In de klas gebeurt het regelmatig: je legt een som voor het eerst uit en dan zijn er veel kinderen die meteen zeggen: "Ik snap het niet." Als leraar reageer je eerst nog rustig en legt het nog een keer uit met nuances, daar waar veel kinderen dan het bijltje er bij neergooien. Wat we moeten leren is doorzetten en het opnieuw proberen. Vaak tover je als leraar alles uit de hoge hoed (materialen, modellen of een andere weg naar de som toe, stapjes nog kleiner maken) om het behapbaar te maken, maar wat nou als je er zelf uit moet komen? Wat nou als je op het moment suprême staat om iets te moeten doen, terwijl er een stel heksen zijn, die jou het liefst op zouden willen eten? Wat als je Lúcia Flores bent?
In het eerste avontuur van Lúcia Flores moet Lucia in het land van Coleoptera een koningin verslaan om haar abuelo (opa) te redden. Na dit gedaan te hebben, hoort ze op de wc weer iets. Ze mist haar abuelo heel erg en is nieuwsgierig om hem weer te ontmoeten. Wanneer ze gaat kijken in de wc wat er aan de hand is, komt ze meteen in een andere wereld. Daar ontmoet ze de conducteur weer en hij neemt haar na een belachelijke reis vol met heksen, lawines en doorzichtige cabines mee naar het land van Sensorium.
Daar komt ze terecht op een kermis. Die kermis is helaas vervloekt, want alles op die kermis is tot leven gekomen. De straatstenen bijvoorbeeld worden kwaad als je op ze staat, de achtbaan is veranderd in een slak, de suikerspinnen smaken naar boerenkool en de draaimolen is in het beheer van een grote spin met sneakers. De kermis is vervloekt door vier jaloerse, doch gevaarlijke heksen. Er is maar één remedie en dat is een toverspreuk vinden. Kan Lucia de heksen verslaan en de toverspreuk achterstevoren lezen?
Lúcia Flores en de behekste kermis is een snel verhaal, wat ook snel wegleest. Van het ene avontuur zit je prompt in het andere en zo houdt Chinouk Thijssen je bezig. Het is spannend en je moet wel echt je aandacht erbij houden, want anders mis je iets wat wellicht erg belangrijk is voor het verhaal. Het is een leuk boek voor de bovenbouw en hier en daar is het ook wel erg spannend. De snelheid van het verhaal heeft als nadeel dat het soms wat té simpel overkomt. Echter stoort dit niet.
Chinouk Thijssen heeft een spannend tweede deel geschreven van de Lúcia Flores reeks. Het verhaal was spannend en onderhoudend en snel geschreven. De plaatjes werkten enorm fijn en waren prachtig en neem daar de prachtige kaft ook bij van Stefan Yamá Cab. Je leeft mee met Lucia's angsten en door te lezen, kom je er achter hoe zij die angsten onder ogen komt. Kortom, Chinouk Thijssen heeft een mooi nieuw boek geschreven voor de basisschoolleerlingen. In oktober wordt het derde deel verwacht en ook daar zijn we weer enorm benieuwd naar!
Ik raad dit boek aan voor...
... kinderen die houden van snelle boeken
... een ieder die houdt van spannende boeken
... iedereen die wel eens naar een "levende" kermis zou willen gaan
Samenvatting/Omslag
Lúcia Flores maakt zich op voor een nieuw avontuur met haar abuelo Hugo. De Welbefaamde Betoverde Limotrein brengt haar naar een bijzondere kermis, betoverd door vier kwaadaardige heksen. Alle attracties zijn tot leven gekomen! Een slakkenachtbaan, neushoornbotsauto’s … Wie wil daar nu in? De eigenaar dreigt zijn levenswerk kwijt te raken. Alleen Lúcia kan de beheksing ongedaan maken, maar de heksen proberen er alles aan te doen om haar tegen te houden. Laat je betoveren door een wereld waarin álles mogelijk is. Het tweede deel in de Lúcia Flores-reeks. Voor fantasievolle lezers vanaf 8 jaar.
Comentários