top of page

De Breedbekkikker & De Piekerende Pinguin | Ik houd van pop-up boeken!

Prentenboeken worden vandaag de dag prachtig geïllustreerd door tal van illustratoren. Elk ook nog eens met een uiteenlopende stijl. Soms is het de bedoeling dat alles zo realistisch mogelijk oogt, terwijl de ander juist het liefst flink van de realiteit afwijkt. Deze prentenboeken zijn, logischerwijs, veelal 2D. Een plat vlak waarin je met je gedachtes kunt verdwijnen. 3D-boeken zijn echter nog geen verleden tijd. Een van onze populairste voorbeelden is De Kleur van Emoties. Keith Faulker zorgt met De Breedbekkikker en De Piekerende Pinguïn voor twee nieuwe opties in de categorie pop-up boeken!


In samenwerking met uitgeverij Pelckmans zijn er twee boekjes verschenen die qua stijl heel dicht bij elkaar liggen. Daarbij doel ik op praktisch alles: de tekenstijl, de manieren van pop-up en het verhaal. Beide verhalen zijn namelijk kort en hebben een grappige insteek. Beide verhalen eindigen ook met een knaller van een pop-up. Niet te dichtbij zitten met je neus dus, want je schrikt je een hoedje.


De Breedbekkikker

In dit pop-up boekje volgen we een breedbekkikker die dol is op het vangen van vliegen. Niet gek, want het is zijn absolute lekkernij. Hij vertelt dit het liefste aan iedereen die het wel of niet horen wil. Aan de vogel, de muis en de alligator. Laatstgenoemde is niet onder de indruk van het verhaal van Breedbekkikker. Sterker nog, hij heeft wel trek in zo'n kikkertje! Breedbekkikker moet dus maken dat hij wegkomt. Hoe dat afloopt, lees je natuurlijk zelf.


De Piekerende Pinguïn

In het tweede pop-up boekje dat we in deze bespreking behandelen, De Piekerende Pinguïn, volgen we een pinguïn die wel erg is verdwaald. Hij bevindt zich namelijk op de noordpool, terwijl elk weldenkend mens natuurlijk weet dat pinguïns op de zuidpool leven. Hij gaat op zoek naar bevestiging van andere dieren. Die lijken dat te geven, maar hij is toch ook wel benieuwd naar de mening van zijn moeder. Hoe kijkt die er eigenlijk tegenaan?


De pop-up boekjes zijn erg leuk voor kleine kinderen die korte verhalen kunnen waarderen en van de verrassing van de pop-ups houden. De verhalen zijn vrij recht-toe-recht-aan en zullen dan ook niet de diepgang bieden van menig ander prentenboek. Het is echt het spektakel waar je voor betaalt, niet zozeer de inhoud.

 

Ik raad dit boek aan voor...

...kinderen die houden van spektakel!

...ouders die spektakel willen bieden!

...iedereen die kinderen willen verrassen met meer dan een 2D-boek!

 

Samenvatting/Omslag


De Breedbekkikker

De breedbekkikker is supernieuwsgierig! Hij wil heel graag weten wat alle dieren zoal eten. Dus vraagt de kletserige kikker met zijn grote mond aan alle levende wezens die hij tegenkomt wat hun lievelingseten is – totdat hij er een tegenkomt die dol is op… breedbekkikkers. De heerlijk dwaze herhaling in dit bekende en geliefde verhaaltje zal jonge kinderen zeker laten giechelen!


De Piekerende Pinguïn Een bibberende kleine pinguïn piekert zich suf. Zo erg, dat hij hulp vraagt aan zijn buren. Is hij wel wie hij denkt dat hij is? ‘Ben ik echt een pinguïn?’ vraagt hij aan de grote witte ijsbeer. De beer zegt van wel, maar de arme pinguïn is niet overtuigd. Dus vraagt hij het aan de walrus, aan de gigantische orka en zelfs aan zijn moeder. Waarom is hij toch zo in de war? Dit wonderlijk gekke verhaal met de prachtige pop-ups en het verrassende einde zal jonge kinderen zeker aan het lachen maken.コメント


bottom of page