top of page

In de schijnwerpers | Een triest verhaal in 100 bladzijdes

Bijgewerkt op: 3 feb.

Uitgeverij Kluitman heeft een geweldige novelle-serie in handen, waarin aansprekende schrijvers boeken schrijven. Aangezien onze focus als Leesdetectives hoofdzakelijk op kinderboeken ligt, hebben wij de novelles niet allemaal bekeken de afgelopen jaren. Mijn eerste kennismakingen met Gegijzeld van Chinouk Thijssen en 24 Uur van Marcel van Driel waren echter veelbelovend. Daarom besloot ik ook aan de slag te gaan met In de schijnwerpers van Mandy Pijl. Clowns als hoofdpersonen zijn doorgaans namelijk veelbelovend.


In dit boek volgen we het trieste verhaal van Flynn en zijn vader. Flynn is zijn moeder verloren aan kanker en zijn vader is daarmee zijn vrouw kwijtgeraakt. Dit valt hem zwaar, meer dan zwaar. Hij zoekt verlossing in de drank en Flynn ziet hem steeds meer afglijden. De rekeningen stapelen zich op en de deurwaarders komen vaker langs dan zijn eigen vrienden. Het is tijd om hier verandering in te brengen. Een groot feest van ene Freddie kan zomaar eens een uitkomst bieden. Een grote clownsact van zijn vader Japio en hij, Flynnie, levert geld op en daarmee kunnen de eerste rekeningen worden betaald, maar is zijn vader daar wel voor te porren?


In eerste instantie wel. Jaap kruipt in de huid van Japio, maar is al cynisch vanaf het eerste moment dat hij in de buurt van het feest komt waar de opdracht moet worden uitgevoerd. Hij komt collega's uit het circuit tegen die hij niet kan luchten en heeft stiekem toch meer meegenomen dan de bedoeling is.

Wat volgt is een uiterst chaotisch verjaardagsfeestje waarin hoofdrolspelers verdwijnen en weer opduiken. Het boek focust zich op hoofdpersonage Flynn, dat zich schaamt voor zichzelf, zijn vader en alles om hem heen. Het boek neemt je mee in zijn gedachtegang, afgewisseld met flashbacks van trieste momenten. Dit boek kan in mijn ogen dan ook niet gezien worden als een spannend deel of een echte thriller. Het is niet te vergelijken met een 24 uur of Gegijzeld. Ben je dus echt op zoek naar spanning, dan is dit niet per definitie een boek voor jou.


Ik zou het echter wél aanraden om te lezen, omdat het een schokkend inkijkje geeft in het leven van een tiener die een gezin op sleeptouw moet nemen. Er is veel meer heibel achter voordeuren dan sommige mensen doet vermoeden. Dit boek zorgt ervoor dat je weer even wakker wordt geschud en de realiteit onder ogen ziet.


Inkijkexemplaar In de schijnwerpers
.pdf
Download PDF • 228KB
 

Ik raad dit boek aan voor...

...lezers die houden van aangrijpende verhalen.

...lezers die een kort en krachtig verhaal zoeken.

...lezers die inspiratie zoeken voor slechte clownsacts.

 

Samenvatting/Omslag


Flynn en zijn vader vormen een clownsduo. Niet omdat Flynn dat nou zo leuk vindt, maar zo kan hij er tenminste voor zorgen dat zijn impulsieve, alcoholistische vader het niet allemaal verpest. Ze hebben het geld namelijk hard nodig… Er hangt dan ook veel af van hun nieuwste klus: de verjaardag van het dochtertje van een bekende zanger. Maar als Flynn ontdekt dat zijn vader iets ergs heeft gedaan en niemand de jarige kan vinden, is het aan Flynn om het op te lossen. Zijn toekomst staat immers op het spel.

Commentaires


bottom of page