top of page

Fabulant 1 en 2 | Wisten jullie dat het universum eigenlijk veel groter is?

Op school leer je veel over de wereld om je heen. Je leert over de planeten om je heen, je leert wat sterren zijn, ook leer je veel sommen uit te rekenen en je leert lezen (dat is natuurlijk het belangrijkst). Toch zul je je verbazen wat je allemaal niet leert. Ieder magisch boek laat ons weer zien dat we eigenlijk stom bezig zijn. Want in magische boeken zie je dat tovenaars leren wat ze echt nodig hebben om te kunnen overleven. In Harry Potter (misschien wel het grootste voorbeeld) leer je hoe je je moet verweren wanneer er mensen verschrikkelijke spreuken op je afvuren. In Nevermoor leer je alleen naar gelang je kwaliteiten. Dus een Wondersmit leert alleen de dingen die belangrijk zijn voor de Wondersmit en iemand die onzichtbaar kan worden, leert alleen maar de dingen voor de mensen die onzichtbaar worden. Ook Fabulant laat zien dat het suf is wat wij leren, want Isa heeft in het andere rijk hele andere dingen nodig dan wiskunde en taal. Namelijk doorzettingsvermogen, positief denken en creatieve oplossingen bedenken.


Fabulant 1 - De duistere koningin

Isa woont bij haar vader. Haar moeder is overleden toen Isa jong was en Isa is gek op haar vader. Alleen Isa's vader heeft een nieuwe liefde gevonden. En voor de huwelijksreis moet Isa een week naar oom Arnold. Als Isa oom Arnold voor het eerst ziet, zakt de moed in haar schoenen. Een grijze kalende man doet open met sokken in zijn slippers. Als Isa boos afscheid heeft genomen, neemt de rampspoed nog erger toe: haar mobiele bundel is op en tot overmaat van ramp is er niets te doen in "saaidorp." Isa valt wel wat op. Oom Arnold is nogal stipt en van 6 tot 8 gaat hij het schuurtje in.


Als Isa aanklopt bij het schuurtje krijgt ze geen gehoor. Dus besluit Isa een camera te maken van haar telefoon. Ze zet de camera in het schuurtje en ziet dan dat oom Arnold in het schuurtje verdwijnt achter een dubbele wand. Als ze zelf op onderzoek gaat vindt ze een grote tuin met een prachtig meertje en Isa is meteen verkocht. Als Isa op een nacht besluit in de boomhut te gaan slapen, ziet ze de volgende dag oom Arnold met een bus vol met gifgas. Hij spuit daarmee in de tuin en ze is verbolgen. Isa wil oom Arnold tegenhouden en de volgende dag versperd ze met allerlei dingen de weg en wil ze verhaal halen, maar dan gaat het mis en komt ze terecht in een hele andere wereld. Oom Arnold is in paniek, want komt Isa ooit nog terug? En kan ze verhinderen dat de duistere koningin diezelfde ingang vindt om de Aarde te vernietigen?


Heb je deel 1 al gelezen, dan kun je best dit stukje lezen, anders scroll dan door naar het einde!

Fabulant 2 - De laatste tovenaar

Isa moet als een speer naar oom Arnold, want oom Arnold heeft iets gevonden. Hij heeft iets gevonden om de kat Nobel misschien wel sneller terug te krijgen naar de volgende planeet. Hij heeft een innerkijker gevonden in de kroeg in de buurt. Hiervoor moest oom Arnold flink door het stof bij cafébaas Lieve. Als Isa de innerkijker aan de praat weet te krijgen ziet ze drie geesten zitten. Die geesten nemen in eerste instantie de controle over van oom Arnold en dat is heel gek, maar later helpen ze Isa en oom Arnold om Nobel zo snel mogelijk naar Liessa of Fabulant te krijgen. Maar hoe krijgen ze de verborgen poort weer open?


Als Isa de puzzel steeds meer weet op te lossen, stapelen de nieuwe problemen zich weer op. Op de dag dat Isa bij oom Arnold is, weet Resa met haar handlangers te ontsnappen, door het bezit te nemen van een invloedrijke tovenaar. Isa en Arnold moeten meteen in actie komen en ze komen er achter dat de basis hiervoor gelegd moet worden in Ierland. Snel verzinnen ze een smoes voor haar vader en vliegen ze met Nobel naar Ierland. Weet Isa Resa weer te stoppen?


Conclusie

Fabulant is een fijn leesbaar avontuur. De werelden zijn waanzinnig tof beschreven en het karakter van Isa is voor een gemiddelde puber erg herkenbaar. Ze is soms knorrig en legt heel veel buiten zichzelf als iets niet lukt. Uiteindelijk vindt ze toch, door de juiste hulp, zichzelf weer terug. Fabulant gaat over doorzetten en doorvechten, ook al zit je in een onmogelijke positie. Iets wat een geweldige les is voor veel kinderen. De snelheid van het verhaal is prettig voor de nieuwe generatie lezers en dit boek is een opmaat naar nog iets veel mooiers. Wij blijven Marloes Kemming graag in de gaten houden!


Inkijkexemplaar- Fabulant 1
.pdf
Download PDF • 710KB

Lesbrief Fabulant 1 - Marloes Kemming
.pdf
Download PDF • 4.24MB

Lesbrief Fabulant 2 - Marloes Kemming
.pdf
Download PDF • 6.11MB

 

Ik raad deze boeken aan voor...

...kinderen die dol zijn op magische verhalen

...iedereen die ook gelooft dat er meer is dan alleen een magieloze aarde

...eenieder die ook graag een stad van karton wil zien.

 

Samenvatting/ Omslag

Fabulant 1:

Isa heeft de stomste zomervakantie ooit. Haar vader en stiefmoeder zijn op huwelijksreis en hebben haar gedumpt bij de saaie oom Arnold. Ze verveelt zich kapot. Maar dan komt ze erachter dat oom Arnold een groot geheim heeft. In zijn tuin bevindt zich de poort naar Fabulant, een magische wereld vol wonderlijke wezens, spannende plekken en... groot gevaar.


Wanneer Isa per ongeluk door de poort valt, begint een avontuurlijke reis. Ze zoekt een nieuwe weg naar huis via raadselachtige werelden, op de hielen gezeten door het kwaad. Gelukkig krijgt ze hulp van Nobel, een zwarte panter die van vorm kan veranderen, en van de magiër Monsi. Maar dan komt Isa voor een zware keuze te staan: redt ze zichzelf of vecht ze voor de vrijheid van haar vrienden? En kan een doodgewoon meisje het wel winnen van het kwaad?


Fabulant 2:

Dankzij Isa en haar vrienden zit Resa, de gevaarlijkste vijand van het Stelsel, gevangen op Aarde. Het Stelsel is nu veilig voor haar duistere magie. Totdat Resa ontsnapt, met hulp van een mysterieuze handlanger.


Isa, Nobel en oom Arnold vertrekken halsoverkop naar Ierland om opnieuw de strijd aan te gaan met de duistere koningin. Gelukkig krijgen ze hulp van drie wel heel bijzondere geesten. Wie zal als eerste de magische amuletten vinden en de Geheime Poort weten te openen? Het lot van het Stelsel ligt in hun handen...

コメント


bottom of page