top of page

Zoef! | Een sprookjesachtig avontuur met een lach en een traan

Niet lang voor het pennen van deze bespreking hadden we met De Leesdetectives niemand minder dan Janneke Schotveld te gast in de podcast. Haar optreden viel samen met de uitgave van haar nieuwste kinderboek, genaamd Zoef! Helaas ging er iets mis bij de post, waardoor we niet het gehele boek konden lezen op het moment dat we de podcast opnamen. Inmiddels is het einde van het boek wel bereikt en is het hoog tijd om een beeld ervan te schetsen voor jullie!


In Zoef! volgen we Amir. De jongeman is vreselijk verdrietig, want zijn allergrootste maatje van de hele wereld is zojuist overleden. Zijn hond Oela was zijn steun en toeverlaat, maar in deze harde wereld is het nu eenmaal zo dat honden een korter leven zijn gegeven dan een mens. Amir besluit op de avond van het inslapen niet aanwezig te zijn. Hij wordt er te verdrietig van en besluit op zijn kamer te blijven. Inmiddels ligt hij wederom verdrietig op bed te staren naar zijn plafond.


Maar wat is dat? Was het kleed aan het bewegen? Dat kon toch niet? Hij zal het zich wel verbeeld hebben. Wanneer het kleed echter ook nog eens begint te praten en al snel een tapijt wil worden genoemd, is Amir met stomheid geslagen. Zoef, ook wel Zafar Omar Emín Faroek genoemd, is tot leven gekomen nadat de oudoom van Amir de laatste was geweest die met hem avonturen zou hebben beleefd. Daarna is Zoef op zolder beland en heeft niemand meer naar hem omgekeken. Zoef is direct in voor een avontuur, maar Amir is vooral verdrietig. Wanneer Zoef echter beweert dat via een avontuur Oela weer tot leven te wekken is, is Amir om. Hij besluit op het kleed te stappen en via het slaapkamerraam de wereld in te trekken. Op zoek naar een magische manier om Oela weer aan zijn zijde te krijgen.


Het boek Zoef! begint hoofdzakelijk eerst verdrietig. Het rouwen om een hond is iets wat vele kinderen zullen herkennen. Gelukkig duurt de rouwsessie niet al te lang, want Zoef doet al op bladzijde twee zijn intrede. Vervolgens vindt er een avontuur plaats waarin tranen en geluk zichzelf in hoog tempo afwisselen. Zoef is een extreem eigenwijs tapijt dat dondersgoed weet wat hij wel en niet wil. Dat kan hem soms wel eens duur komen te staan. Amir is een tikkeltje onzeker, maar de gedachte dat hij Oela mogelijk weer terug kan halen, sterkt hem op allerlei momenten.


Zo zijn er toch wel wat thema's die in dit boek de revue passeren. Vooral rouwverwerking is een groot onderdeel, maar ook het ontstaan van vriendschappen en het verleggen van je grenzen. Zoef heeft het, ondanks dat hij stronteigenwijs is, in zich om een publiekslieveling te worden. Schotveld zou Schotveld niet zijn als ze ook wat linkjes legt naar bekende volksverhalen en sprookjes. Wat dat betreft kunnen ook fans van werken als De Kikkerbilletjes van de Koning en Het Kattenmannetje weer aan hun trekken komen. Het boek wordt gecomplementeerd met werkelijk prachtige illustraties van Nadia Meezen, waarbij de kaft het absolute hoogtepunt is. 

Ik raad dit boek aan voor...

...lezers die wel zich gesterkt willen voelen in hun rouwverwerking.

...lezers die fan zijn van sprookjesachtige verhalen met een lach.

...iedereen die kan uitvogelen op wie De Wegwijzer in het boek is gebaseerd... MAIL ONS ALSJEBLIEFT!

 

Samenvatting/Omslag


Een grappig en ontroerend verhaal over liefde en afscheid nemen


Amir is vreselijk verdrietig. De allerliefste hond van de wereld is dood. Op de plek naast zijn bed waar Oela altijd sliep, heeft zijn moeder een oud tapijt neergelegd. Maar het is geen gewoon tapijt: het stelt zich voor als Zafar Omar Emín Faroek de Veertiende (kortweg: Zoef) en het kan vliegen!


Zoef en Amir gaan op een avontuurlijke reis naar de Grens om Oela terug te halen voordat zij definitief oversteekt. Onderweg komen ze een bonte stoet figuren tegen die het tweetal proberen te helpen – of juist niet… Komen ze op tijd om Oela weer mee naar huis te nemen?

Zoef! is een grappig en ontroerend verhaal over liefde en afscheid nemen van Superjuffie!-auteur Janneke Schotveld, geschikt om voor te lezen vanaf 7 jaar of om zelf te lezen vanaf 8 jaar. Nadia Meezen maakte de prachtige illustraties.

コメント


bottom of page