top of page

De fantastische vijf | De meest fantasierijke safari


Ik ben niet per definitie iemand die veel op reis wil. Al helemaal niet naar steden. Ik ben niet zo van de mensenmassa's en van al het beton om mij heen. Verre reizen wil ik wel maken om de flora en fauna van de wereld te ontdekken. Zo ben ik onder andere in de prachtige natuur van Mauritius geweest. Wat ook nog op mijn verlanglijst staat, zolang dat zo diervriendelijk mogelijk gebeurt, is een safari. Annemarie van der Eem, Dorien Brouwers en uitgeverij Lemniscaat gaven mij in het prentenboek De Fantastische Vijf alvast een voorproefje op deze reis.


In dit prentenboek volgen we Mans en Noor die samen met papa op safari gaan. Daarvoor is een safaribus met ranger geregeld, die wel weet waar de Grote Vijf te vinden zijn. Onder de Grote Vijf vallen traditiegetrouw de neushoorn, buffel, luipaard, olifant en de leeuw. Het lukt lang niet iedereen om al deze prachtige dieren te spotten tijdens een tripje, maar Mans, Noor en Papa gaan er hun best voor doen!


De focus van het verhaal verlegt zich al snel naar broer en zus, die allebei hun ogen uitkijken. Noor staat met haar verrekijker continu in de verte te turen, terwijl Mans alles in en rondom de jeep eigenlijk ook wel heel interessant vindt. Noor spot de ene na de andere bijzondere verschijning. Denk aan een neushoorn die hoelahoept en een buffel die liedjes aan het zingen is. Mans is telkens te laat met kijken, waardoor zijn reis in een flinke domper lijkt te eindigen, maar is dat eigenlijk wel zo? Wat heeft Mans namelijk allemaal gespot tijdens de trip?


De Fantastische Vijf is een kleurrijk prentenboek dat de traditionele Grote Vijf in de spotlight zet. Dit gebeurt met de nodige verbeeldingskracht en fantasie. De manier waarop Noor de dieren in kaart brengt is maf en mooi tegelijk. Wie aan het eind van het boek hoort waar Mans zich mee heeft vermaakt, zal verbaasd zijn. Het biedt een ingang om het boek nog eens te beleven en meer op Mans te letten dan alle gekte die Noor meemaakt. Wil jij kinderen op jonge leeftijd dus al kennis laten maken met De Grote Vijf? Dan is dit je kans!

 

Ik raad dit boek aan voor...

...leerkrachten en ouders die safari aan kinderen willen introduceren.

...leerkrachten en ouders die op zoek zijn naar een kleurrijk verhaal.

...lezers die graag overdrijven... of doet Noor dat niet?

 

Samenvatting/Omslag

Veel plezier,’ zegt de ranger. ‘En goed opletten! Misschien zien jullie de Grote Vijf. De neushoorn. De buffel. Het luipaard. De olifant. En… de leeuw!’ ‘Die wil ik zien,’ zegt Mans. ‘Alle vijf!’ ‘Ik ook,’ roept Noor. ‘Wedden dat ik ze het eerst zie!’

Noor en Mans gaan op safari. Allebei zijn ze vastberaden om de Grote Vijf te zien. Voor Noor is dat makkelijk. Dáár zit de buffel: hij zingt lang zal ze leven met ballonnen aan zijn hoorns en lampjes in wel honderd kleuren! En die leeuw kamt zijn haren met een roze glitterkam! Helaas zijn de dieren nét weg als Mans opkijkt. Maar hij ontdekt heel andere dingen…

Annemarie van der Eem schreef met dit boek niet alleen een ode aan de fantasie, maar ook aan de opmerkzaamheid van kinderen. Dankzij de kleurrijke illustraties van Dorien Brouwers ontdek je de Grote Vijf zoals je ze nooit eerder zag. Wedden dat je zelf ook anders naar je omgeving gaat kijken?

Comments


bottom of page