top of page

Een snufje magie | Het boek dat zich niet laat lezen

Boekhandels hebben altijd iets magisch. Als ik een boekhandel inloop heb ik altijd het gevoel dat ik mezelf verlies. Zoveel mooie nieuwe boeken waar je je in kan verliezen. Waarin je even het gevoel kan hebben dat de wereld om je heen verdwijnt en dat je lekker kan struinen. Ik vind het van mijn kinderen ook steeds logischer dat zij lekker in de bibliotheek op school willen struinen. Dat ze ervoor willen zorgen dat ze alles goed in zich opgenomen hebben en om daarna het juiste boek te pakken. Maar wat nou als er een boek is in de bieb waar anderen geen letter van kunnen lezen, maar jij wel?


Jula woont in een dorpje aan de zee. Daar is ze heel erg gelukkig, ze woont bij haar ouders die een boekwinkel hebben en ze heeft een beste vriend Ben die in een bakkerij werkt. Op een dag komen er verkiezingen wie de beste pannenkoeken maakt. De moeder van Ben doet erg graag mee, maar ook de houdster van het lokale restaurant. De moeder van Ben wint dit, maar dan gebeuren er allerlei rare dingen. Zo komt er kleurstof in het beslag zodat alle pannenkoeken blauw worden en verdwijnen er ingrediënten. Hierdoor kan de moeder van Ben 2 keer geen pannenkoeken serveren en raakt ze haar baan kwijt.


Jula komt ondertussen in een boekwinkel en daar vindt ze een merkwaardig boek. Als ze het aanraakt gloeien de letters op en kan ze die lezen. De boekhandelaar geeft Jula dit boek mysterieus cadeau en wanneer Jula het boek openslaat is het boek niet beschreven, behalve op 1 pagina. Daar vindt ze een recept om zout, peper en suiker te toveren. Wanneer dit lukt, gaat ze terug naar de boekhandel om te praten met de eigenaar. Hoe kan ze die betoveringen uitbreiden en waarom kan alleen zij die betoveringen zien? Kan ze met die betoveringen ervoor zorgen dat ze er achter komt wie de pannenkoeken heeft gesaboteerd? Je leest het in: Een snufje magie.


Een snufje magie is het verrassende debuut van Lucas Eden. Het is erg vermakelijk om Jula te volgen in haar avontuur en drang naar magie. Ook het opvliegende karakter van Ben is fijn en vertrouwd en uiteindelijk de toevoeging van de licht autistische Yin doet het boek goed. Je hebt continu het gevoel dat de zon schijnt in het boek en dat is een fijn gevoel. Het boek blijft ook die gemoedelijkheid houden, want het conflict gaat over een baan en een ruzie tussen twee buurtbewoners. Zwaarder wordt het niet. De magie die erbij komt is dan het mysterieuze randje dat het boek wel nodig heeft. Tel daarbij de leuke recepten aan het einde van het boek op, en je hebt een vermakelijk exemplaar. Goed gedaan dus!
Inkijkexemplaar - Een snufje magie
.
Download • 191KB

 

Ik raad dit boek aan voor...

... kinderen die houden van magische boeken die zich in een realistische omgeving afspelen

... iedereen die gek is op whodunnits

... een ieder die ook stiekem rookt, zodat zijn vader er niet achter komt.

 

Samenvatting/Omslag

Het stadje waar de twaalfjarige Jula woont, wordt in de zomervakantie dagelijks overspoeld door toeristen. Haar ouders, die een boekwinkel runnen, kunnen dus niet op vakantie. Maar Jula vindt dat geen probleem, want haar beste vriend Ben blijft ook thuis. Ze helpt hem vaak in de bakkerij van zijn vader.


Op een dag krijgt Jula een oud boek in handen, waardoor ze ontdekt dat ze anders is dan andere kinderen. Ze kan toveren! Nou ja… ze kan voorlopig peper, zout en suiker maken.


Ben heeft ondertussen iets anders aan zijn hoofd. Het lijkt wel of iemand de baan van zijn moeder op de toeristische stoomboot probeert te saboteren.


Wat is er aan de hand? Ben en Jula gaan op onderzoek uit.


Comments


bottom of page