Jackie | Aardig zijn als superkracht
- Leesdetective Yannick
- 9 uur geleden
- 4 minuten om te lezen

Al sinds ik leerkracht ben, ben ik bezig met het fenomeen pesten. Ik vind dat er zoveel misvattingen zijn over pesten. We zijn met elkaar altijd bezig met de pestkop. 'Die moet straf, of die moet aangepakt worden.' En ja, eens daar zit ƩƩn van de oorzaken van pesten. Natuurlijk kan pesten, pesten niet zijn zonder meelopers. Die zijn ook belangrijk. Maar vrijwel nooit hoor ik dat er ook een aanpak moet zijn voor het kind dat gepest wordt. Waarom wordt hij/zij gepest en waarom valt diegene buiten de boot? Wat kan dit kind veranderen, zodat hij/zij niet gepest meer wordt. Natuurlijk ligt dit gevoelig, want het lijkt net alsof ik de schuld leg bij het kind dat gepest wordt, maar dat zie ik niet zo. Ik vergelijk het maar met de Tweede Wereldoorlog. Stel dat we alleen maar met elkaar de landen gingen aanvallen die het "slecht" hebben gedaan, dan kom je nooit tot de wederopbouw van je eigen land. Jackie wordt ook gepest, maar heeft hiervoor wel de perfecte remedie.
Jackie woont met haar moeder in het huis van de oma van Jackie. Dit komt omdat de moeder van Jackie een nieuwe baan heeft en Jackie moet vanzelfsprekend mee. Op haar vorige school heeft ze het heel erg fijn gehad, maar op de nieuwe school heeft Jackie het niet zo heel erg fijn. Al sinds de eerste week komt er een klagende politieman en zijn dochter Odette heeft enorm de pik op Jackie. Het nare is, dat Odette nogal de dienst uitmaakt in de groep. Als Odette Jackie vastbindt aan een touw, wordt Jackie zo kwaad dat alles misgaat.
Jackie is het zoveelste boek over pesten. Dat klinkt enorm negatief, maar dat ik er nog over schrijf is positief. Jackie vind ik namelijk een erg bijzonder boek, omdat het volgens mij voor het eerst laat zien dat lief zijn en jezelf zijn vaker loont, dan woede en boosheid. En dat vind ik het meest bijzondere aan het boek. Ook laat het boek zien dat tegenslagen niet nadelig zijn voor wie je bent, maar tegenslagen kunnen, mits je er goed mee omgaat, er ook voor zorgen dat je als persoon weer tot groei kan komen.
Wat Jackie zo bijzonder maakt, is de taal waarmee het geschreven is. Het atypische van Jackie wordt door de omgeving van Jackie als "raar" ervaren, maar eigenlijk is Jackie degene die bijzonder gedrag laat zien. Ze is bezig met het herstellen van dingen die fout gaan, in plaats van dat ze zich alleen maar zorgen maakt om zichzelf. Het boek is wel duidelijk een Belgisch boek en maakt dat je soms wat moeite moet doen om te begrijpen wat er bedoeld wordt. Niet erg natuurlijk, maar het is wel fijn daar goed op te letten.
Ook de familieband is mooi omschreven. Jackie groeit op zonder vader, maar heeft hier nooit last van gehad. De moeder van Jackie is een hele zelfstandige vrouw die altijd haar boontjes heeft moeten doppen en snapt haar dochter tussen tijd en wijlen niet. Vanuit het zakelijke naar het menselijke. En dat is precies wat Jackie ook doet. Ze is goed voor anderen en helpt anderen met een speciale superkracht die ze zelf heeft. Al met al vertedert Jackie en zal het voor de cynici onder ons een onrealistisch boek zijn, maar voor de optimisten zal het thema nog sterker aanwezig zijn: "Wie goed doet, goed ontmoet." Maar daar moet je soms wel hele nare dingen voor doorstaan.
Ik raad dit boek aan voor...
... kinderen die graag mooie boeken lezen die gaan over pesten.
... een ieder die heel erg gek is op het helpen van dieren.
... iedereen die graag van alles in de haren stopt.

Leesdetective Biebmonsters
Voor uitleg over de biebmonsters klik hier!Ā
Hoi, ik ben Senna!
Verhalen die zich zomaar in mijn eigen leven zouden kunnen afspelen, vind ik het leukst! Denk aan verhalen over school of over mijn hobbyās. Vaak zijn de verhalen die ik lees wat realistischer. Ze kunnen waargebeurd zijn en zijn dat soms ook echt!
Samenvatting/Omslag
Elke zondag om 17.00 uur moet Jackie in bad. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar precies om 17.22 uur barst telkens weer de hel los. Want na het wassen kamt mama Jackies haren. En Jackie heeft vƩƩl haar, in bonte krullen die zich het liefst in honderd-en-een knopen tegelijk leggen. In hun oude buurt kende iedereen het ritueel en stopte dus rond 17.15 uur collectief oordopjes in. Maar nu woont Jackie met mama in het huis van oma Jacqueline, terwijl die in AustraliĆ« koalaās verzorgt. Al snel krijgen Jackie en mama het aan de stok met een overijverige wijkagent die allesbehalve blij is met hun komst. Ook zijn dochter Odette lijkt vastberaden om het Jackie moeilijk te maken.
Zonder haar vrienden in de buurt voelt Jackie zich erg eenzaam op de nieuwe plek. Mama heeft weinig tijd, ze heeft het veel te druk op het werk. Oma zou Jackie zeker wel begrijpen, maar die kan haar niet helpen vanuit Australiƫ. Of wel?
Liesbeth Talboom is auteur en mama van drie. In haar kinderverhalen staan fantasie en aandacht voor gevoelens van kinderen centraal. Ze heeft al verschillende prentenboeken en een verhalenbundel op haar naam. Jackie is haar eerste jeugdroman.
Commentaires