top of page

Heartstopper 1 | Mijn eerste echte graphic novel


Het leven van een Loser, Dagboek van een Muts, Geronimo Stilton en De waanzinnige Boomhut noemen we allemaal "graphic novel." Eigenlijk ten onrechte, want een echte graphic novel is een verkapt stripboek met een serieuze lading. Hierin spelen plaatjes de hoofdrol. Sander besprak eerder al Wat is er eigenlijk met jou gebeurd? en nu is het de beurt aan mij met het aangrijpende verhaal van Heartstopper. Een verhaal over twee jongens op de middelbare school die verliefd worden.


Charlie zit op de middelbare school en staat op school bekend als die jongen die uit de kast gekomen is. In het begin is hij daar nog wel om gepest, maar dat stopte na verloop van tijd, nadat oudere jaars het voor hem opgenomen hadden. Hij heeft een zoenrelatie voor schooltijd met een jongen, maar hij komt er al snel achter dat hij gewoon een vriendin heeft. En dan ontmoet hij Nick.


Nick is een grote rugbyspeler en één van de betere spelers. Hij is stoer en van de één op andere dag zit hij naast Charlie. Als Nick heel aardig blijkt te zijn hebben de jongens meteen een klik en voor Charlie is het liefde op het eerste gezicht. Maarja, Nick is hetero. Ondertussen gaat het bij Nick ook knagen, want wordt hij nou verliefd op een jongen? Als Charlie in de problemen komt met zijn ex-vriend, komt Nick voor hem op en langzaam spreken ze af. De vraag is: durft Nick uit de kast te komen en vindt hij Charlie net zo leuk als andersom? Je leest het in Heartstopper.


Heartstopper is een serie van vier boeken en hier bespreken we alleen deel 1. Het thema homoseksualiteit en homogeweld (in dit boek vooral verbaal), komen zeker aan de orde. Het is een mustread voor jongens die uit de kast gekomen zijn of daaraan twijfelen. Dat maakt het boek super interessant. De twijfels en de worsteling van beide jongens, komen fantastisch aan het licht. Ook de omgeving speelt vaak een negatieve rol. Het is zeker de moeite waard om dit tot je te nemen en met welke invalshoek je het ook leest, het zal je zeker een beter inzicht geven in de worsteling van iedereen die gevoelens heeft voor een ander geslacht dan een heterorelatie.

Leesfragment Heartstopper 1
.pdf
Download PDF • 413KB
 

Ik raad dit boek aan voor...

... iedereen uit de middelbare schoolleeftijd die houdt van dramaboeken

... kinderen die meer wil weten over uit de kast komen

... een ieder die ook graag een nepvriendje tegen een kluisdeur wil gooien

 

Samenvatting/Omslag

Now an acclaimed live-action Netflix series! Boy meets boy. Boys become friends. Boys fall in love. A bestselling LGBTQ+ graphic novel about life, love, and everything that happens in between.

Comments


bottom of page