top of page

De kaarten van madame Petrova (10+) | Een einde vol met hoop


De kaarten van madame Petrova, Marjolijn Hof, Querido, cover

Let op! Dit is het vervolg van Lepelsnijder, heb je die nog niet gelezen, dan vind je hier spoilers!


Je leest een geweldig boek, maar het einde is zoek. Nou ja, niet zoek, maar gewoon niet prettig. Je leeft al 200 bladzijden mee met een personage en op de laatste bladzijde is alles soms nog erger dan dat het al is. Of er zijn nog onopgeloste zaken waar je over wilt verder lezen. Dat gevoel had ik ook bij Lepelsnijder van Marjolijn Hof. Ik heb ontzettend geweldig genoten, wel 288 bladzijden lang. Tot het einde kwam. Ik was teleurgesteld, omdat ik vond dat veel dingen nog niet opgelost waren, terwijl ik zo had genoten. Er waren teveel losse eindjes en geen uitzicht op een nieuw deel. Totdat dit jaar De kaarten van madame Petrova uitkwam. Ik dacht: "YES! Waarschijnlijk krijg ik de antwoorden waarop ik jaren heb gewacht!?" Hoe loopt het af met die Janis en Silke en heb ik wat closure na dit einde? Je leest het in dit artikel.


Janis en Silke lopen rond in het bos en Janis vindt het wel prima. Hij snijdt zijn lepels en probeert dit op de markt te verpatsen. Echter hebben ze beiden het gevoel dat ze worden opgelicht op de markten. Totdat er op een dag een mevrouw (Loore) zegt dat Silke kan leren kaarten lezen, dat had ze gelezen in haar kaarten. Tegelijkertijd kan Janis dan lepels verkopen, maar Loore laat weten dat hij Janis er eigenlijk niet bij wil hebben. Loore koopt mooie kleren voor Silke en Janis, maar de schuld die ze maken is gigantisch en Loore vindt dat Silke de schuld moet betalen door kaarten te lezen.


Ondertussen vertelt Loore dat ze geen kaarten, maar mensen leest. Ze krijgt de basisregels mee, namelijk vaag genoeg blijven, ervoor zorgen dat het voor iedereen toepasbaar is en ze mag zeker niet te optimistisch zijn over de overlevingskansen van haar klanten, want wat als het niet uitkomt. Dan heeft ze in die regio weinig klanten meer, omdat ze haar niet meer geloven. Silke lijkt goed te worden betaald, maar Loore zorgt ervoor dat ze eigenlijk te weinig kan uitbetalen en Silke vertrouwt het niet. De vraag is: komen Loore en Janis hier ooit nog weg? Zeker als Janis het eigenlijk wel prima vindt.


De kaarten van madame Petrova gaat ook over een voorspelling die is gedaan door madame Petrova toen Janis en Silke geboren waren. Madame Petrova vertelt aan hun moeder dat de tweeling elkaar zou vermoorden als ze groter zijn. Maar zowel Janis als Silke zouden elkaar niet kunnen vermoorden en het zou niet in hun opkomen, maar is de voorspelling dan zo ver gezocht? Het antwoord op die vraag wordt zeker beantwoord in de kaarten van madame Petrova.


Het verhaal wordt zeker net zo mooi verteld als het eerste deel Lepelsnijder dat is genomineerd voor de Woutertje Pieterse prijs in 2018 en door Bibi Dumon Tak wordt genoemd in haar bloemlezing als: "... één van de mooiste kinderboeken die ik in de afgelopen jaren heb gelezen." En terecht, want in het begin van dit artikel sprak ik louter over de afloop, maar het boek was fantastisch en ook in mijn omgeving krijg ik dat telkens terug wanneer ik het boek uitleen. Maar bij De kaarten van madame Petrova klopte alles. Van begin tot het eind is het een reis en je wil verder lezen. En ik kan vast verraden dat het einde me ook kan bekoren.


Ik geef daarom dit boek een AANRADER. Marjolijn Hof verdient dit absoluut met dit meesterwerk. Het is prachtig beeldend geschreven, er is mysterie omdat het vanuit Silke is geschreven en de beschrijving van de verschillende mensen is waanzinnig. Het menselijke wordt ook continu beschreven en de contrasten zijn prachtig. Het boek doet soms wat somber aan, maar komt ten goede door de hoop die Silke en Janis uitstralen. De band die niet makkelijk is, maar wel goed, komt ook prachtig naar voren. De onzekerheid, de angst, de moedeloosheid, maar zeker ook de blijdschap zijn te voelen op verschillende momenten. Kortom, echt een boek voor in iedere schoolbibliotheek, met Lepelsnijder erbij!

Inkijkexemplaar De kaarten van madame Petrova
.pdf
Download PDF • 2.74MB
 

Ik raad dit boek aan voor...

... kinderen die houden van sprookjesachtige boeken met een avontuur.

... een ieder die gek is op mooie teksten en omschrijvingen.

... iedereen die ook graag een beer als huisdier wil hebben.

 

Omslag/Samenvatting

Silke is samen met haar tweelingbroer Janis gevlucht uit angst voor de voorspelling van waarzegster madame Petrova. Het valt haar zwaar om te slapen in de buitenlucht, konijnen te stropen, en vodden te dragen. En wat als straks de winter komt?


Dan doet zich een buitenkans voor. Ze ontmoeten een echtpaar dat met een huifkar langs markten reist. Zij legt de kaarten voor wie graag wil weten wat de toekomst gaat brengen en hij heeft een beer die kan dansen. Silke wil zich bij hen aansluiten, en leren hoe ze zelf kaarten kan leggen, misschien dat ze zo haar angst voor de voorspelling kan overwinnen. Maar Janis vertrouwt het niet. Hoe kan Silke hem overtuigen? Kunnen ze bij elkaar blijven of gaan ze ieder hun eigen weg?

Comments


bottom of page