De Britannica Factopedia (7+) | Het boek voor de feitjesverslinders
top of page

De Britannica Factopedia (7+) | Het boek voor de feitjesverslinders


Brittanica Factopedia; Volg het pad langs 400 weetjes; Kate Hale; Andy Smith; Lannoo

Als kind kon ik helemaal wegdromen in een boek en een prachtig verhaal. Ik zag het voor me en ik leefde mee met de karakters. Of het nou geschiedenisverhalen waren of geweldige kinderboeken van Carry Slee of Jacques Vriens: ik zwoer bij verhalen. Ik had nooit gedacht dat ik later eigenlijk ook gek zou worden op de kleine feitjes. Op het feit dat ik weet dat in 1648 het Verdrag van Münster was en dat daarmee het einde van de 80- en 30-jarige oorlog werd ingeluid. Dat ik er trots op zou zijn dat ik weet dat flamingo's homoseksueel kunnen zijn en dat Groenland bij Denemarken hoorde. Voor kinderen die gek zijn op zulke feitjes, is er een nieuw boek: Britannica Factopedia.


In de Britannica Factopedia draait het eigenlijk helemaal niet om een logische indeling, het draait om verbanden. Vaak zelfs met woorden! Een draak op een vikingschip kan een verband leggen naar een draak in de Chinese jaartelling en lichtjes in het donker kunnen verband houden met een uitvinding die is gedaan in het donker. De Britannica Factopedia werkt als volgt. Je begint bij bladzijde 1 en vandaaruit volg je een stippelroute. Bladzijde 1 houdt verband met bladzijde 2, maar soms kun je ook een uitstapje maken verderop of terug in het boek. De bedoeling is eigenlijk dat je verdwaalt in de geweldige feitjes die je krijgt van dit boek.


Je moet niet verwachten dat Factopedia je ontzettend veel diepgravende feitjes biedt. Van sommige feitjes had ik zelf wel wat meer willen weten (zo van: "Maar wow! Hoe zit dat??") en dan vond ik het jammer dat er niet over werd uitgeweid. Andere feitjes waren prima zoals ze waren. Een voorbeeld is, dat ik bijvoorbeeld gek ben op geschiedenis, dus bij het feitje dat Cleopatra in de tijdbalk dichter bij de uitvinding van de invriespizza zat ten opzichte van de piramide van Alexandrium wilde ik graag weten wat dan de jaartallen waren en hoe dat zat. Terwijl bij het feit dat er een hagedissensoort is die groen bloed had, vond ik het een leuk weetje, maar meer niet. Het daagt je dus uit meer te gaan uitzoeken.


In de klas is dit boek natuurlijk geschikt als (oppervlakkig) naslagwerk. Het is eigenlijk meer een informatieboekje met losse feitjes. Echter zou ik het ook gebruiken bij een les over verbanden met nieuwsbegrip. Al die feitjes houden verband met elkaar, maar welke verbanden erin zitten, is verschillend. Zo kan het tweede feitje het soms een voorbeeld zijn, of een gevolg of een overeenkomst van het eerste feitje. Hoe tof is het dan als je daarvan voorbeelden opzoekt en ze uitlegt en bespreekt in de groep.


Al met al is Britannica Factopedia een leuk boekje voor in de groep. Het is een vlot boek met veel plaatjes, korte feitjes en het prikkelt je genoeg om ergens meer over te weten komen. Het is een feitenboek met een grappig tintje. De plaatjes werken uitnodigend en het is een boek voor echte feitenvreters.



 

Dit boek raden wij aan voor...

... kinderen die gek zijn op feiten

... mensen die het heerlijk vinden om korte feitjes op te zoeken

... een ieder die niet wist dat wij iedere 10 jaar nieuwe botten hebben


 

Samenvatting/Omslag

  • Op Papoea-Nieuw-Guinea leeft een hagedissoort met GROEN BLOED!

  • Flamingos krijgen hun ROZE KLEUR door de garnalen, krabben en algen die ze eten.

  • Sommige octopussen VERANDEREN VAN KLEUR in hun slaap!

  • Wanneer je twee verschillend gekleurde ogen hebt, heb je HETEROCHROMIE!

Spring van onderwerp naar onderwerp en ontdek wat een giraf verbindt met de Eiffeltoren of een stuk pizza met Cleopatra. Van dinosaurussen naar eieren, naar ontbijten naar geiten!

Waar zal je nieuwsgierigheid je brengen?

bottom of page