top of page

De IJskinderen | Kom niet aan Jack Frost

De afgelopen maand zag men toch weer iedereen zijn auto staan te krabben. In Limburg konden ze sneeuwpoppen maken zo groot als huizen en in het westen durfde niemand meer de weg op, vanwege gladheid en ijzel. Toch is het verschil tussen hoe koud het ooit was en nu erg groot (denk aan dat er bijvoorbeeld 30 jaar geleden nog wel eens een Elfstedentocht werd gereden!). Dit heeft veel consequenties. Positieve, maar ook negatieve. Nederland begint bijvoorbeeld een wijnland te worden. Niet alleen in Limburg verbouwen ze wijn, maar ook in de noordelijkere provincies. Echter doet dit weer af aan andere gewassen, die juist een koude winter nodig hebben. Kortom, Jack de Vries zal er niet erg blij mee zijn.


M.G. Leonard schreef hier een nieuw magisch verhaal over gebaseerd op de Sneeuwkoningin van Hans Christian Andersen, namelijk: De IJskinderen. Het gaat over Bianca, zij wordt op een ochtend wakker en ze heeft spijt van de ruzie met haar vervelende broertje Finn. Als hij de volgende ochtend niet meer in zijn bed ligt en zijn bed nat is, gaan de alarmbellen rinkelen. Bianca gaat op zoek en vindt hem al snel in het park. Hij is een standbeeld geworden van ijs. Hij ziet er vredig uit en hij leeft nog, maar ze durven hem niet op te warmen voor het geval er dan iets afbreekt.


Bianca gaat op onderzoek uit. Al snel komt ze achter een scheef lopende persoon, die staat te kijken als de politie er is. Ook ziet ze veel kinderen met een bijzonder boek waarmee ze Finn de dag voordat hij in een ijsbeeld veranderde ook heeft zien lopen. Ze gaat deze vreemde persoon achterna en komt er achter dat het eigenlijk vier personen zijn. Hele vreemde stampende mensen in een verlaten fabriek. Wie zijn die mensen en kan Bianca erachter komen wat er met haar broertje is gebeurd? En wat heeft dat vreemde boek daarmee te maken? Je leest het in De IJskinderen...


De IJskinderen is een prachtig geschreven verhaal van M.G. Leonard met een modern tikje. Het origineel van Hans Christian Andersen gaat over de Sneeuwkoningin en die heeft ze verwerkt in dit verhaal. Verder bevat het toffe thematieken als klimaatverandering en de invloed van de mens op de natuur en het serieus nemen van kinderen door volwassenen. Ook het koude karakter van het boek en de prachtige illustraties van Penny Neville-Lee zijn een verrijking voor het mooie verhaal met een diepere laag. Al voor de voorkant zou je het boek pakken. Goed om te weten is dat ook de inhoud geweldig is, dus dit boek kan niet ontbreken in ieders winterse boekenkast.


GetSample
.pdf
Download PDF • 3.64MB
 

Ik raad dit boek aan voor...

... kinderen die graag van fantasieverhalen houden die zich afspelen in deze wereld

... iedereen die houdt van mooie tekeningen bij verhalen

... een ieder die ook graag een winterdier bij zich zou willen hebben

 

Samenvatting/Omslag

Klokslag middernacht wordt de vijfjarige Finn Albedo bevroren gevonden in het stadspark op een voetstuk van ijs. De dokter zegt dat zijn hart nog klopt, maar niemand kan hem wakker maken. Finns grote zus Bianca, vermoedt dat het zilveren boek dat Finn uit de bibliotheek heeft geleend er iets mee te maken heeft. Maar niemand wil luisteren. Terwijl meer kinderen bevroren raken, realiseert Bianca zich dat ze iets moet doen…


Comments


bottom of page