boek allerlei interessante feiten en weetjes op een rij zet die heel interessant zijn om te weten. Deze feiten en weetjes worden aangevuld met vrolijke tekeningetjes van Heleen Brulot.


Het boek begint kort te vertellen over de volkeren die voor de Romeinen aan de macht waren. Dit waren de Grieken en de Etrusken. Pas vanaf 753 voor Christus werd het Romeinse koninkrijk opgericht, iets wat later een Romeinse republiek en een Romeins keizerrijk werd. Dit werd zelfs later weer opgedeeld in het West-Romeinse rijk en het Oost-Romeinse rijk, kun jij het nog volgen?

Zoals de titel al een beetje verklapt, blijft het tempo in dit boek lekker hoog. Er worden heel veel verschillende onderwerpen behandeld. Van het leger tot de briljante bouwwerken en van school in de Romeinse tijd tot alle goden en godinnen op een rijtje! Alles wordt kort, bondig en luchtig verteld en lijkt precies op te houden wanneer je voor nu wel even genoeg denkt te weten.


Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de Romeinen is prettig om te lezen en heel handig als bronboekje wanneer je het op school over de Romeinse tijd gaat hebben. Verbaas je vrienden en vriendinnen met jouw kennis over die gekke Romeinen door dit boek te lezen!

 

Dit boek is voor...

...lezers die van informatieboeken houden

...lezers die fan zijn van de Romeinen

...lezers die graag de geschiedenis in duiken

 

Samenvatting / flapteks

De perfecte combinatie van feiten, humor en heel veel tekeningen Professor Breinstein vertelt je alles wat je wilt weten over de Romeinen: van de vele veldslagen tot het dagelijkse leven, van de grote keizers tot de gladiatoren, van de rijke banketten tot een middag in het theater. Wist je dat Caesar en Cleopatra een zoon hadden? En dat keizer Caligula zijn paard tot consul benoemde? Ken je de legende over het ontstaan van Rome? Ken je het verschil tussen een viaduct en een aquaduct? En wist je dat het volgens de Romeinen geluk bracht om je haar te laten knippen bij volle maan?

 

Lestips


Het officiële lespakket van de kinderboekenweek 2020 bevat een hele leuke les die bij dit boek past. In deze les moeten kinderen feiten opzoeken in het boek door eerst naar de juiste hoofdstukken te zoeken in de inhoudsopgave. Daarnaast vergelijken ze het feitje met de tijd van nu en trekken ze de conclusie of dit inmiddels is veranderd. Zijn gezinnen nog steeds even groot? En waar wasten de mensen zich?


Verder is Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de Romeinen simpelweg een heel interessant boek om in je klas of schoolbibliotheek te hebben. Het is een luchtig naslagwerk dat heel prettig is geschreven en zich eventueel ook prima leent voor thematische lessen begrijpend lezen.

Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de Romeinen! lespakket
Alle rechten voorbehouden aan Stichting CPNB


bottom of page