top of page

Jacob en de zeven gevaren (10+) | Ineens zijn honden niet meer zo gevaarlijk


Jakob en de zeven gevaren, Jacques Vriens, Van Holkema en Warendorf, Cover

Als kind was ik vaak bang. Zo was ik bang voor het nare nieuws dat er toen was over de Taliban. Ik was bang voor honden, voor slangen in het toilet en voor pestkoppen op school. Nu blijkt de Taliban heel ver weg te zijn, honden de liefste dieren op aarde, weet ik dat er geen enkele slang in je wc belandt en zijn pestkoppen vaak de mensen met de grootste onzekerheden. In Jacob en de zeven gevaren, probeert Jacob iedere dag op de weg naar school zeven gevaren te overwinnen, maar wat als die gevaren overtroffen worden door andere grotere gevaren?


Jacob woont in de grote stad en moet wel een half uur lopen naar school. Onderweg komt hij de hond van de bakkerij tegen, het kerkhof (met twee gevaren), Meester Hoeben en nog een aantal andere gevaren. Iedere dag overwint Jacob die door of te doen alsof ze niet bestaan of door de gevaren niet te trotseren. Zijn vriendin Claartje vindt hem een angsthaas. Op een dag besluit zijn vader van zijn moeder te scheiden en tot overmaat van ramp brandt het huis van Jacob en zijn moeder af. Noodgedwongen moet hij bij zijn vervelende tante wonen. Hoe overleef je die gevaren?


Jacques Vriens geeft in Jacob en de zeven gevaren een inkijkje in zijn eigen leven. Hij heeft het verhaal gebaseerd op eigen ervaringen en daaromheen heeft hij een prachtig verhaal geschreven met een aantal mooie moralen erin verwerkt. Het aangaan van je angsten en van iets waar je bang voor bent en lef tonen, is het thema van het boek. Dit is natuurlijk een prachtige les, want soms wil je niet dat iets zo blijft zoals het is, maar wil je dat er iets verandert, maar hoe pak je dat aan?


In Jacob en de zeven gevaren komen de gevaren en de angsten van Jacob voorbij. Wat ontzettend interessant is in de klas, is om bijvoorbeeld kinderen te laten opschrijven welke gevaren ze zelf hebben en hoe ze omgaan met die gevaren en angsten. Wanneer je dit verhaal voorleest zou je dit natuurlijk ook kunnen laten vertellen. Natuurlijk een plan maken om die angsten aan te gaan is ook een idee voor in de klas.


Jacques Vriens heeft al eerder laten zien met zijn recentere boeken Mijn vader woont in het tuinhuis en Code Kattenkruid (en natuurlijk ook in zijn oudere boeken), dat hij beladen onderwerpen met humor en luchtigheid kan aanpakken. Neemt niet weg dat je af en toe een traantje weg pinkt. Vriens is er in dit boek weer in geslaagd om een goed boek te schrijven met een mooi thema. Dus gooi nu je tablet of laptop dicht en ga op zoek naar jouw angsten en ga ze aan! 

Dit boek raden wij aan voor...

... kinderen die houden van dramatische verhalen

... ouders die vinden dat hun kind een opkikker kunnen gebruiken

... leraren die kinderen domoor noemen als ze fouten maken

 

Omslag/Samenvatting

Op weg naar school moet Jakob elke dag zeven gevaren trotseren. Die gevaarlijke Duitse herder bij mandenwinkel Bruins bijvoorbeeld. Het kerkhof. En Jakobs strenge meester Hoeben. Jakobs vriendin Claartje vindt hem eigenlijk een angsthaas. Maar die gevaren onderweg zijn nog niet eens Jakobs grootste zorg! Zijn vader heeft het gezin verlaten en dan raken Jakob en zijn moeder ook nog het huis kwijt door een brand, waardoor ze voor een tijdje moeten inwonen bij een heel vervelende tante. Door alles wat Jakob meemaakt en zijn bijzondere vriendschappen wordt hij steeds moediger en leert hij beter voor zichzelf opkomen. Tot hij op een dag naar school loopt en wél raad met alle gevaren weet.


Comments


bottom of page