top of page

SSST! Stil! (3+) | Het kan nooit kwaad om te luisteren


Wanneer je voor de klas staat, weet je dat er heel veel verschillende karakters in een groep kunnen zitten. Je hebt kinderen die maar al te graag op de voorgrond treden. Je hebt kinderen die op de voorgrond treden, ook al is dit niet hun intentie. Daarnaast heb je kinderen die niet op de voorgrond wíllen treden of kinderen die wel zouden willen, maar niet durven. Het is als leerkracht soms lastig om deze laatste twee groepen kinderen evenveel aandacht te geven als de kinderen die prominent aanwezig zijn. Stille kinderen worden namelijk snel ondergesneeuwd, net als Vos in dit prentenboek van Nicola Kinnear en Veltman Uitgevers.


In SSST! Stil! volgen we het verhaal van Vos, die samen met haar vriendjes Uil, Eekhoorn en Wasbeer in het bos woont. Vos is een stil beestje, dat graag op onderzoek uitgaat en van haar omgeving geniet. Haar drie vrienden zijn erg druk en schreeuwen vol plezier de hele boel bij elkaar. Dit maakt Vos soms best verdrietig, want ze kan niet zo goed tegen die drukte. Daarnaast zou ze graag een verhaal aan haar vriendjes voorlezen, maar dat kan niet met al dat kabaal!


Wanneer Vos haar voorleesverhaal dan eindelijk begint over een beer, worden de drie vriendjes dolenthousiast en besluiten ze door het bos te gaan rennen terwijl ze zich als een beer gedragen. Ondertussen krijgt Vos het sterke vermoeden dat er een echte beer op de loer is. Ze herkent pootafdrukken en hoort zelfs gegrom. Haar vrienden hebben niks door, totdat Vos eens haar stem verheft...


SSST! Stil! geeft eigenlijk weer dat stille mensen snel overschreeuwd worden door anderen, terwijl ze nuttige dingen te melden hebben. Het is belangrijk om rekening te houden met je medemens door hem of haar ook de gelegenheid te geven zich te uiten. Dit alles is door Nicola Kinnear prachtig weergegeven.

 

Wij raden dit boek aan voor...

...jonge kinderen die wel van een avontuur houden

...ouders die het met hun kind willen hebben over 'aanwezig zijn'

...fans van kleurrijke prentenboeken

 

Samenvatting / Omslag


Kleine stille Vos heeft een probleem. Haar lawaaiige vriendjes willen niet naar haar luisteren. Ze heeft iets heel belangrijks gezien: een grote enge beer! Maar hoe kan ze haar vriendjes waarschuwen als ze zoveel herrie maken? Doe mee met de uitbundige pret – en ontdek hoe Vos ervoor zorgt dat ze eindelijk gehoord wordt. Nicola Kinnear is een auteur, illustrator, verhalenverteller en ontwerpster uit Kent. Ze illustreert het liefst kinderboeken, en brengt graag wat magie in haar werk. Haar grootste inspiratie haalt ze uit de natuur en folklore.

Comments


bottom of page