top of page

Het Van Gogh- mysterie (10+)| Dan Brown voor kinderen


Toen ik nog louter volwassenboeken las, las ik graag Dan Brown en al die codes en mysteries die hij heeft geschreven. Van de ene verbazing viel ik in de andere. Nu weet ik toevallig dat veel (kunst)historici de vloer aanvegen met deze Amerikaanse symbologie-expert. Desalniettemin was ik gefascineerd door zijn theorieën en zijn spannende manier van schrijven. Het toffe is dat ik nu de kinderequivalent van de Dan Brownboeken heb gevonden, namelijk de Kunstbende. Het eerste boek gaat over één van mijn favoriete schilders: Van Gogh.


In zijn leven heeft Van Gogh veel tegenslagen gekend en maar één schilderij verkocht. Terwijl hij nu een van de grootste schilders allertijden is. Hij wordt moeiteloos genoemd met grootmeesters als Rembrandt, Rubens, Da Vinci, Picasso, Dali en Monet. Hij is zo populair dat een verloren gewaand schilderij weer opduikt doordat hij gevonden is in een oude nazikluis. En het National Gallery of Art wil het schilderij voor 83 miljoen aankopen.


Tot er op een dag een jongen met geheugenverlies opduikt in het National Gallery in de zaal met Van Gogh en Gaugain. Hij weet niet hoe hij heet en wat hij daar doet. Hij wordt meegenomen naar het politiebureau en vandaaruit komt hij terecht in een pleeggezin. Hij ontmoet Mary die allerlei soorten kinderen opvangt. Mary heeft één dochter en die heet Camille en is ontzettend nieuwsgierig en spontaan. Ze komen er al snel achter dat hij Arthur heet door het lipje in zijn jas en besluiten dat Art een mooiere naam is. Als zij op bezoek gaan naar het National Gallery om weer iets van zijn geheugen op te frissen, herkent Art alle kunst en allerlei details van de kunst. Hoe kan dat? Wie was Art en waarom zat hij alleen in de National Gallery? Als bekend wordt dat hij de sleutel is van een criminele organisatie is en achtervolgd wordt, wordt stap voor stap duidelijker wie hij is en wat hij heeft...


Het Van Gogh- mysterie is een ontzettend snel en spannend boek. De verhaallijn is geschreven vanuit verschillende personen. Je voelt met ze mee, maar je weet dat er bij ieder personage iets achtergehouden wordt, wat het superinteressant maakt. Wat het boek speciaal maakt zijn de QR-codes met achtergrondinformatie over de schilderijen waarover gesproken wordt. De tekst bij de QR-code is soms wat lastiger, maar dat neemt niet weg dat het fijn is dat ze dit doen. Dit laat de ruimte voor de lezer om door te lezen, of even stil te staan. Door het plaatje van het schilderij in je hoofd te hebben leef je meer mee met de tekst en snap je bepaalde zinnen beter.


Kortom, Het Van Gogh-mysterie is volgens mij een grote hit en ik heb het vermoeden dat het kan aanslaan bij kinderen. Ik heb soms wel mijn twijfels bij de verschillende perspectieven in het begin die het verhaal iets moeilijker maken, maar ben je daar eenmaal doorheen, dan begint er een spektakel dat je niet voor mogelijk hebt gehouden. Je wordt als lezer getrakteerd op kunstwerken, ontvoeringen, kunstenaars, autobotsingen en creatieve manieren om tegenstanders uit te schakelen. Hierom heb ik het een aanrader gegeven. Het is uniek in zijn soort en doet denken aan een spectaculairdere versie van de Blockbusters van Manon Berns, gemixt met Boy 7 van Mirjam Mous. Kortom, een geweldig boek!

inkijkexemplaar Van Gogh-mysterie
.
Download • 3.02MB
 

Dit boek raad ik aan voor...

... kinderen die gek zijn op spannende boeken.

... een ieder die gek is op kunst.

... iedereen die iemand kan uitschakelen met een flesje cola.

 

Samenvatting/Omslag

Het Van Gogh-mysterie is deel 1 in de superspannende serie Kunstbende van Deron Hicks.


Een jongen zit in zijn eentje in een museum. Hij kan zich niets herinneren – niet wie hij is, waar hij vandaan komt, of waarom hij uitzonderlijk veel van kunst weet. Dan blijkt dat er mensen achter hem aanzitten. Heel gevaarlijke mensen. En dus moet de jongen op zoek naar zijn verleden, terwijl hij een stokje probeert te steken voor een van de grootste kunstfraudes ooit.

Dan Brown meets Jason Bourne in dit adembenemende museummysterie voor 10 jaar en ouder. Vol QR-codes van de kunstwerken die je in het boek tegenkomt.

Comments


bottom of page