top of page

Lava | Een prinsessenverhaal van de koninginnenrit


Ik wandel erg veel, omdat ik dat heerlijk vind. Zelf in de natuur in de regen en de wind en dan een afstand afleggen die normaal gesproken niemand meer loopt. Een kilometer of 25 om daarna trots te zijn, op welke afstand ik heb afgelegd. Het moet niet te makkelijk zijn, want de moeilijke tochten laten me zien dat ik meer aankan dan ik soms zelf denk. Er komt geen lakei of onderdaan mij helpen op mijn barre tocht, het is alleen ik, mijn rugzak met drinken, koekjes en appels tegen de wereld. En die wereld, die wint nooit. En als ik dan op mijn bestemming ben, ben ik zo trots als een pauw, net als Lava de prinses die een koningin werd in één prachtige wandeling.


Lava woont in een kasteel bij haar ouders. Een week voor zij dertien wordt moet ze naar haar nieuwe land lopen, want dat zegt de traditie. Het land dat voor haar is bestemd is hiervan op de hoogte gebracht en iedereen is al in gereedheid gebracht om haar dertiende verjaardag te vieren. De verjaardag van hun nieuwe koningin. Het enige probleem is dat Lava ooit een zusje had (Etna) en ze waren voorbestemd om samen naar dat eiland te gaan. Echter is Etna een aantal jaar terug overleden en Lava vindt het lastig alleen op reis te gaan zonder haar.


Gelukkig hoeft Lava niet helemaal alleen te lopen. Er is een hond uit dat land gehaald die graag terug wil naar het land van bestemming. De hond heet (en hij is genoemd hoe hij er uit ziet) Barrel. Ook moet er iemand mee die haar begeleid en dat was in dit geval Tippe. Hij kijkt kwaad en heeft absoluut geen zin. Lava is wel een echte prinses en gedraagt zich ook zo, als Tippe met de rugzakken zijn enkel bezeerd, dreigt hij dat hij terug zal gaan naar als ze hem niet helpt met zijn verstuikte enkel. Zal Lava hem te hulp schieten of keert ze weer veilig terug naar haar ouders? Je leest het in Lava.


Lava is een prachtig geschreven boek door de ervaren Mireille Geus. De fantasievolle reis van Lava is beschreven vanuit Lava in een brief naar haar (overleden) zus Etna. Je hebt het gevoel dat je Etna zelf bent en dat je zus Lava half begeleidt op haar barre tocht. Mireille Geus is een meester in een verhaal zo te vertellen dat je wil weten hoe het afloopt. Ook de lessen die Lava anderen leert, past ze zelf gelijk toe. Het dromen van en het niet geloven in draken is ook iets wat herkenbaar is. Kortom, Lava is een magisch avonturentocht over iemand die van prinses transformeert naar koningin, zelfs als ze daarvoor haar grootste angst moet overwinnen.


Inkijkexemplaar Lava
.
Download • 613KB
 

Ik raad dit boek aan voor...

... kinderen die houden van fantasievolle avonturenboeken

... een ieder die houdt van prinsessen

... iedereen die graag met een hond achterop heel hard zou willen sleeën.

 

Samenvatting/ Omslag

Prinses Lava wordt volgende week dertien. Tijd om de reis te maken naar het land dat haar koninkrijk zal worden: met een hond die haar de weg wijst, een jongen die haar zal begeleiden en de opdracht om iets te vinden om in haar nieuwe land aan het volk aan te bieden. Iets dat Aventurijn heet.

Maar Lava wil helemaal niet met een mottige hond en een bozige jongen op stap. Ze wil deze reis met haar tweelingzus maken, zoals ze altijd van plan waren. Maar haar zus is er niet.

Zoals dat hoort in een sprookje en in het leven is de reis van Lava confronterend, vormend en louterend. En of ze erachter zal komen wat Aventurijn is, of ze het vindt en of ze haar land bereikt… Dat vertelt Mireille je met haar betoverende woorden in Lava.Comments


bottom of page