Alles wat (niet) mag | En waarom dan (niet)
top of page

Alles wat (niet) mag | En waarom dan (niet)

Het grote boek over goed en fout prijkt er op de voorkant van het nieuwe boek van Stine Jensen en Ellie Lust. Op tv kijk ik altijd graag naar Wie is de Mol. Een programma over bedrog, liegen en het ontmaskeren van degene die liegt en bedriegt. Zowel Stine Jensen en Ellie Lust hebben meegedaan aan dit illustere programma. Beiden wonnen niet en beiden waren de Mol niet. Toch had ik het wel leuk gevonden: 'Ellie Lust, de altijd zo betrouwbare politieagente, nu een leugenaar en een bedrieger in het spel.' Mijn verlangen ging niet op. Maar mag je dan liegen en bedriegen als het om een spelletje gaat en dat spel legt je impliciet op, dat je dit moet doen? Nou, dit soort vragen worden beantwoord in het nieuwe boek van beiden: Alles wat (niet) mag.


Alles wat niet mag en waarom dan (niet) is geschreven door Stine Jensen, met de ervaringen van Ellie Lust opgeschreven. Vanuit die ervaringen worden dan verschillende vragen gesteld en meningen gedeeld. Eigenlijk is ieder hoofdstuk opgebouwd uit een aantal kopjes. Allereerst legt Ellie Lust je een probleem voor. Daarna wordt er een prikkelende stelling voorgelegd aan een aantal kinderen. Dan wordt verteld wat de wet voorschrijft, waarna er filosofische en feitelijke beslommeringen rond het probleem worden benoemd. Tenslotte wordt er beschreven hoe Ellie Lust het probleem heeft opgelost.


Door deze opbouw en de geweldige toevoegingen van Stine Jensen, zie je niet alleen wat de wet is, maar ook wat daar achter zit. Het laat je des te meer inzien dat politiemensen meer denken dan dat ze alleen maar handelen. De sympathie voor dit onderwerp neemt zo alleen maar toe. Ook het zachte karakter, wat vaak door het nieuws op de achtergrond komt, van de politie komt naar voren. Zo legt Ellie (kan mij het schelen, ik noem haar gewoon Ellie) uit, dat ze in een buurt met hangjongeren samen afspraken maakte die door de jongeren zelf bedacht zijn. Een mooi voorbeeld hoe dit in de rest van Nederland ook zou kunnen.


Alles wat (niet) mag is niet heel moeilijk geschreven en hierdoor ook heel mooi te gebruiken in lessen. Eigenlijk is het misschien wel de makkelijkere variant van De Zweetvoetenman. In Alles wat (niet) mag worden veel problemen aangehaald die voor kinderen herkenbaar zijn, zoals dierenleed, pesten en meeloopgedrag. Ook hiervan wordt verteld wat wel en niet mag en waarom dit zo is. Ook wordt er hulp geboden daar waar nodig. Wat zou je kunnen doen als je ernstig gepest wordt? Hier zit bijvoorbeeld ook een heel persoonlijk verhaal van Ellie Lust over haar pestverleden. Dit raakt en is mooi om te zien dat zij hier iets enorms positiefs van heeft gemaakt. Dit boek zorgde ervoor dat ik een beetje ben gaan houden van Ellie Lust en politiemensen in het algemeen, want het werk van politiemensen is en blijft menselijk vakwerk. Hoe moeilijk het in veel gevallen ook zal zijn!



inkijkexemplaar - Alles wat (niet) mag
.pdf
Download PDF • 293KB
 

Ik raad dit boek aan voor...

... kinderen die gek zijn op informatieboeken.

... iedereen die geïnteresseerd is in wat politiemensen doen en wat mag.

... een ieder die ook graag tussen de regels doorleest ;-)

 

Samenvatting/Omslag

Mag je een brood stelen als je arm bent? Of inbreken om een dier in nood te redden? En zou jij je broer of zus beschermen als je weet dat die iets gedaan heeft wat niet mag? Wie bepaalt eigenlijk wat wel en niet mag? In dit boek ga je samen met Stine en Ellie filosoferen over goed en fout gedrag. Ellie vertelt spannende verhalen over haar werk als politieagent en Stine zet je aan het denken over wat wel of niet mag. Speur en denk mee!

bottom of page