top of page

Van Arthur voor Zeb (5+) | Hoe vraag je verkering?


Van Arthur voor Zeb, Vincent X Kirsch, Luijtingh-Sijthoff, cover

Aah, de liefde. Prachtig, romantisch, maar hoe pak je dat precies aan? Hoe ga je om met verliefdheid? Stel je bent verliefd op iemand en je hebt geen idee hoe je dat moet gaan vertellen. Hoe pak je dat dan aan? Schrijf je een briefje? Vertel je het eerlijk? Vraag je iemand op date? Je merkt al dat wij ook niet echte Casanova's zijn! Want ook wij weten niet altijd hoe je moet omgaan met liefde en gevoelens. Volgens Vincent X. Kirsch is dat echter heel makkelijk! Schrijf gewoon een briefje en verstop het!


Van Arthur voor Zeb gaat over Arthur en Zeb. Ze doen alles samen. Ze gaan samen naar het strand, ze schilderen samen, ze schaken samen en beleven de grootste avonturen. Toch weet heel de klas dat ze verliefd zijn op elkaar en zegt iedereen: "Arthur is op Zeb." Niemand wist of dat echt zo was, maar Arthur weet het eigenlijk wel en Zeb weet het eigenlijk ook wel. Ze zijn verliefd op elkaar. Maar hoe moet je er dan voor zorgen dat je uiteindelijk verkering hebt met elkaar hebt? Dat lees je in Van Arthur voor Zeb.


Van Arthur voor Zeb is een boek geschreven door Vincent X. Kirsch en is een liefdesboek voor jonge kinderen. Het verhaal gaat inderdaad over Arthur en Zeb en zij zijn gek op elkaar. Dit boek is natuurlijk erg spannend voor jonge kinderen, want de liefde is sowieso een beetje spannend en gek. Het verhaal is erg herkenbaar, het feit dat andere kinderen het al zeggen en dat je het zelf ook wel weet, maar geen idee hebt wat je er mee moet. En of je er wat mee moet.


Echter is het boek ook interessant voor oudere kinderen. Van Arthur voor Zeb kun je prachtig inzetten als het gaat om homo-acceptatie en dat je het normaal gaat vinden dat jongens ook op jongens kunnen vallen. Arthur is duidelijk een jonge jongen en Zeb ook. Toch zegt de hele klas dat ze op elkaar zijn... Hoe zit dat in de eigen klassen? Zeggen we dat snel van een jongen en een jongen of een meisje en een meisje? Hoezo doen we dat niet? Ik denk dat dit hele interessante gesprekken oplevert.


Kortom van Arthur voor Zeb is een geweldig leuk boek. Niet alleen omdat het boek geschreven is vanuit het perspectief van een jongen die verliefd is op een andere jongen, maar ook omdat dit normaal wordt gevonden in de omgeving van het boek. In onze ogen een prachtig utopisch beeld. Over liefde wordt op de basisschool vaak giechelig gedaan door kinderen, maar het speelt vaak wel. Daarom is dit boek juist ook zo leuk, want het leert ze dat liefhebben het mooiste is wat er is.


 

Dit boek raden wij aan voor...

... kinderen met een vriendje of een vriendinnetje

... ouders en leraren die hun kinderen willen leren dat ze voor de liefde moeten gaan!

... een ieder die op jonge leeftijd een prachtig pak draagt

 

Omslag/Samenvatting:

In het kleurrijke prentenboek Van Arthur voor Zeb vertelt auteur-illustrator Vincent X. Kirsch op subtiele en hartverwarmende manier een verhaal over vriendschap en liefde. Wat dit boek bijzonder maakt is de ongedwongen manier waarop die liefde, die toevallig tussen twee jongens is, wordt verbeeld voor kinderen vanaf 5 jaar.

Arthur is op Zeb en Zeb is op Arthur – iedereen zei dat het zo was. Maar ze durven het zelf niet hardop te zeggen. Ze brengen elke minuut samen door, terwijl ze naar school lopen, huiswerk doen, leren fietsen en nog veel meer.

Arthur probeert Zeb een brief te schrijven om hem te vertellen hoe hij zich voelt. Maar de woorden klinken nooit goed, hoe vaak hij de brief ook herschrijft. Dus hij verstopt ze allemaal. Een voor een vinden Arthurs vrienden de brieven… en ze weten precies voor wie ze zijn bedoeld.

Comments


bottom of page