top of page

De Allergrootste | Een waanzinnig verhaal over piraten


Jack Sparrow, Zwartbaard en Kapitein Haak: allemaal voorbeelden van hele beroemde piraten waar de meest waanzinnige verhalen rond verzonnen zijn. Piraten hebben iets mysterieus, belanden vaak in gevechten met corrupte gezaghebbers of worden vaak gezien als de slechteriken. Kortom; de perfecte personen om in een verhaal te verwerken. Zo nu ook door de geweldige schrijver Davide Morosinotto. Alleen heeft hij niet zomaar een piraat gebruikt. Nee, hij heeft "De Allergrootste" piraat beschreven: Shin Yu. Een verhaal geïnspireerd op het verhaal van Ching Shih.


Shi Yu werkt in een klein theezaakje en heeft een verschrikkelijke baas: Bai Bai. Hij maakt haar leven zuur, tot er een jongen meekomt met een oude dronkelap. Een gast vond het wel leuk dat Bai Bai Shi Yu afranselde en liet een bord vallen. De jongen ving het bord op met zijn voet, waardoor Bai Bai het niet door heeft. Shi is zo onder de indruk dat ze de jongen meteen confronteert. Hij blijkt Li Wei te heten en zijn opa is een shifu (leermeester) en heet Peng. Ze wil eindelijk voor zichzelf opkomen en besluit hem te smeken haar te leren te vechten. Wanneer hij dit accepteert, gaat er een nieuwe wereld open voor Shi Yu. Peng leert haar vechten en zo komt ze voor zichzelf op en confronteert ze Bai Bai. Maar als er een oude vriend van Peng verschijnt, gaat het allemaal fout. Peng wordt vermoord en daarna komt alles in een stroomversnelling. Haar vriend Li Wei komt terecht bij een geleerde Mandarijn en krijgt een opleiding. Ze moet Shi Yu laten gaan.


Op een dag komt er een stel piraten naar het theehuis van Bai Bai en wanneer er soldaten binnenvallen en Shi Yu de piraten ziet vechten, kan ze niet anders dan blijven staren. In het gevecht wordt ze meegenomen tijdens een ontsnapping van de piraten door een hele grote piraat. En zo begint het verhaal van Shi Yu. De uiteindelijke piratenkoningin. Maar hoe bouwt ze de vloot op en wat gebeurt er met Li Wei? Zal ze haar vriendje ooit nog terugzien?


De Allergrootste is een machtig verhaal waar Morosinotto maar liefst 600 bladzijden voor nodig heeft om het leven van de grootste piraat allertijden te beschrijven. Het is een adembenemend verhaal, waarin Shi een ontzettende transformatie begaat. Ze blijft vasthouden aan haar idealen en probeert het beste te maken in de meest zwarte perioden in haar leven. Ze heeft alle kwaliteiten van een goede leider: ze is politiek slim, weet op de juiste momenten het juiste te doen, ze kan mannen om haar vinger winden en ze is ongelofelijk behendig en sterk. Al deze kwaliteiten heeft ze nodig om de Allergrootste te worden en te blijven.

Leesfragment -De Allergrootste
.pdf
Download PDF • 446KB
 

Ik raad dit boek aan voor...

... kinderen die hun hand niet omdraaien voor een dik boek.

... iedereen die houdt van een zenuwslopend piratenverhaal.

... een ieder die ook een hekel heeft aan eunuchen.

 

Samenvatting/Omslag


Kanton, 1770. De zesjarige Yu heeft haar ouders nooit gekend. Ze werkt in het theehuis van de opvliegende Bai Bai, die elke gelegenheid aangrijpt om haar te vernederen of te slaan. Op een dag ontmoet Yu haar leeftijdgenootje Li Wei, een jongen die bedreven is in de krijgskunst. Yu vraagt hem om haar te leren vechten. Dat het meisje talent heeft, is meteen duidelijk.


Als Yu enkele jaren later ontvoerd wordt door de bloeddorstige piraten van Gouden Draak, zijn het haar vechtkunsten die haar leven redden. In plaats van haar te doden, neemt Gouden Draak haar op in de bemanning. Dit is het begin van Yu’s leven als piraat. Op negentienjarige leeftijd wordt ze commandant van een hele vloot, die algauw meer dan honderd schepen telt. Haar naam terroriseert de Chinese Zee, haar macht lijkt eindeloos.


Maar Yu’s roem heeft haar een even krachtige als mysterieuze vijand bezorgd… Een vijand die nergens voor terugdeinst en één doel voor ogen heeft: het vernietigen van de wushu van Lucht en Water, de legendarische vechtkunst waar Yu de allergrootste meester in is.

Een adembenemend avontuur en een buitengewone coming-of-ageroman, geinspireerd op het waargebeurde verhaal van Ching Shih, die het bevel voerde over de grootste piratenvloot aller tijden.

Comentarios


bottom of page