top of page

Winnen van de Wereld | In opstand voor de toekomst


De laatste tijd is er veel strijd in Nederland. Boeren en bouwbedrijven die boos zijn vanwege de stikstofregels en aan de andere kant Extintion Rebellion die boos zijn omdat er te weinig stikstofregels zijn. Wat moet er dan van de toekomst komen? Ik vind het lastig, want wordt er van je verwacht om een kant te kiezen? In ieder geval is het niet fijn dat er zoveel tegenstrijdigheden zijn, maar de vraag is natuurlijk: vergaat de wereld en kunnen we daar onze bijdrage aan leveren of valt het allemaal wel mee en kunnen we op deze voet verdergaan? Als het aan Yanna ligt, dan moeten we snel veranderen, want anders kan dat nog wel eens het einde worden van de wereld die wij kennen!


Yanna is een beetje een muurbloempje, als ze op school het gevoel krijgt dat ze ergens iets voor kan betekenen en dat het niet zo goed gaat met de wereld als ze denkt, wil ze graag iets terugdoen. Ze wordt vegetariër van de één op andere dag en thuis vinden ze dat in eerste instantie een hele schok. Als ze tijdens het voetballen na een harde tackle van haar tegenstander Lynne in een kort gesprek wordt uitgenodigd voor de "Rebels", voelt ze dat ze daarheen moet. Als ze dan in actie komt om de bouw van een lokale parkeergarage tegen te houden, komt ze er achter dat haar vader die parkeergarage heeft ontworpen. Dan staat haar wereld op zijn kop, want hoe houdt ze haar bloedeigen vader tegen? En wat doet ze met die toch wel heel erg knappe Kamil?


Winnen van de wereld geeft een inkijkje in de wereld van de klimaatprotesters. In het gebouw waar de Rebels huizen kan er geen vlees worden gegeten, is er een advocaat voor het klimaatrecht en zit er een kledingwisselkantoor. Ook de manier waar iedereen met elkaar omgaat laat zien dat een directe democratie vrij effectief kan zijn. Ook de manier van actievoeren en de gebruiken en rituelen van de actievoerders worden blootgegeven. Naast een vrij informatief boek, laat Yanna ook zien een beetje in de war te zijn met verliefde gevoelens voor Kamil, maar probeert ze ook te ontdekken wat haar gevoel voor Lynne is. Tenslotte wordt de strijd met haar gebaande leven ook duidelijk in het boek. Wat doet ze met haar beste vriendin, die actievoeren maar stom vindt en de klas tegen haar opstookt? En wat doet Yanna met haar vader en broer die niet van plan zijn zich aan te passen. Hoe dan ook, Winnen van de wereld laat je zien dat het in opstand komen ook zinnige kanten kan hebben!

leesfragment Winnen van de Wereld
.pdf
Download PDF • 221KB
 

Dit boek raad ik aan voor...

... iedere jongere die ook geïnteresseerd is in het verbeteren van het milieu

... een ieder die ook wil weten hoe een geweldloos protest werkt

... een ieder die ook maar geen keuze kan maken

 

Omslag/Samenvatting

We hebben het draaiboek voor de laatste keer doorgenomen. Elke stap, elke minuut. We hebben de regels herhaald. Geen geweld, geen vernielingen. Maar wat er echt gaat gebeuren, weet niemand. Misschien komen we niet verder dan de bushalte. Misschien sturen ze het leger op ons af.

Yanna heeft het gehad: haar tweelingbroer haalt altijd betere cijfers dan zij, de jongens uit haar klas zijn kinderachtig, ze heeft rood haar en sproeten en volgens haar docenten staat haar huis over twintig jaar onder water. Het lijkt wel alsof het niemand iets kan schelen dat het misgaat met de wereld. Zelfs haar beste vriendin vindt het allemaal maar gedoe... maar dan doet Kantuta opeens haar mond open in de klas en vertelt hoe haar familie is verjaagd uit Ecuador. En staat Lynne op het voetbalveld voor haar neus en vraagt of ze meegaat naar de Green Rebels. En dan komt het leven van Yanna in een stroomversnelling.

Comments


bottom of page