top of page

De top 5 van Pieter Koolwijk

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021

Door Yannick van Dijk - Pieter Koolwijk is één van mijn favoriete auteurs op dit moment. In zijn boeken is er altijd plaats voor een wereld die je niet eerder kende. Of het nu in je hoofd bestaat zoals in Gozert, of dat er in de lucht een wereld bestaat die PERFECT is zoals in Prutje: er zijn altijd dingen in de boeken van Pieter Koolwijk die niet echt zijn. Toch lijken de werelden van Pieter Koolwijk op onze werelden. Het speelt zich af in ons eigen landje, maar er is altijd iets speciaals. Pieter Koolwijk heeft op dit moment 6 boeken geschreven, en ik heb de 5 beste boeken hiervan geselecteerd.


Boek Vlo en Stiekel, vliegen zwammen

5. Vlo en Stiekel, vliegen zwammen

Dit is eigenlijk een vervolg op deel 1 Vlo en Stiekel. Vlo is een normale jongen, die gepest wordt. Totdat Stiekel bij hem in de klas komt. Stiekel is erg klein en heeft rood piekerig haar. Zij neemt Vlo (Floris) mee op allerlei avonturen, waarvan Vlo niet eens wist dat het bestond. In dit verhaal zal Floris voor de tweede keer op bezoek gaan bij de Voodoomoeder van de jongen die hem pest. Dit komt doordat Stiekel ontdekt dat ze met vliegen kan praten, maar dit nog niet helemaal onder controle heeft. De Voodoomoeder wil dit graag leren en probeert Stiekel te vangen. Lukt dit?


Het leuke van dit verhaal is dat er meer werelden opengaan en je meer een inkijkje krijgt in de wereld van Stiekel. Dit is echt een tof verhaal als je gek bent op fantasie en houdt van een snel en spannend boek.Baas van de Wereld het boek

4. Baas van de wereld

Een meeslepend verhaal over Ivo en Mila. Ivo en Mila zijn aan het spelen als ze vanuit het niets een zwerver zien. Hij lijkt de toekomst te kunnen voorspellen en zegt dat hij de baas van de wereld is. Als de kinderen merken dat hij de waarheid wel eens zou kunnen spreken gaan ze op avontuur om niet in de handen te komen van de politie. Ze komen door een vliegend boodschappenkarretje en een riool in het hoofdkwartier van de zwerver. Zal het goed komen met de wereld? Zal Mila haar moeder (die is weggelopen) nog zien? En zal Ivo zijn ouders ooit nog zien?


Het is een meeslepend verhaal waarin je wordt meegezogen en waarbij je iedere keer twijfelt over de echtheid van de baas van de wereld. Ook gebeuren er dingen die niet echt zouden kunnen, maar toch ook weer wel. Houd je van een avonturenboek, dan is dit echt een aanrader!Het boek Bens Boot van Pieter Koolwijk

3. Bens boot

Giel woont in een normaal huis met een normaal gezin. Zijn broer Ben is pas overleden omdat hij niet links en daarna naar rechts keek, of andersom. Zijn graf ligt in de achtertuin en omdat Ben met zijn vader nog een keer wilde varen, heeft hij een graf in de vorm van een boot. De buren vinden dat maar niks en gaan klagen bij de politie. Giel maakt zich zorgen, want moeten ze nu het huis uit? Is zijn vader niet gek geworden? En moet het graf weg?


Bens boot is een heel kort verhaal, met geweldige tekeningen en een heerlijke fantasie. Het is een verhaal met vooral een lach, maar in sommige gevallen ook met een traan.

Het boek Gozert van Pieter Koolwijk

2. Gozert

Ties heeft een probleem, tenminste dat vinden de meeste mensen. Hij heeft een denkbeeldige vriend die hem op allerlei avonturen meeneemt. Alleen die avonturen zorgen ervoor dat hij ernstig in de problemen komt. Zo denkt hij dat zijn juf een heks is, de autosloper een trol en komt een kwartetspel echt tot leven. Dat is natuurlijk niet zo in de “echte” wereld. Ties vindt het maar lastig en hij moet naar een ander huis om te praten met mensen die er “verstand” van hebben. Kan Ties uit zijn problemen komen? Kan hij afscheid nemen van zijn vriend Gozert? En hoe loopt het af in het tehuis?


Gozert is het nieuwste boek van Pieter Koolwijk en een fantastisch boek, dat zich voor een deel afspeelt in het hoofd van Ties, maar ook voor een deel alsof het een film is. Het is een boek met emotionele hoogte- en dieptepunten. Het gaat over of je jezelf mag zijn ten koste van alles.Het boek Prutje van Pieter Koolwijk

1. Prutje

Hens woont in een stad en hij vindt dat prutje. Hij moet iedere dag werken met verschrikkelijke machines en die fabrieken zorgen voor een verschrikkelijke zwarte wereld. Zijn broertje Walm probeert overal lol te maken, maar hij moet voor zijn kleine broertje Walm zorgen in de fabriek. Op een dag besluit Hens dat het leven mooier moet kunnen zijn dan iedere dag werken en dan één droge aardappel eten. Hij loopt weg. Onderweg komt hij Vijf tegen en samen (ook al vindt Hens, Vijf bloedirritant) gaan ze op zoek naar een mooiere wereld, waar je zonder geld toch een mooi leven hebt.


Prutje is een fantastisch avontuur, met geweldige tekeningen van Linde Faas. Het is een groot overweldigend verhaal, waarin je de hele tijd afvraagt waarom dingen in de wereld zo oneerlijk zijn. De humor van Walm, de avontuurlijke Vijf en de vasthoudende en wijze Hens zorgen voor een kleurrijk verhaal met alles erop en eraan. Geweldig geschreven en geweldig getekend.


Comentários


bottom of page