De boeken van Mevrouw Moes | Gaan ze nu wel of niet over haar?
top of page

De boeken van Mevrouw Moes | Gaan ze nu wel of niet over haar?

Als Leesdetectives hebben wij de luxe dat we met enige regelmaat de kleurrijke catalogussen van menig uitgever op de deurmat krijgen. We spitten deze dan grondig door naar juist die boeken die ons het meeste aanspreken. Dat is soms best lastig, want vaak moet er afgegaan worden op de kaft, schrijver, illustrator en soms een klein stukje tekst. Mevrouw Moes van TDM Uitgevers wist echter met de titel onze interesse te wekken. Er zijn namelijk twee boeken uitgegeven die met Mevrouw Moes te maken hebben, of toch niet?


De twee boeken hebben namelijk een zeer opvallende titel. In 2018 verscheen het boek Dit boek gaat NIET over Mevrouw Moes en haar kakkerlakken, terwijl in 2019 het boek Dit boek gaat WEL over Mevrouw Moes en haar kakkerlakken verscheen. Als echte Leesdetectives ging Yannick aan de slag met het eerste deel, terwijl Sander het tweede deel ging afstruinen op zoek naar het verhaal over de kakkerlakken natuurlijk.

 

Dit boek gaat NIET over Mevrouw Moes en haar kakkerlakken

De familie Ginderachter heeft één groot probleem: Ze wiebelen altijd tussen 10 en 12. Dat betekent dat Wigbert in de klas een wiebelkast heeft staan, waar hij in moet wanneer het iets voor 10 uur is. Wanneer hij dat niet doet, zijn de gevolgen desastreus. Datzelfde geldt voor vader Filip, die een kantoorbaantje heeft en moeder Astrid die tandarts is.


Op de dag dat de president van Madagaskar binnen komt om 11 uur om een gaatje te laten verhelpen, gaat het mis. De president is op een uiterst geheime missie en omdat de gehele operatie van mevrouw Ginderachter niet helemaal volgens plan verloopt, eindigen ze in een limousine, met een veel te strenge beveiliger. Mevrouw Ginderachter mag niets vertellen aan haar familie, maar als er een leger ringstaartmaki's in haar tuin belandt, weet ze het ook niet meer. En als dat leger ook nog meneer Ginderachter willen aanvallen, ontpopt zich een groter verhaal.


Het toffe aan dit boek is dat het perspectief van de schrijver heel duidelijk naar voren komt. Marieke van Hooff speelt een grote rol en als zij in de wiebelkast wordt gestopt door meneer Ginderachter, vertelt Filip zijn verhaal. Persoonlijk vond ik de constante verwijten tussen personages en schrijver een beetje vervelend worden. Echter naar het einde toe, werd duidelijk waarom dit nodig was. Uiteindelijk belandt de familie Ginderachter in Madagaskar, waar een fameuze boef denkt dat niemand hem wat kan maki...


Ooh ja... Mevrouw Moes, heeft wel een drietal regels gehad in dit boek... De conclusie was, nou ja, dat moet je eigenlijk zelf maar lezen. Sander, gaat het tweede boek dan wél over Mevrouw Moes?

 

Dit boek gaat WEL over Mevrouw Moes en haar kakkerlakken

Nou Yannick, ho anders is vervolgens het tweede deel van deze serie. Een boek dat, in tegenstelling tot het eerste deel, dus wel de kakkerlakken centraal moet hebben staan. Het verhaal draait om Em en Mos, die samen een moeder genaamd Ma Luwak hebben. Ma Luwak is de baas van een gigantisch bedrijf genaamd FOETSJIE, dat gespecialiseerd is in het verwijderen van insecten en ander ongedierte. Ze heeft een zwak voor haar zoon Mos, maar moet tegelijkertijd eigenlijk niets hebben van dochter Em. Mede omdat Em eigenlijk wel gek is op insecten...


Er ontvouwt zich een bizar verhaal, waarin de eigenaardige buurman Kniezel, popster Danny Divo, butler Angelo en kakkerlak Charles de Gaulle een belangrijke rol spelen. Em is een onzeker meisje dat, mede omdat ze het thuis zwaar heeft, niet al te veel zin heeft in de schooldagen en de uurtjes die ze thuis doorbrengt. Dat verandert wanneer ze door een streek van haar broer op de radar komt van Danny Divo, die haar als persoonlijke styliste meeneemt op wereldtournee. Daar ontmoet ze onder andere een schilderende cavia, want eigenlijk wel symbool staat voor de bizarre gebeurtenissen en personages die elkaar in hoog tempo opvolgen.


Daar waar ik in dit boek regelmatig de vraag stelde 'Waar gaat dit in vredesnaam over?', daar werkt het boek naar een sterker einde toe, waarin Ma Luwak koningin wil worden door de koning van het land af te zetten. Een kakkerlakkenleger onder leiding van Charles de Gaulle moet daar een stokje voor gaan steken, wat een vermakelijk eind van het verhaal oplevert. Dit is een boek dat belachelijk weinig met het eerste deel te maken lijkt te hebben, maar zeker wel in dezelfde stijl verder gaat. Houd je van bizarre en een tikkeltje flauwe humor? Dan is dit een boek dat je vanaf een jaar of 8 kan gaan beleven.


bottom of page