top of page

De Tempeljagers deel 6 - Het rijk der schaduwen | James Bond in Mexico

Bijgewerkt op: 13 jun. 2023


De Tempeljagers deel 6, Het rijk der schaduwen, Michael Reefs, Billy Bones, cover

De Azteken hebben mij altijd wat gedaan. Het is een mysterieuze geschiedenis waar we in het Westen vaak weinig van weten, omdat we daar zelf later een beschaving hebben weggevaagd. De Spanjaarden hebben daar geen hele fijne rol in gespeeld. De Mayacultuur en de Aztekencultuur hebben daar een beetje een klap gekregen. Het interessante van die vergane culturen (in hoeverre je dat mag zeggen), is dat er veel mysterie is. En dat mysterieuze is perfect voor Michael Reefs om een zesde deel van de Tempeljagers over te schrijven. We dalen af in de Cenotes van Mexico, naar de verborgen tempels van de Azteken, om een godin van de maan te herenigen met haar man.


Een cenote

Tess, Kim, Finn en Noah hebben een vrijmarkt en verkopen wat spullen. Finn en Noah hebben vanzelfsprekend meer bijzondere spullen, want zij wonen tenslotte op kasteel Ravesteijn. Als er een mevrouw een pot wil bekijken en de deksel van de pot aftrekt, komt er een rookpluim uit, die snel wegzweeft. Als Lara vertelt dat dit de maangodin Ixchel was en dat die pot gemaakt was door de oude Mayakoning Chak Tok Ich'aak, om haar geest daarin te bewaren, weten de Tempeljagers dat ze in de problemen zitten. Er rust namelijk een vloek op en Ixchel zal terugzweven naar Mexico om op zoek te gaan naar haar man. Wanneer zij niet op tijd wordt gevangen, dan verbreekt de vaas en kan Ixchel nooit meer terug naar haar man.


In Mexico komen de kinderen in aanraking met Miguel. Hij is bevriend met Lara en weet alles over de Mayacultuur en stamt ook af van een Maya-oudste (haar moeder). Als hij vertelt dat de Mentiri in de buurt aan het graven is naar een tempel, valt alles op zijn plaats. Zeker als de Mentiri bij hem in het restaurant willen komen eten. Dit is ook een kans voor Lara om de Mentiri in de gaten te houden. Maar tot nog toe lijkt de uitdaging bijna onmogelijk! Met de Mentiri op de huid, moeten de Tempeljagers ervoor zorgen dat Ixchel teruggevonden wordt en dat ze wordt verenigd met koning Chak. Anders kan het wel eens helemaal verkeerd aflopen.


Het rijk der schaduwen is wel het spannendste deel van de zes delen. Voor het eerst komen de Tempeljagers niet in aanraking met 1 of 2 tegenstanders, maar met een hele groep. Daarnaast zit er ook nog eens de tijdsdruk van het oplossen van de puzzels en het mystieke gedeelte bij. De serie stond altijd al in het teken van tempo, snelheid en actie (als een game), maar blinkt daar in deel zes echt heel erg in uit. Dat betekent ook dat de achtergronden niet helemaal duidelijk zijn en je moet je dus bij sommige details kunnen neerleggen dat dat nu eenmaal zo is. Hiermee is Het rijk der schaduwen een versterking van waar De Tempeljagers in uitblinkt, namelijk een mystiek verhaal met actie, snelheid en heel veel spanning.

 

Ik raad dit boek aan voor...

... kinderen die houden van snelle actie

... iedereen die graag op ontdekkingstocht gaat

... een ieder die de doden wil oproepen om de wereld te veroveren

 

Samenvatting/Omslag

Na de vondst van een mysterieuze vaas reizen de Tempeljagers halsoverkop naar Mexico om de geest van maangodin Ixchel te vinden. Maar de Tempeljagers zijn niet de enige die op zoek zijn naar Ixchel... De levensgevaarlijke Mentiri-leden zitten de vrienden op de hielen! Zij willen de vaas gebruiken om hun overleden bondgenoten terug te halen uit het Rijk der Schaduwen. De tijd dringt tijdens deze spannende reis in het hart van Mexico. Gaat het de Tempeljagers lukken om de wereld te redden en de mysteries van de Maya's op te lossen?


Comments


bottom of page