top of page

Umbrador | Stap uit de schaduw en loop in de zon

Bijgewerkt op: 6 jan.

De geweldige band Is Ook Schitterend zong het al: "Stap uit de schaduw en loop in de zon." Daarmee bedoelden ze natuurlijk dat je moet gaan doen wat er voor jou is weggelegd, met lef en daadkracht. Daar is moed voor nodig, want er zijn altijd veel twijfels voor je zoiets zou willen doen. Gedachten als: 'Kan ik het wel? Doe ik het wel goed? Ben ik wel goed genoeg?' komen altijd als paddenstoelen uit de grond zetten. Vaak twijfel je, maar wanneer je echt uit je schaduw durft te komen, ondanks tegenslagen en negatieve gedachten, kun je altijd groter worden dan je zelf denkt. Ook al geloof je het zelf niet echt!


Umbrador gaat over de wees Jinna. Jinna woont in een weeshuis als ze op jonge leeftijd door een mevrouw uit het weeshuis wordt gehaald. Ze is aanvankelijk heel blij, maar naarmate de tijd vordert, wordt de vrouw, die Jinna tante Agaath moet noemen, steeds strenger en norser. Jinna heeft nog iets anders bijzonders, want ze heeft geen schaduw. Iets wat anderen eigenlijk niet echt opvalt, maar Jinna en tante Agaath wel.


Op een dag mag Jinna een hond uitzoeken bij Harrie de hondenverkoper. Harrie noemt alle honden "Harrie" en Jinna heeft ook geen goed gevoel bij hem, net als bij tante Agaath. In het asiel ziet Jinna haar hond zitten. Ze neemt hem mee en met tante Agaath besluit ze hem Scharrie te noemen, omdat het zo'n scharminkel is. Hoe langer de tijd vordert, des te chagrijniger wordt tante Agaath. Op een dag besluit ze Scharrie op te sluiten en aan de ketting te leggen als Jinna niet snel een schaduw krijgt. Maar Jinna weet helemaal niet hoe ze een schaduw moet krijgen. Dan barst ze in huilen uit en ziet ze in de weerspiegeling van het raam een toren en een klein huisje. Ze wil weg met Scharrie, naar het huisje. Als ze Scharrie weer vindt, vlucht ze door een kast in de kelder, waar ineens trappen tevoorschijn zijn gekomen. Als ze aankomt, staat daar een oude vrouw, die haar verwelkomt in Umbrador. Daar gaat het verhaal pas echt beginnen!


Umbrador is het vijfde boek van Marieke Smithuis en het is waanzinnig. De wereld die ze creëert met natuurlijk een verschrikkelijke slechterik, met subtiele magische trekjes en interessante karakters vraagt om meer. Ook haar schrijfstijl is uitzonderlijk. Met wisselingen in de directe en indirecte reden probeert Smithuis het interessant te houden. Je leeft mee met Jinna en voelt ook met haar mee en ook in haar wantrouwen in andere mensen. Vertrouwen is dus een thema in het boek. Ook de karakters van de hond Scharrie en later in het boek van Filou de kat worden prachtig beschreven. Precies zoals we ze kennen in onze wereld.


De valkuil, waarbij schrijvers van magische boeken zichzelf verliezen in oneindige magische krachten die ook weer een tegenkracht kennen en het zichzelf daardoor nodeloos moeilijk maken, is er niet in Umbrador. De Schaduwen geven de krachten aan, hoe groter je schaduw, hoe groter je macht en in de vier landen is er een ander seizoen, terwijl in het midden de vier seizoenen zich afwisselen. Deze basis levert een prachtige dynamiek op en ook de dynamiek tussen goed en kwaad is fraai uitgebalanceerd. Ooh ja, en dan ben ik nog de prachtige illustraties van Jeska Verstegen vergeten. Ik was erg onder de indruk en daarom geef ik Umbrador een AANRADER!


Inkijkexemplaar - Umbrador
.pdf
Download PDF • 1.80MB
 

Dit boek raad ik aan voor...

...kinderen die houden van magische boeken

... een ieder die gek is op avontuurlijke verhalen waarin vaak de hoop ver te zoeken is

... iedereen die ook geïnteresseerd is hoe 500 verschillende mossoorten er uitzien en heten

 

Samenvatting/Omslag

Jinna is wees en draagt een geheim met zich mee: ze heeft geen schaduw. Ze woont in huis bij een verschrikkelijke tante die haar het leven behoorlijk zuur maakt. Gelukkig heeft Jinna Scharrie, haar trouwe hond van wie ze zielsveel houdt.

Als haar tante aankondigt dat Scharrie weg moet, besluit Jinna er met haar hond vandoor te gaan. Hun vlucht brengt ze naar Umbrador, een parallelle wereld waar iedereen een bijzondere schaduw heeft die iets zegt over hun magische talent. Umbrador wordt geregeerd door de wrede Schaduwvorst Fulgis, die met hulp van zijn draak de bevolking onderdrukt.

Als haar eigen schaduw zich begint te ontwikkelen, ontdekt Jinna dat haar lot verbonden is met dat van Umbrador. Samen met Scharrie en de briljante kater Filou gaat ze op weg naar Fulgis. Maar hoe kunnen zij de Schaduwvorst en zijn draak ooit verslaan?

Comments


bottom of page