top of page

Toen Jonas in de Walvis zat (6+) | Een bijbels boek voor kinderen


Toen Jonas in de Walvis zat, Maria van Donkelaar, Gottmer, cover, Sylvia Weve

Ik weet het nog erg goed. Vroeger zat ik in de schoolbanken en luisterde ik naar de grootse verhalen van de meester over de bijbel. Over hoe een stel mensen een muur van Jericho neerhaalde tot aan een verhaal over David en Goliath. Verhalen met vele moralen en tegelijkertijd heilige verhalen. Ik vond de verhalen uit het Oude Testament stiekem wat interessanter, want in het Oude Testament was alles net iets minder beschaafd. Zoals Kaïn die Abel doodslaat, omdat hij jaloers is. Of het verhaal van Jozef die in de put beland omdat hij de jongste is en vaders gunsten krijgt. Verhalen die doordrenkt zijn van pijn en doorzettingsvermogen. Verhalen die jongens stiekem erg tof vinden. Verhalen gebundeld in dichtvorm in Toen Jonas in de walvis zat.


Maria van Donkelaar schrijft dit boek (met prachtige kunstzinnige illustraties van Sylvia Weve) met verhalen uit het Oude Testament. Zonder af te doen aan de kern van de verhalen, vat ze de verhalen uit het Oude Testament samen en heeft ze de verhalen op rijm gezet. Velen die het woord Bijbel zien staan zullen afhaken, maar wellicht interessant om te vertellen dat dit boek ook interessant is wanneer je geen Joods-christelijke afkomst hebt.


Als je meer wil weten van de verhalen uit het Oude Testament, dan is dit ook een boek voor jou. Ook als je je kinderen wel iets van het geloof wil meegeven. Zo raken de kinderen vertrouwd met de verhalen van Noach en de zondvloed en de toren van Babel. Omdat het op rijm is gezet is het ook toegankelijk om voor jonge kinderen voor te lezen. Natuurlijk zijn boeken op rijm heel erg goed voor de ontwikkeling van kinderen, omdat een deel van de woorden gelijk blijft. Zo kunnen ze die makkelijker onderscheiden.


Dit boek zou je ook in de klas kunnen gebruiken als naslagwerk voor de verhalen uit het Oude Testament. Heb je een les over dilemma's, dan zou je zo één, twee, drie het verhaal van Salomo tevoorschijn kunnen toveren. Of een les over jaloezie, dan zou je zo het verhaal van Jozef ten gehore kunnen brengen. Ook met de tekeningen zou je een leuk spel kunnen doen. Wanneer je de tekeningen uit het boek onder elkaar in een PowerPoint zet en de verhalen laat horen. Wanneer ze de plaat herkennen bij het verhaal, moeten de kinderen gaan staan, of hun vinger opsteken.


Een boek dus met vele mogelijkheden in de klas. Natuurlijk is het ook belangrijk dat kinderen meer leren over de verschillende geloven en dus ook over het christelijke geloof. Uit onderzoek blijkt dat de kerken leegstromen en steeds minder mensen christelijk zijn. Natuurlijk geeft het christendom ook een achtergrond voor vele historische conflicten en is het goed als een ieder weet wat de christenen in Nederland nu precies geloven. Om dit gat te vullen, zou je dit boek perfect kunnen gebruiken.


 

Dit boek raden wij aan voor...

... kinderen die graag iets meer willen weten over de bijbel

... een leraar die kinderen graag kinderen met een moraal willen laten horen

... mensen die ook weten hoe het is om in een walvis te zitten

 

Samenvatting/Omslag

‘Toen Jonas in de walvis zat’ is een prachtige samenwerking van het duo achter ‘Zo kreeg Midas ezelsoren’ (Zilveren Griffel en Vlag&Wimpel 2019), Maria van Donkelaar en Sylvia Weve. De verhalen uit het Oude Testament van de bijbel worden herverteld in dichtvorm, met beeldschone illustraties. De invloeden van het Oude Testament zijn overal terug te vinden, van kunst en muziek tot spreekwoorden en gezegden. In dit luxe uitgevoerde boek vertelt Maria van Donkelaar prachtig beeldend in lange gedichten over koning Salomon en David en Goliath, over de uittocht uit Egypte en Daniël in de leeuwenkuil. De sprankelende illustraties van Sylvia Weve vormen de perfecte aanvulling op de speelse gedichten en geven deze unieke bijbelvertelling een moderne ‘touch’. Zalig om (voor) te lezen en te bewonderen!Comments


bottom of page