top of page

De waarschijnlijkheid van alles | Als alles onberekenbaar is

Wat is de kans dat er iets gebeurd? Bijvoorbeeld, wat is de kans dat je dit zit te lezen en denkt: ''Goh, wat een aardig artikel?'' Of wat is de kans dat je denkt: ''Moeten er nou wel of geen aanhalingstekens komen als je iets opschrijft wat je denkt?'' Die kans is bijna onberekenbaar. Maar wat als je bang bent om iets te gaan doen? Bijvoorbeeld: je durft niet in een achtbaan. Wat is de kans dat er iets misgaat in een achtbaan? Als de voorgeschiedenis zegt dat er in die achtbaan nog nooit iemand is overleden en dat hij nog maar acht keer heeft stilgestaan, dan is de kans nihil dat dit ook gebeurt met jouw ritje. Dit is zo ongeveer de gedachtegang van Kemi, ook als het het einde van de wereld is.


Kemi is 11 jaar, waar ze woont, daar woont ze fijn. Al is ze wel de enige met een zwarte huidskleur en klagen sommige buren dat ze hier niet thuishoort. Verder woont ze in een mooi huis met haar lieve vader, die haar perfect aanvoelt en haar hele lieve moeder, die zwanger is van Z. Dan komt er nieuws dat een grote meteoriet de aarde gaat verwoesten. Kemi is nog niet helemaal van de leg, want de kans is 85,1% dat dit gaat gebeuren. Echter gebeuren er rare dingen.


Zo mag Kemi niet meer naar school en moet ze bij haar familie blijven. Haar oma maakt jollof rice, haar oom is bezig het perfecte laatste nummer uit te zoeken en Kemi wil iets blijvends achterlaten dat haar familie beschrijft: een tijdscapsule. Ze verzamelt allerlei voorwerpen en door die voorwerpen leer je Kemi steeds beter kennen. Samen met haar nichtjes en neefje beleeft ze veel avonturen. Zo gaat ze met haar neefje en nichtje eten in een diner waar ze een gerecht naar Kemi hebben genoemd en naar haar huis. Maar de wereld lijkt wel gewoon door te gaan. Wat is er toch aan de hand? En krijgt Kemi haar tijdscapsule op tijd af voor het einde van de wereld, ook als haar vader zijn passie niet op tijd kan vinden?


De waarschijnlijkheid van alles is het enige in Nederlands vertaalde boek van Sarah Everett en is fantastisch. Je voelt van alles tijdens het lezen van het boek. Het doet veel met je emoties, omdat je niet kan begrijpen waarom mensen doorgaan met protesteren, naar diners gaan en heel lang bij elkaar blijven als het einde van de wereld nadert. Sarah Everett vertelt dit meesterlijk, want je voelt dat er van alles niet klopt en het valt pas op in de laatste 70 bladzijden. Het was een meesterlijke zet om het boek op deze manier op te bouwen, maar helaas kan ik er niet veel meer over zeggen. Het enige is dat ik tranen met tuiten heb gehuild van het prachtige verhaal en de emotie die het einde van de wereld met zich meebrengt. Dit is nou precies zo'n boek dat niet eruit ziet als een boek dat je moet lezen, maar dat echt gepromoot moet worden. Op aanraden van iedereen bij Gottmer (bedankt daarvoor) moest ik dit boek lezen en wat een geweldig boek is De waarschijnlijkheid van alles. Ik wil het daarom een AANRADER geven! Ik zal het boek bij iedereen aanraden en ik beloof dat de kans dat De waarschijnlijkheid van alles alleen door mij wordt gelezen, 0% is.


Inkijkexemplaar - De waarschijnlijkheid van alles
.pdf
Download PDF • 590KB

 

Dit boek raad ik aan voor...

... kinderen die gek is op post-apocalyptische boeken

... iedereen die houdt van drama en wendingen

... een ieder die graag een zangwedstrijd houdt, maar stiekem zelf niet kan zingen

 

Samenvatting/Omslag

'De waarschijnlijkheid van alles' is het aangrijpende verhaal van de 11-jarige Kemi Carter. Haar leven staat op zijn kop als ze hoort dat een allesverwoestende asteroïde op de aarde afkomt. Ze is gek op feitjes en statistieken, maar die bieden geen enkel houvast meer. 'De waarschijnlijkheid van alles' is een prachtboek met een hartverscheurende plottwist. Het vertelt een indringend verhaal over grote thema's zoals verlies en racisme.


Kemi en haar familie brengen de laatste dagen van de aarde samen door. Anderen gaan gewoon naar school en eten bij hun favoriete restaurant alsof er niets aan de hand is. Hebben zij dan niet door dat de wereld vergaat?


In een poging niet voor eeuwig te verdwijnen besluit Kemi een tijdcapsule te maken, gevuld met voorwerpen die laten zien hoe bijzonder haar familie is. Maar geen enkele tijdcapsule kan iets veranderen aan de waarheid die Kemi onder ogen moet zien - een waarheid die dit boek binnenkomt als een asteroïde en de lezer voorgoed anders naar de wereld laat kijken.


De getalenteerde en veelgeprezen auteur Sarah Everett brengt graag tijd door in de natuur, en houdt van het verkennen van nieuwe steden en het zoeken naar inspiratie in kunst en muziek. Haar liefde en toewijding voor het vertellen van zinvolle verhalen blijven haar stimuleren, en lezers kunnen in de toekomst uitkijken naar nog veel meer boeiende verhalen.

Kommentare


bottom of page