Nijmegen is een prachtige, oude stad. Maastricht, Dordrecht en Nijmegen strijden om de oudste stad van Nederland. Dordrecht, omdat de stad de eerste stad was met stadsrechten. Maastricht en Nijmegen, omdat deze steden door de Romeinen zijn gesticht. Nijmegen is daarom een zeer interessante stad. En ik hoor u al denken: dat zal wel door de Vierdaagse komen. Maar ook is Nijmegen zeer indrukwekkend, vanwege het oude centrum en in dat centrum staat een griezelig gebouw: Het Besiendershuis.
In De geest van het Besiendershuis zijn er zes kinderen, waarvan Saar (de jongste van het stel) altijd opschept. En ook nu vertelt ze dat ze geesten heeft gezien voor de bovenste ramen van het Besiendershuis. De kinderen geloven het niet en om de onzin van Saar te bewijzen gaan Sami, Saar, Mette, Dex, Caya en Mats naar het Besiendershuis. Vlak voordat ze naar binnengaan, staat er ineens een jong meisje voor hun neus. Ze vertelt Caya, Mats, Dex, Mette en Sami dat ze niet naar binnen mogen en natuurlijk gaan ze wel naar binnen.
Eenmaal binnen zien ze niets gebeuren, maar horen ze het kraken van de vloer. Alsof er iemand boven loopt, maar boven zien ze niets. Als ze weg proberen te lopen, krijgen ze de deur niet open en knallen ze massaal tegen de wanden van het huis aan. Het meisje van eerder komt terug en vertelt de kinderen dat ze in een andere tijd nog een kans hebben om uit het Besiendershuis te ontsnappen. Lukt het de kinderen in een andere tijd om te ontsnappen uit het Besiendershuis?
In De geest van het Besiendershuis ga je terug in de tijd. Je ziet Nijmegen vanuit het perspectief van de Romeinse tijd, de tijd van de pest, tijd van Mariken van Nimwegen, de florerende 19e eeuw, de tijd van de Tweede Wereldoorlog en de tijd van de krakers en dat maakt het boekje zeer interessant, zeker voor de liefhebbers van de stad. Ook de spannende elementen uit iedere tijd worden belicht, wat het boek ook weer enorm spannend maakt.
Marloes Morshuis is er dus in geslaagd om zowel een educatief als een spannend boek te schrijven over de stad Nijmegen. Ook moeilijke termen worden verder uitgelegd. Achterin het boek staat ook een historische verantwoording. Ook de dingen die echt hebben plaatsgevonden en wat verzonnen is, staat helder uitgelegd. Zeker rond Halloween en rond het interactieve project 'De geest van het Besienderhuis' is dit een topper om binnen te halen. Ook als je niet uit, Oppidum Batavorum, Nimwegen of Nijmegen komt.
Wil je meer informatie over het Besiendershuis, klik dan hier.
Dit boek raad ik aan voor...
... kinderen die houden van spannende en enge verhalen
... een ieder die iets wil weten over de geschiedenis van Nijmegen
... iedereen die toch ergens naar binnen zou gaan als iemand hem/haar dat afraadt
Omslag/Samenvatting
Wie eenmaal is verdwaald in dit huis... Er doen wilde verhalen de ronde over Het Besiendershuis. Spannende verhalen. Spookverhalen. Maar niets daarvan is waar… toch? Om dat te bewijzen dringen op een avond zes kinderen het huis binnen. Drie jongens en drie meisjes. Het is een beslissing die hun leven zal veranderen. Ieder kind komt terecht in een andere tijd in Nijmegen: Sami belandt in de Bataafse opstand, Saar in de periode van Mariken van Nieumeghen, Mette in de Pest-epidemie, Dex aan het eind van de 19e eeuw, Caya in de Tweede Wereldoorlog en Mats raakt verzeild in de Piersonrellen in 1981. Alle zes hebben ze iets goed te maken… Het Besiendershuis bestaat echt. Het staat al bijna 500 jaar vlak bij de Waalkade in Nijmegen. Een huis dat als een van de weinige overeind is gebleven in de stadse stormen – en dus een wormgat is waardoor je de geschiedenis in kunt kruipen. Maar kun je ook weer terug?
Comments