top of page

Boekbespreking Het Spook van de Klokkentoren | Een ouderwets, gezellige kinderboek

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


Het spook van de klokkentoren

Door Sander van Genderen - Wie boeken puur op basis van een titel zou uitzoeken, zou bij Het Spook van de Klokkentoren ongetwijfeld denken aan een griezelboek. Spoken en griezelverhalen gaan immers perfect samen. Maar niets is minder waar! Dit boek van schrijver Paul Reichenbach gaat over het rustige dorpje Kalmburg, waar een boos gemeenteraadslid en zijn broer het dorpje eigenlijk een nieuw imago willen geven. Niet iedereen is het daar mee eens, met name het spook in de klokkentoren, genaamd Maurice.


Maurice was namelijk de klokkenluider van de kerk in Kalmburg. Jarenlang luidde hij de klokken wanneer grote groepen van mensen de kerk binnenkwamen. Op late leeftijd kwam hij te overlijden, maar werd hij terug naar aarde gestuurd om voor de klokkentoren te blijven zorgen. Samen met de dieren woont hij daar nu sinds jaar en dag, en soms hoort de bevolking 's nachts nog wat geluiden uit de klokkentoren komen.


Hoe anders is het leven op de begane grond. Daar is muzikant Jochem in het dorp komen wonen. Met zijn gitaar maakt hij mensen vrolijk en hij krijgt toestemming om op het plein voor de kerk muziek te maken. Lupo (lid van de gemeenteraad) en Govert (broer van Lupo en baas van een bouwbedrijf) zijn daar niet van gediend! Zij willen de kerk platgooien en een hotel met parkeergarage bouwen. Ze doen hier alles voor. Ze bedenken allerlei valstrikken om de mensen te overtuigen dat het afbreken van de kerk het beste is, maar dit loopt telkens weer in de soep!


Het Spook van de Klokkentoren is een ouderwets, Hollands kinderboek. De tekeningen van Yasmine Stalpaert geven een warm gevoel bij het kinderlijke verhaal dat Paul Reichenbach heeft weten neer te pennen. Met achternamen al Flierefluiter en Potjesmeer in het dorpje Kalmburg weet je dat je te maken hebt met een Hollandse schrijver en dat geeft een beetje een nostalgisch gevoel. Het Spook in de Klokkentoren is een no nonsense kinderboek zonder gekke lettertypen, kijkgaatjes en andere fratsen en biedt daarmee een alternatief voor de drukte die vandaag de dag in vele boeken terug te vinden is.


Comentarios


bottom of page