Het milieu is natuurlijk een hot item. Er gaat geen nieuwsbericht voorbij zonder dat het echt gaat over de opwarming van de aarde en de daarbij gerelateerde natuurrampen. Natuurlijk zijn er nog veel mensen die het maar onzin vinden, die hele opwarming. Toch heb je het gevoel dat veel mensen er wel mee bezig zijn, maar dat het best pijn doet. En natuurlijk zijn er ook mensen die er echt alles doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Naar manifestaties, geen vlees en vliegtuigen en auto's meer, want de aarde móét gered worden. Zo geldt dat ook voor Noor.
Noor woont thuis met haar grote broer en ouders en moet naar iedere parade die maar te maken heeft met het milieu. Noor is nu op de leeftijd dat ze naar de middelbare school gaat en ze heeft eigenlijk geen zin meer in al die eindeloze vergaderingen over wat ze moeten doen aan de aarde. Ze wil gewoon haar leven leven. Deze vakantie gaat ze ook niet naar een lekker warm land net als haar vriendinnen, maar blijft ze thuis, want het huis wordt verbouwd. Het wordt nog erger als Noor van haar ouders op kamp moet om "zichzelf beter te leren kennen."
Op een dag komt er een nieuwe jongen op school met blond haar: Tim. Hij weet heel veel van de aarde, maar zit overal alleen. Het lijkt hem niet uit te maken dat hij alleen zit en hij vertelt bij de start van het jaar dat zijn moeder is overleden. Noor is best onder de indruk, maar laat dit niet merken. Als ze tijdens het zwemmen Tim tegenkomt en hem betrapt wanneer hij in discussie is met een aardrijkskundeleraar, lijkt Noor Tim toch best wel interessant te vinden. Zeker als Noor er alles aan doet om maar niet op kamp te hoeven.
Rugzwemmen tackelt een aantal onderwerpen die erg actueel zijn. Als je al leest over het milieuprobleem en de verschillende opinies daarover. Marc ter Horst neemt dit in veel van zijn boeken (ook het sterke Palmen op de Noordpool en Scheten uit de Schoorsteen) als thema. Rugzwemmen is een mooie spiegeling van wat er op dit moment gebeurt in de samenleving. Want de druk van een generatie om de schuldvraag op te lossen kan erg groot zijn. Dit verstikt Noor namelijk ook. Rugzwemmen is een mooi boek om juist deze thema's ook te vangen in de groep. De vraag die blijft bovendrijven (grapje), is natuurlijk: Kunnen we het nog omdraaien? Kortom: Rugzwemmen is een fijn boek om met kinderen te praten over milieu en wat we hier aan zouden moeten doen, en daarnaast leest het heerlijk weg!
Ik raad dit boek aan voor...
... jongeren die een mooi verhaal willen lezen
... een ieder die zich ook bekommert om de wereld en de aarde
... alle mensen die ook niet op Schiphol mogen komen.
Samenvatting/Omslag
'Rugzwemmen' is het fictiedebuut van Zilveren Griffel-winnaar Marc ter Horst, een meeslepend en fris geschreven verhaal over een jonge tiener tegen de achtergrond van de klimaatproblematiek die zo veel (jonge) mensen bezighoudt.
In de kinderwagen ging Noor al mee naar demonstraties voor het klimaat. Maar nu ze op de middelbare school zit, is ze helemaal klaar met de spandoeken en de sombere nieuwsberichten. Alleen in het water kan ze de zorgen van zich af laten glijden. Met vage cursussen, spirituele stenen en een zomerkamp proberen haar ouders haar op te vrolijken, maar Noor trekt liever haar eigen plan. Terwijl haar vriendinnen naar de zon vliegen, trekt zij er in haar eentje op uit. Zo leert ze de eigenwijze Tim beter kennen en ontdekt ze dat er genoeg is om blij van te worden, ook in tijden van hittegolven, overstromingen en ouders die denken dat ze wel weten wat goed voor je is.
Comments