De Bibliothecaresse van Auschwitz | Heftig en aangrijpend
top of page

De Bibliothecaresse van Auschwitz | Heftig en aangrijpend

Steeds meer begin ik een zwak te krijgen voor graphic novels, maar dan wel de echte. Dus niet wat ze tegenwoordig steeds meer zeggen over Het Leven van een Loser en Dagboek van een Muts, maar de echte diepgravende verhalen in stripvorm. De verhalen erachter worden vaak prachtig geportretteerd en neergezet. De beelden die je normaal zelf toevoegt in je hoofd, worden dan al getekend. Zolang het verhaal meeslepend en mooi is, dan motiveert het extra, want dan is het zo uit. Net als De bibliothecaresse van Auschwitz.


Dita is een jonge Joodse meid. Ze is enorm gek op boeken. Ze leeft met haar vader en moeder in het prachtige Praag. Daar leidt ze een heerlijk leven. Ze heeft het naar haar zin op school en heeft veel vriendinnen en is hongerig naar nieuwe kennis. Zeker over plaatsen die ze nog niet kent. Dit alles verandert snel als de Duitsers op een dag Tsjechoslowakije binnenvallen. Al snel zijn Joden nergens meer welkom en moeten ze als het puntje bij paaltje komt naar een concentratiekamp.


Samen met haar ouders reist ze naar Auschwitz en daar worden ze in een ander kamp gestopt dan dat ze had verwacht. In eerste instantie moet ze douchen, maar er komt gewoon water uit de douches en ze mag haar eigen kleding aan. In het kamp ontmoet ze Fredy Hirsch. Hij zorgt ervoor dat er een school komt en hij komt zelfs aan een aantal boeken. Dita is meteen geïntrigeerd en als Fredy haar herkent als 'het meisje van de boeken in Praag', stelt hij haar aan als bibliothecaresse. Het is probleem is echter dat boeken verboden zijn. Als op een dag Jozef Mengele op inspectie komt, moet Dita snel haar boeken verstoppen. Kan ze op tijd de boeken verdoezelen? En waarom lijkt Dita in haar kamp een voorkeursbehandeling te krijgen?


De bibliothecaresse van Auschwitz is een waanzinnig spannend, maar ook confronterend boek. De beelden zijn heftig en raakte zelfs mij. De leeftijd is vanaf 13 jaar gesteld, maar ik zou ook dan een kleine disclaimer doen dat het enorm confronterend is. De beelden van de mensonterende concentratiekampen blijven op mijn netvlies staan en het gevoel van: "dit nooit meer" blijft enorm hangen. Verder is het heftig, maar wel naar waarheid verteld. Het verplaatsen van de sterkste Joden naar verschillende kampen, het begraven van dode mensen en het afranselen komen allemaal voor in dit aangrijpende boek. Desalniettemin is het een waarheidsgetrouw beeld, waar ook veel kinderen interesse naar hebben en dus zal er een groot publiek voor zijn. De bibliothecaresse van Auschwitz zou dus zeker een plek moeten krijgen in de geschiedenisles of de bibliotheek van de Middelbare school. Want het laat zien dat we kunnen verzanden in mensonterende mensen als we niet oppassen.


inkijkexemplaar - De bibliothecaresse van Auschwitz
.pdf
Download PDF • 30.50MB

 

Dit boek raad ik aan voor...

... jongeren die geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog.

... een ieder die gek is op graphic novels die aangrijpend zijn.

 

Samenvatting/Omslag

Dita is veertien wanneer ze met haar ouders in het concentratiekamp Auschwitz terechtkomt. Pal onder de ogen van de nazi’s is er in het geheim een schooltje opgezet. Daar waar boeken streng verboden zijn, verbergt Dita met gevaar voor eigen leven de kleinste en meest kostbare bibliotheek die ooit heeft bestaan.


De bibliothecaresse van Auschwitz is een onvergetelijk boek over moed en hoop, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Dita Kraus, die de Holocaust overleefde. Deze wereldwijde bestseller is nu verkrijgbaar als graphic novel voor jongeren en volwassenen.


bottom of page