top of page

De Kabaalbende - Stoute Streken | Stout zijn was nog nooit zo leuk!

Onder leerkrachten wordt er nog wel eens gesproken over die ene jongen of dat ene meisje dat de nodige kopzorgen bezorgt. Je bent op zoek naar de juiste manier om het kind te bereiken en soms kan dat wel even duren. Onlangs had ik een collega die een heel pleidooi hield over stoute kinderen. Stoute kinderen vond ze namelijk leuk en wilde ze graag in de groep hebben. Saaie ja-knikkers vond ze maar niks. Stout zijn is leuk. Stout kan ook grappig zijn. Iets waar burgemeester Pietlut het in ieder geval niet mee eens is in het boek De Kabaalbende - Stoute Streken van Levina van Teunenbroek en Charlotte Bruijn.


Het boek neemt ons mee naar het stadje Braverick, waar burgemeester Pietlut de touwtjes stevig in handen heeft. Hij wil dat het stadje Braverick zijn naam eer aan doet en verbiedt dan ook alles wat braaf zijn in de weg zit. Zo moet je altijd alles opruimen, geen belangrijke mensen lastig vallen en iedere dag schone kleren aantrekken zónder onbedoelde gaten. Hij wil de controle houden om zo kans te maken op een prestigieuze prijs voor zijn stadje. Dat lijkt ook te gaan lukken, maar hij heeft niet op Frietje, Ben en Lidewij gerekend.


Het drietal verhuist aan het begin van het boek naar het stadje Braverick en merkt al snel dat het maar een saaie boel is. Allereerst besluiten ze vooral zelf de boel op te vrolijken, maar al snel krijgen ze het idee om heel het stadje uit zijn greep te bevrijden. Ze starten met een eigen winkeltje 'Stoute Streken', waar kinderen worden uitgedaagd om stoute dingen te doen. Onder andere belletje lellen zorgt ervoor dat je punten verdient. Er is een revolutie op komst in Braverick!Het boek vertelt zo het verhaal van het stadje waarin twee partijen lijnrecht tegenover elkaar staan: Frietje en haar ouders tegenover burgemeester Pietlut en zijn handlanger Hugo, die de boel bespioneert en op zoek is naar waardering van de burgervader. Een klassiek verhaal waarin de rol van elk personage kraakhelder is. Het boek is gedeeltelijk zwart-wit geïllustreerd en hier en daar voorzien van een vleugje kleur. Charlotte Bruijn heeft hierbij weer voor prachtige platen gezorgd.


De Kabaalbende - Stoute Streken zou ik omschrijven als een perfect voorleesboek. Het taalgebruik van Levina daagt nog wel eens uit voor jongere kinderen. Niet zozeer vanwege de nieuwe woorden die ze bedenkt, maar ook vanwege gezegdes of spreekwoorden die het boek rijk is. Als voorlezer kun je hier net wat meer context aan bieden. Het boek is bij uitstek geschikt om voor te lezen aan middenbouwers (3,4,5). Ik ben in ieder geval benieuwd naar de nieuwe avonturen die ons te wachten staan, want De Kabaalbende is aangekondigd als serie!


Wat staat er nu voor gek woord in het kantoor van burgemeester Pietlut?
 

Ik raad dit boek aan voor...

...leerkrachten en ouders die op zoek zijn naar een voorleesboek.

...lezers die houden van een verhaal met een realistisch en grappig tintje.

...iedereen die vastgeroest zit in het stramien van braaf zijn!

 

Samenvatting/Omslag


Maak kabaal met de nieuwe serie van de makers van De ridder zonder billen

Op een dag rijden de kleurrijke Frietje en haar ouders in een knalgele gedeukte bus het oersaaie stadje Braverick binnen. De Bravericken weten niet wat ze zien. Al jaren volgen zij keurig de strenge regels van burgemeester Pietlut. Herrie is verboden, net zoals spelen en knoeien, en eigenlijk alles wat leuk is. Frietje en haar ouders houden echter van feest, spelletjes en vrolijkheid.

Frietje maakt al snel nieuwe vriendjes op school, en samen bedenken ze een stout plan om de stadsbewoners weer wat plezier te bezorgen in hun leven. De Kabaalbende is geboren!

De Kabaalbende - Stoute Streken is een grappig kinderboek met illustraties van Charlotte Bruijn, om voor te lezen vanaf 6 jaar of om zelf te lezen vanaf 7 jaar.

Kommentit


bottom of page