top of page

Yannicks reis door Araluèn: Grijze Jager deel 9 - Halt in Gevaar!

Bijgewerkt op: 28 sep. 2021


De Grijze Jager 9 - Halt in Gevaar, cover, Gottmer

Doe ik dat blauwe shirt aan, of dat rode shirt? (Want die blauwe broek kan ik nog aan vandaag, maar daar kan dat blauwe shirt niet op, toch is dat shirt stiekem wel leuker) Loop ik aan de rechter- of de linkerkant? (Want de rest van Nederland loopt rechts, terwijl toch geleerd is om links te lopen omdat dat veiliger is!). Droog ik mijn was aan een wasrek of in de droger? (Een wasrek is wel beter voor je was, maar een droger is wel 10000x makkelijker) Blijf ik werken waar ik werk, of ga ik mijn horizon verbreden? (natuurlijk is het heerlijk op de automatische piloot te werken waar je werkt, maar het begint wel een beetje saai te worden). Het leven zit vol met dilemma's. Dagelijkse dilemma's of wat moeilijkere dilemma's. Vaak kom je daar uiteindelijk wel uit. Maar wat als je een dilemma hebt op leven en dood? Wat doe je dan? Het thema van het 9e deel (alweer!) van de Grijze Jager - Halt in Gevaar!


Dit verhaal bevat natuurlijk spoilers, aangezien het al het 9e deel is... Lees dit alleen als het 8e avontuur van Will achter de rug is.


Na de ontboezeming van Tennyson in Hibernia, vlucht hij. Will, Halt en Arnaut gaan natuurlijk achter de man aan. Dat is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Want de geruchten zijn dat hij naar de Scoti in Picta is gevlucht. Via een piraat die Halt een poepie laat ruiken (nadat Will het niet gelukt was om aan de benodigde informatie te komen), komen ze te weten dat Tennyson en zijn gevolg inderdaad naar Picta is gevlucht en ook de exacte locatie van waar is Tennyson wordt bekend.


Via een normaal schip weten de mannen na veel moeite aan te komen op de beoogde plek. Daar vinden ze al gauw aanwijzingen dat Tennyson langs is geweest. Door het onherbergzame gebied in Picta komen ze al gauw een verbrande boerderij tegen, waarbij de twee bewoners een onfortuinlijke dood stierven. Dit was zeker het werk van Tennyson en zijn twee Genovese handlangers met hun kruisbogen en gifpijlen. Wanneer Tennyson doorheeft dat hij nog wordt achtervolgd zien de helden al snel een Genovees op de wacht staan. Ze zullen een hinderlaag te verwerken krijgen met een vervelend gevolg... en in dat gevolg is Halt in ernstig gevaar. De vraag is: maakt Will dan de juiste keuzes? Zeker wanneer zijn beste vriend en voormalig mentor in groot gevaar is!


Het negende deel van de Grijze Jager is uit en het was wederom een genot om te lezen. Het blijft een verslaving, tussen al die andere mooie boeken die ik mag bespreken, blijft dit altijd de kers op de taart. En om nou te zeggen dat er veel diepgang in zit, of dat het iedere keer zo verrassend is, dat is het niet. Maar de karakters zitten in je hart en bloed. Je bent van ze gaan houden, met al hun eigenaardigheden. De plichtmatige Arnaut, de onzekere, vastberaden en sterke Will, de koppige, meesterlijke Halt, de slimme, prachtige Alyss en vrouwe Pauline die een stevige grip heeft op Halt.


Ondanks zijn 430 bladzijden had ik Deel 9 binnen 2 dagen uit. En ik ben niet de snelste lezer (ook als Leesdetective). Het leest heerlijk weg en iedere keer wil je verder lezen. Het is spannend, herkenbaar en je voelt mee. Na deel 1 wist ik niet zeker of dit mijn serie was, na deel 2 wist ik het zeker en ook na deel 9 heeft het me nog niet teleurgesteld. Je gaat na 9 delen denken in geijkte wegen en de oplossing bleek vaak in mijn ogen voor de hand te liggen, maar toch werd je in dit boek een aantal keer verrast. Om dat zo te houden zal ik dat voor jullie geheim houden.

 

Dit boek is aan te raden voor...

... kinderen die houden van een verrassend en spannend avontuur

... leerkrachten die kinderen dingen over dilemma's willen leren

... mensen die de hele dag blijven twijfelen

 

Omslag/Samenvatting

Halt, Arnaut en Will zijn Tennyson, de leider van de Buitenstaanders, en zijn volgelingen op het spoor. Tennyson probeert te ontsnappen aan gerechtelijke vervolging voor zijn misdaden in Clonmel en Halt is vastbesloten hem tegen te houden voordat hij de grens van Araluen oversteekt. Will weet een van de huurmoordenaars uit te schakelen, maar er zijn er nog twee over en Halt is in levensgevaar. Hoe handig Will en Halt ook zijn met pijl en boog, het lijkt in dit duel met de wrede huurmoordenaars niet voldoende. Heeft voor Wills mentor het laatste uur werkelijk geslagen?

Kommentarer


bottom of page