Het boek dat niet gelezen wil worden | Creatief lezen
top of page

Het boek dat niet gelezen wil worden | Creatief lezen


Het boek dat niet gelezen wil worden, van Goor, David Sundin, Bernadette Clusters, Cover

Ik kon vroeger niet altijd makkelijk in slaap komen. Mijn moeder bedacht van alles, maar helaas was geen van alle dingen toereikend om mij aan het slapen te krijgen. Er was één methodiek om mij in de droomwereld te krijgen en dat was voorlezen. Het verhaal voor je zien en dan rustig afdwalen naar die wereld. Ik vond het werkelijk heerlijk. Wij werden bijvoorbeeld veel voorgelezen uit Jip en Janneke, wat natuurlijk een all-time klassieker is. Maar wat nu als ik vertel dat er een voorleesboek is, dat ingaat op de creativiteit van kinderen. Dat ingaat op verbeeldingskracht en voornamelijk grappig is door vele rare plottwisten. Zo'n boek is Het boek dat niet gelezen wil worden.


Het boek dat niet gelezen wil worden begint bij zo'n kind dat niet kan slapen. Op een dag vindt dat kind een vreemd boek en dat boek bespreken we nu. Het is een boek waar de gekste en raarste dingen in gebeuren. Zo veranderen er ineens gewone woorden in onbestaande woorden (die je wel kan uitspreken), veranderen ze de o en de a in een tekst en komt er vanuit het niets een konijn in de tekst. Kun je je dat voorstellen? Wat een vreemd boek. Maar het is des te leuker dit voor te lezen. Want vreemde woorden (of dus waarden) waar de letters verwisseld zijn staan nooit in een boek.


Het boek speelt in op de verbeeldingskracht van kinderen en de creativiteit dat een boek meer kan zijn wanneer je het op een out-of-the-box-manier benadert. Natuurlijk kun je een verhaal bedenken waarin van alles gebeurt, maar wat gebeurt er met een boek als je het boek zelf laat denken? Wat als het boek zelf kan denken dat hij niet gelezen wil worden? Eigenlijk is Het boek dat niet gelezen wil worden het bromboek van dit jaar.


Wat tof is aan dit boek, is dat ook leuk zou kunnen zijn voor oudere kinderen. Als je dit voorleest in de klas en daar creatieve schrijfopdrachten aan verbindt. Maak bijvoorbeeld een tekst waarin twee letters wisselen, of wat zou het boek dat niet gelezen wil worden nog meer voor rare fratsen kunnen uithalen? En na die creatieve sessie, moeten de kinderen zelf zo'n tekst schrijven. Dit zijn interessante en toffe opdrachten aan de hand van dit boek.


Zoek je dus een voorleesboek dat net even wat anders is of heb je een heel creatief kind of klas, dan is Het boek dat niet gelezen wil worden het ultieme boek voor jou. De vormgeving is enorm interessant en de tekeningen florissant. Ik denk wel dat het wel een boek is met een bepaalde creatieve stijl. Als je daar van houdt, dan is Het boek dat niet gelezen wil worden een boek dat je moet lezen!

 

Dit boek is voor...

... kinderen met een creatieve kijk op dingen

... volwassenen die houden van woordgrapjes

... eigenwijze mensen die ook vaak iets niet willen, maar als ze het eenmaal doen enorm blij worden

 

Omslag/Samenvatting

Wat te doen met een boek dat niet gelezen wil worden? Openen natuurlijk! Dit humoristische prentenboek doet er alles aan om niet gelezen te worden. Want als dit boek wordt gelezen, kunnen er allerlei vreemde en magische dingen gebeuren… Tot het grootste plezier van de kinderen zal het boek zich in allerlei bochten wringen: de letters verdwijnen, het boek probeert zich te sluiten, te verbranden en de lezer bloot te stellen aan allerlei onheil. Zo kan het zomaar gebeuren dat er een krokodil tevoorschijn komt of dat het boek probeert weg te vliegen. Dus pas op: voor je het weet heb je de meest onverwachte lol. Vreselijk toch? Laat dit boek niet gelezen worden. Je weet niet waar je aan begint. Of denk je van wel?

• Dit interactieve en humoristische boek laat je gegarandeerd hardop lachen • In Zweden bekroond tot Het Kinderboek van het Jaar in 2020 • Vertaald door Bernadette Custers • In Zweden werden in de eerste maanden al ruim 100.000 exemplaren verkocht! • De vertaalrechten werden verkocht aan 29 landen

bottom of page