top of page

Eend Ed heeft een baaldag | Niemand is echt altijd vrolijk, toch?


Grofweg kun je zeggen dat de wereld bestaat uit optimisten en pessimisten. Vaak wordt voornamelijk de laatstgenoemde doelgroep verweten eens wat vrolijker te zijn. Alles is zo slecht nog niet. Optimisten zouden dan weer te naïef zijn. Niet alles is zo goed en mooi als ze doen voorschotelen. Een beetje van beide is het beste. Realistisch in het leven staan, zo zou je het kunnen noemen. Eend Ed is een echte optimist. Hij is de vriend van iedereen in het dorp. Zo attent als Eend Ed zie je ze zelden. Sterker nog, nooit. Hij cijfert zichzelf eigenlijk helemaal weg voor een ander en iedereen is fan van hem, maar Eend Ed overkomt wat iedereen wel eens kan overkomen: hij heeft een baaldag.


En dat is even schrikken voor iemand die eigenlijk altijd als blij ei door het dorpje loopt. Eerst hield hij de deur voor je open, gaf hij zijn plekje af in de bus en bracht hij bezoekjes aan zieke dieren, maar daar komt opeens abrupt een einde aan. De altijd goed geblakerde Eend Ed is namelijk voor de verandering eens met zijn verkeerde been uit bed gestapt en dat komt iedereen te weten.


Zijn gezicht staat op onweer wanneer hij op die bewuste morgen zijn bedje uitstapt. Het is al te zien wanneer hij ook maar zijn slaapkamer verlaat. Stampend stormt hij door de gang, waar hij al snel zijn lieve kat uitkaffert. Op weg naar het dorp gaat het niet veel beter. Hij dringt voor bij de bushalte en gaat ook nog eens op de plek van een oude schildpad zitten. Hij zegt niets en kijkt boos voor zich uit. Zo is Eend Ed nog nooit gezien!


Zijn vrienden kijken echter door zijn boze bui heen, zoals alleen echte vrienden dat kunnen. Ze besluiten Eend Ed op te vrolijken. Niet meteen geforceerd, maar eerst rustig. Even bij hem zitten zonder iets te zeggen. Even zijn kussens opkloppen wanneer hij wil gaan zitten. Langzaam krullen de mondhoeken van de eend weer omhoog. Dat gaat de goede kant op!


Eend Ed heeft een baaldag is een prentenboek met een mooie boodschap. Niet iedereen is altijd even vrolijk en dat mag ook. Verbind daar niet te snel conclusies aan. Soms is er geen echte verklaring waarom iemand lelijk doet. Soms heb je gewoon zo'n dag, punt uit. Het is een mooi onderwerp om bij kleuters aan te snijden. Wanneer iemand eens wat minder vrolijk is, betekent dat niet meteen dat er heel veel speelt. Wees er gewoon voor diegene, al is het maar door stilletjes in de buurt te zijn. Verder is dit boek rijk vertaald door Kirsten Verhagen van Vitataal. Woorden als hulpvaardig, nukkig, nors en sikkeneurig passeren de revue. Geen woorden die kleuters normaal gesproken in hun woordenarsenaal hebben zitten en dit mooi zijn om uit te leggen. Eend Ed heeft uiteindelijk zijn eigen oplossing om nooit meer met het verkeerde been uit bed te stappen!

 

Ik raad dit boek aan voor...

...leerkrachten en ouders die het over chagrijnig zijn willen hebben.

...leerkrachten en ouders die het over humeur willen hebben.

...lezers die zich afvragen of ze niet structureel in een baaldag zitten.

 

Samenvatting/Omslag

O, nee! Wat is er met Eend Ed aan de hand? Hij is altijd zo aardig en charmant en behulpzaam. Maar vandaag is hij met het verkeerde been uit bed gestapt. Hij is kribbig en knorrig. Nukkig en nors. Wie kan hem weer opvrolijken? Dit geweldig grappige verhaal laat zien dat iedereen weleens een slechte dag kan hebben. (En dat is helemaal niet erg!)

Comments


bottom of page