top of page

De Britannica Kinderencyclopedie - Als het hier niet in staat...


De Brittanica Kinderencyclopedie, Lannoo, Christopher Lloyd, cover

Vroeger had ik thuis de Encyclopedie voor de Jeugd. Dit was een geweldig boek, want ik was enorm nieuwsgierig hoe bepaalde dingen werkten. Ook als ik iets interessants had geleerd kon ik in mijn dikke loebas van een boek nog meer hiervan leren. Dit boek was heel belangrijk voor werkstukken en andere dingen. Natuurlijk praten we over 25 jaar geleden. En in die tijd had je internet met een inbelverbinding. Maar toch was het fijn er één bij je te hebben, om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen.


Zo'n boek is ook de Britannica Kinderencyclopedie. We denken wel dat je je boekenkast moet verstevigen als je dit boek er in zet, want het is een dikkertje, maar ik geloof dat zo'n soort boek in ieder huis moet staan, want het is ontzettend beeldend en het bevat geweldig veel informatie.


Het boek is ingedeeld in acht allesomvattende hoofdstukken. Het begint bij het heelal, gaat dan door naar de aarde, vervolgt met de materie. Daarna komt er een hoofdstuk over alle levens, vervolgens gaat het over de mensen, dan vertellen ze iets over de oudheid en de Middeleeuwen, om door te gaan naar de Moderne tijd en het boek sluit af met een hoofdstuk over vandaag en morgen.


Ieder hoofdstuk begint met een kort stukje tekst over het onderwerp. Dit is een algemeen stuk tekst, maar daarin word je als lezer wel geprikkeld verder te lezen. In het hoofdstuk zelf staat dan een kop en daar gaan de volgende twee bladzijden over. Hierin staan vele stukken tekst, vaak verduidelijkt met geweldige plaatjes. Er komen experts aan het woord en er staan interessante vragen die je nog zou kunnen hebben aan het einde van de twee gelezen bladzijden of je vindt een weetje. Aan het einde van ieder hoofdstuk vind je een blad met nog een aantal vragen aan experts en een toffe quiz en daarna gaat het verder naar het volgende hoofdstuk.


Een kinderencyclopedie wil vaak zeggen: "veel kinderlijke teksten, die te begrijpen zijn voor kinderen." Wij en gelukkig vele auteurs schatten kinderen hoog in. Ook zie je dat terug in dit boek. Woorden als Asteroïden, Kuipergordel, tektonische platen en nog veel meer woorden komen voorbij. Het verschil in een kinderencyclopedie met die van een volwassenenencyclopedie, zit hem in de aantrekkelijkheid, de vormgeving en in het interactieve. Dit maakt het ook ideaal om in je klas te hebben staan. Op deze manier komen de kinderen wel aan hun trekken en het is natuurlijk geweldig dat als je een bepaald onderwerp hebt, dat je zo'n boek gebruikt in de klas, teksten eruit kopieert en ophangt bijvoorbeeld. Daar is dit boek mooi genoeg voor!


Van de Brittanica Kinderencyclopedie gaan mijn handen zeker jeuken. De buitenkant is al fantastisch, maar ik vind de binnenkant nog mooier. Er zit een hoop werk in om dit te schrijven/maken en dat komt er ook zeker uit. Natuurlijk is een dergelijke encyclopedie vaak aan de prijs, maar weet dat je je geld er echt uithaalt! Zeker als je net zo'n nieuwsgierig kind hebt als de kleine Leesdetective Yannick.