top of page

Al zolang er mensen bestaan (14+) | Verhalen over onder andere een raaf die de wereld uitpoept


Over het ontstaan van de wereld zijn vele mythes. Maar ook over het ontstaan van het leven op de wereld zijn heel veel mythes. Om iets te verklaren kun je onderzoek doen, maar je kunt ook iets anders: een tof verhaal verzinnen, dat wellicht waar is. Over de hele wereld hebben mensen verklaringen proberen te zoeken om weerstypen, natuurverschijnselen en pech uit te leggen. Of het nou de goden zijn of dieren zijn of goden vermomd als dieren (dat komt waarschijnlijk ook veel voor), telkens werd er wel een verklaring gegeven om iets te duiden. Het zijn vaak aangrijpende verhalen vol dood, verdriet en bizarre wendingen. Het is dus voor ons een groot geluk dat Sassefras de Bruyn ze heeft gebundeld in een prachtig boek!


Al zolang er mensen bestaan heet het boek. Het begint met een wereldkaartje met daarin de verschillende verhalen verwerkt. Het is opgebouwd in verhalen over de 4 elementen. Over ieder element zijn 7 á 8 verhalen over heel de wereld opgeschreven. Je moet bedenken dat bijvoorbeeld de verhalen bij water, water bevatten, maar dat dat niet altijd de hoofdlijn is. Zo is er een godentweeling uit Indië die een vrouw willen versieren die zich aan het wassen is in de rivier. Een verhaal over een zeehondenvrouw, waarvan de man haar zeehondenvel steelt.


Wat geweldig is aan de verhalen in Al zolang er mensen bestaan is dat de verhalen op verschillende manieren worden verteld. Sassefras de Bruyn gebruikt verschillende perspectieven en dat maakt ieder verhaal bijzonder. Soms wordt het verhaal verteld vanuit een man, soms vanuit het perspectief van de verteller, soms zijn de verhalen alleen een dialoog tussen twee mensen. Dat maakt de verhalen origineel en creatief. Neem daar de geweldige tekeningen bij en dat maakt het een boek waar je zo doorheen bent.


Het boek leent zich geweldig voor close reading. Verschillende natuurthema's komen aan bod, maar ook inhoudelijk worden moeilijke woorden niet geschuwd. Ook is het taalsterke boek doordrenkt met woordgrapjes, twisten, en voorbodes. Dat maakt nagenoeg alle teksten geschikt om samen met kinderen te lezen. Ook is het leuk om met kinderen aan de slag te gaan met waar verhalen vandaan komen en hoe mensen vroeger verschijnselen verklaarden. Ontzettende interessante gesprekken levert dit op. Ook is het een geweldig voorleesboek. Door de korte verhalen raken kinderen niet snel verveeld en zit er een veranderend tempo in (iets waar kinderen deze dagen aan gewend zijn!)


Al met al is Al zolang er mensen bestaan een ideaal boek voor jou als leerkracht om te gebruiken voor je kinderen. Het ene verhaal is meer geschikt voor de basisschool dan het andere. Ik raad het boek dan ook meer aan voor leerkrachten om verhalen uit te selecteren dan om het in de schoolbibliotheek van een basisschool te zetten. Maar zeker ook voor ouders die hun kinderen graag iets willen vertellen over de ontstaansverhalen. Zeker als je mooie verhalen wilt voorlezen of als je ze wat wilt meegeven over verschillende culturen over de gehele wereld. De fantasie die mensen gebruikten om dingen te verklaren of om over bepaalde belangrijke zaken na te denken, is fascinerend. Alleen daarom al is het een boek voor in iedere boekenkast. 

Dit boek raden we aan voor...

...kinderen die graag losse verhalen willen lezen

... ouders die graag verhalen voorlezen op een iets hoger niveau

... een ieder wiens raaf ook altijd de boel onderpoept

 

Samenvatting/omslag

Al zolang er mensen bestaan, vertellen ze elkaar verhalen. Verhalen over hoe de aarde en de hemel zijn ontstaan, hoe de mensen er zijn gekomen en waarom dieren zijn zoals ze zijn.

De rode draad in deze verhalen zijn metamorfosen of gedaanteverwisselingen. Jonge krijgers worden vogels, zeehonden worden vrouwen en meisjes van sneeuw worden wolken.

Sassafras De Bruyn vertelt en illustreert bijzondere verhalen over natuur, dieren en mensen. Verhalen die troost en herkenning bieden bij de grote gebeurtenissen in ieder mensenleven.コメント


bottom of page