top of page
Foto van schrijverLeesdetective Yannick

De trollen van Leif (7+) | De talenten van een non-talent


Iedereen is ergens goed in, zover ben ik wel als leerkracht. De moeilijkheid is natuurlijk om in ieder kind te zien wat het talent is. Veel leerkrachten willen het "beste" uit een kind halen, door meer te rekenen en meer aan taal of spelling te doen, terwijl dit vaak de vakken zijn waar dit soort kinderen onzeker en minder zichzelf van worden. Mijn visie is: laat kinderen zichzelf ontdekken. De één die kan ontzettend goed leren en de ander is ontzettend creatief en vindingrijk en weer een ander kan goed dingen maken of creëren. Maar wat nou als jij moet opboksen tegen een beeld wat helemaal niet klopt? Wat als je de oudste zoon bent van een Jarl (een heer in Noorwegen) en je moet sterk zijn, maar het enige wat je kan is geloven in een wonder. Wat nou als je Leif bent?


Ravna en Leif wonen in een plaatsje in Noorwegen in de Vikingtijd. De ouders van Ravna en Leif zijn groot, stoer en wijs. Ze zijn namelijk Jarls: de bazen in het dorp. Ravna is sterk, stoer en wijs, maar Leif weet maar niet te imponeren. Hij is slungelig, kan niet zingen en is ontzettend bang voor alles. De ouders van Ravna en Leif zien Ravna dus ook als hun plaatsvervanger als ze op plundertocht gaan en niet de oudere Leif en Leif lijkt daar zelf niet zo mee te zitten. Leif de slapjanus.


Het enige wat Leif doet, is verhalen over trollen verspreiden. Hij onderhoudt de trollen met eten en gelooft in ze, daar waar het dorp geen enkele trol ooit heeft gezien en hem daarmee belachelijk maakt. Als de ouders op plundertocht zijn, komt er een man het dorpje binnen met een "vrouw" (ze lijkt enorm veel op een beer). Hij zegt dat hij graag in het plaatsje wil wonen en hij wil het veroveren. Ravna weet niet wat ze moet doen, want alle sterke mensen zijn op plundertocht. Als Leif iedereen rustig houdt door te zeggen dat de trollen hen helpen, raakt iedereen nog verder in de stress. Is Leifs geloof en Ravna's kracht genoeg om het dorp te redden?


De trollen van Leif is perfect geschikt voor de middenbouw, maar zou ook nog goed kunnen in de bovenbouw. Het sluit perfect aan op de Noorse mythologie en zou prima kunnen plaatsvinden in discussies over geloof of over vertrouwen. Machtige wezens uit de Noorse mythologie worden wel weggehouden uit het verhaal (vaak verzandt dat in Loki, Thor, Odin of Heimdall), maar de cultuur wordt mooi beschreven.


Pieter Koolwijk heeft tussen zijn geweldige boeken Luna en Gozert door gekozen voor een boek over Noorse mythologie, waar hij zijn kracht toepast: hij balanceert weer op de grens van waarheid en geloof. De tekeningen van Linde Faas sluiten wederom prachtig aan op het verhaal. Je leeft met de karakters mee en bent verbonden met Ravna en hebt een gezonde medelijden met Leif. Daar waar dat ergens ook ongepast is. Door meer informatie te krijgen van Leif, ga je steeds meer in hem geloven. De les is, dat mensen je altijd kunnen verbazen. Het rare is, dat Pieter Koolwijk ons niet meer verbaast. Pieter de creatieve.

 

Ik raad dit boek aan voor...

... fans van Noorse verhalen (denk aan Noorse mythologische verhalen of vikingachtige verhalen)

... kinderen die houden van stoere verhalen

... een ieder die ook in een trol gelooft.


 

Samenvatting/Omslag

Als de ouders van Ravna en Leif er met alle gezonde volwassenen vandoor gaan om te plunderen, is de achtjarige Ravna degene die de leiding van het dorp overneemt. Haar broer Leif is nutteloos. Hij wil een skald zijn, iemand die verhalen vertelt en liedjes zingt. Maar niemand luistert naar zijn trollenverhalen en hij zingt valser dan een schorre kraai. Aan die slapjanus heeft niemand iets ... of toch wel?

コメント


bottom of page