top of page

De Grompus | Wie kan kerst nou níet leuk vinden?!


Elk jaar komen de standaard kerstfilms weer voorbij en is het zoeken naar een goede, nieuwe kerstfilm om je aan te verkneukelen. Ook in de wereld van kinderboeken verschijnen er elk jaar wel weer wat nieuwe boeken die het thema kerst aandoen. Een van de, in onze ogen, meest succesvolle kerstseries is De Kerstmissauris. Deze serie weet de magie van het feest goed te vangen en staat boordevol prachtige illustraties. Lemniscaat doet dit jaar ook een duit in het zakje met een kerstboek, oorspronkelijk getiteld The Grumpus and His Dastardly, Dreadful Christmas Plan. In samenwerking met vertaalster Johanna Rijnbergen werd dit uiteindelijk De Grompus en zijn gluiperige, gruwelijke kerstplan.


In dit boek volgen we De Grompus, een uit de kluiten gewassen monster met duivelse hoorntjes en een hoop scheve tanden. Hij is chagrijnig, bloedchagrijnig. Hij heeft weinig dingen in het leven waar hij enthousiast van wordt. Misschien wordt hij nog wel het meest enthousiast van zijn spruitjestrui, die hij inmiddels al zo vaak heeft gedragen dat de stof rond de ellebogen weggesleten is.


Nu Kerstmis bijna is aangebroken heeft hij al helemáál een humeur om op te schieten! Hij is helemaal klaar met het feest waarvoor alle lichtjes uit de kasten worden getrokken en mensen opeens extra aardig tegen elkaar gaan doen. Het is tijd om het feest der feesten te dwarsbomen. Tijd om hoogstpersoonlijk naar de Noordpool te gaan om de kerstman tegen te houden.


Tijdens zijn reis komt hij verschillende reisgenoten tegen, waaronder een enorm schattig konijn met een veel te grote bril. Ook zijn er enkele mensen en zelfs vogels die maar al te graag tegen hem aanpraten. De Grompus blijft in eerste instantie in zichzelf gekeerd, maar langzaamaan merkt hij dat er iets binnen hem begint te gloeien. Hij kan het gevoel niet plaatsen. Waar leidt dat heen?


De Grompus en zijn gluiperige, gruwelijke kerstplan is een echt kerstverhaal te noemen. Het doet een groot beroep op de kerstgedachte en probeert de magische sfeer te vangen in de illustraties en het verhaal. Het is een boek dat, met name in het begin, gigantisch van de hak op de kersttak springt en kinderen verbaast achterlaat. Dit hilarische beginstuk leidt uiteindelijk naar een avontuur dat je spontaan een kerstboom laat optuigen en kerstkaarten op de post laat doen. Het boek is in de middenbouw voor te lezen en in de bovenbouw zelfstandig te lezen.

 

Ik raad dit boek aan voor...

...lezers die op zoek zijn naar leuke kerstverhalen.

...lezers die langere zinnen met veel mitsen en maren kunnen waarderen.

...iedereen die fan is van de Grinch, want dit is misschien wel zijn broer.

 

Samenvatting / Omslag


Geïnspireerd door de Krampus met een vleugje van de Grinch heeft Alex T. Smith een verrukkelijk chagrijnige mopperkont bedacht, die, als zijn favoriete spruitjes zijn uitverkocht, maar één ding wil: Kerstmis stoppen. Dus gaat hij op weg naar de Noordpool om de Kerstman een lesje te leren.

Het vervolg is een avontuur dat zich niet laat navertellen, maar dat je moet lezen. Keer op keer. En niet alleen rond Kerstmis.

Comments


bottom of page