top of page

Boekbespreking Noorse Sagen | Vertelde verhalen opgeschreven

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


Kaft Noorse Sagen

Door Yannick van Dijk - Al sinds mensen bestaan, bestaan er verhalen. Verhalen over goden, wolven, vrouwen en het hapje dat je vanavond zou gaan vangen. De verhalen die uit de geschiedenis het meeste zijn opgeschreven, zijn de verhalen uit godsdiensten. Denk aan de Veda's uit het Hindoeïsme, de Odysseus en de Ilias uit de Griekse oudheid en de Thora uit het Jodendom. Sommige verhalen zijn niet opgeschreven, maar doorgegeven en uiteindelijk opgeschreven en bewaard in een archief. Zo ook de verhalen uit de oud-Noorse godsdienst. Het mooie uit die godsdienst is dat er meerdere goden zijn met allemaal hun eigen specialiteit en belangen. Dit levert goede verhalen op. Zo ook in de uitgave Noorse Sagen van Kevin Crossley-Holland.


Het boek bestaat uit vijf verhalen. In de vijf verhalen komen reuzen (die vaak de slechteriken zijn in de Noorse godsdienst), verschillende goden en mensen voor. Zo verslaat een reus een mens met een bordspel, waardoor de man zijn dochter dreigt te verliezen. Iedere god probeert de man te helpen, maar er is maar 1 god die het uiteindelijk lukt. En die god lag niet voor de hand!


Zo wordt er uitgelegd wie er heeft gezorgd voor de uitvinding van het linnen. Linnen was een bijzondere grondstof voor de Vikingen, want het is koel in de zomer en houdt warmte vast in de winter. Er staat een verhaal in over de geschiedenis van de poëzie en er wordt een wedstrijdje beschreven tussen Odin en een wel hele slimme bergreus. Deze verhalen worden ondersteund met prachtige tekeningen en afbeeldingen.


Houd je dus van korte verhalen, ben je gek op mythes en sagen uit oude godsdiensten, dan is dit boek iets voor jou. Er zitten mythische wezens in, verschillende goden (die je natuurlijk ook terugziet in series als Ragnarok of de films van Thor) en er wordt uitgelegd hoe mensen vroeger dachten hoe de dingen ontstonden. Neem er dan nog eens bij dat de vormgeving heel tof is, dan is dit echt een goed boek dat ze tot in Walhalla zouden moeten lezen!

 

Dit boek is voor...

...lezers die heel graag kijken naar Thor, Ragnarok en Loki

...lezers die houden van losse verhalen

...lezers die houden van een mooi vormgegeven boek

 

Samenvatting/Flaptekst

Wie de regenboogbrug naar Midgard oversteekt, betreedt een wereld van groene vlaktes en ijzige gletsjers. Daar stelt Odin het verstand van de rotsreus Tangler op de proef, en begroet Frigg een sterveling in haar oogverblindende kristallen grot. Maar wie is nu echt de machtigste god of godin van Asgard? Lees in deze wonderbaarlijke, bloedstollende Vikingmythen en IJslandse spookverhalen hoe Odin en de Noorse goden en godinnen magische kunsten uithalen, terwijl sluwe dwergen, bergtrollen en andere bovennatuurlijke wezens door het land struinen.


Comments


bottom of page