top of page

De nacht van de bliksemregen | Een (letterlijk) flitsend avontuur door de tijd

Gustave Eiffel is één van de meest vooraanstaande mensen van de 20e eeuw. Met zijn geweldige monumenten als de Eiffeltoren en het Vrijheidsbeeld is hij ongetwijfeld één van de meest interessante personen uit de 19e en 20e eeuw. Eiffel was een visionair en vond dat zijn Eiffeltoren nergens mooier stond dan in zijn Parijs en dat hij daar moest blijven staan. Dat nu twee van zulke invloedrijke monumenten in respectievelijk New York en Parijs staan is natuurlijk een teken dat Gustave Eiffel niet zomaar een man was. Hij was geniaal.


Het verhaal van dit boek begint bij Lana. Zij is een jaar of 12 en woont bij haar opa in Parijs. Ze woont al heel haar leven in de Franse hoofdstad. Haar moeder is overleden en dat is nu bijna een jaar geleden. Lana moet in de vakantie mee naar een museum, want dat wil opa graag. Lana wil liever op bed liggen en zitten sikkeneuren over haar moeders dood. Het gaat toch heel de week stormen en regenen. Ze gaat akkoord om één dag mee te gaan naar het museum en wat blijkt? Lana heeft het naar haar zin!


Als ze die middag bij de Eiffeltoren staat, komt er een koerier aan als haar opa net even wegloopt. De koerier overhandigt een pakketje en dat pakketje mag ze openmaken als haar opa er niet is. Als haar opa een dakpan gaat repareren, ziet ze haar kans schoon en trekt het papier van het pakketje. In het pakketje zit een klokje. Ze moet er mee naar de Eiffeltoren en daarmee kan ze met de tijd reizen. Lana wil haar moeder redden van de dood en snelt naar de Eiffeltoren. In de Eiffeltoren gaat ze omhoog, ook al mag het niet, want het onweert. Ze omzeilt de beveiliging en dan is er een enorme knal. Lana is in Parijs, maar niet op de dag van haar moeders ongeluk. Ze is in Parijs meer dan 100 jaar geleden...


Het verhaal van Myron van der Velden heeft meerdere lagen en die zijn allemaal goed te volgen. Je voelt in het verhaal verschrikkelijk met Lana mee. Je voelt de afwezigheid van haar moeder, je voelt de machteloosheid van haar dood en alles wat er omheen speelt. Ook merk je dat het haar zielenwens is om echt haar moeder te redden. Hoe belangrijk zijn moeders voor hun kinderen dus? Ook het stukje tijdreizen is heel tof. Door De nacht van de bliksemregen begrijp je de geschiedenis van Parijs beter. De weinige auto's en de vele koetsen, het begin van bijvoorbeeld de draaimolen die nu als ouderwets en saai wordt gezien en ook belangrijke personen als Gustave Eiffel. Het boek is snel geschreven en een klassiek tijdreisverhaal, maar ontzettend spannend en ontroerend!

Inkijkexemplaar - De nacht van de bliksemregen
.pdf
Download PDF • 36KB
 

Ik raad dit boek aan voor...

... kinderen die houden van een echt avontuur met een belangrijk doel.

... een ieder die gek is op geschiedenisverhalen

... iedereen die ook graag aan een auto zou willen hangen.

 

Samenvatting/Omslag

Kon ze de tijd maar terugdraaien. Dan zou ze zorgen dat alles anders zou lopen.Na de plotselinge dood van haar moeder woont Lana bij haar opa in Parijs. Vanaf dat moment staat de tijd stil. Op een dag krijg Lana een geheimzinnige brief. Als ze ’s avonds naar de Eiffeltoren gaat, kan ze naar het verleden reizen. Dit is haar kans om alles te veranderen! Lana is vastbesloten om naar boven te gaan, zelfs als er een hevige storm losbreekt… Het is het begin van een fantastische reis waarna niets meer hetzelfde is.

 Magisch mooie jeugdroman over durven geloven in het onmogelijke. 

bottom of page