top of page

Het einde van Iemand | Een prachtig boek voor jong, maar zeker ook oud

Bijgewerkt op: 3 apr. 2023


De dood is iets ongrijpbaars, zeker voor kinderen. In zekere zin zelfs onverklaarbaar. Hoe kan iemand, die gisteren nog vrolijk rondliep, zomaar zijn verdwenen? En wat gebeurt er wanneer iemands ogen niet meer opengaan? Is de dood dan ongeveer hetzelfde als in een diepe slaap vallen? Een gesprek over de dood aangaan met kinderen is niet gemakkelijk. Het boek Het einde van Iemand van Floor Bal & Grootzus is dan wellicht precies wat je goed kunt gebruiken.


In dit talige prentenboek volgen we Iemand. Iemand is overleden, maar wat betekent dat nu eigenlijk? Dood zijn is voor altijd. Dood is dood. Het hart is een trommel die nooit meer zal roffelen. Het lichaam lijkt te rusten. De schrijfster maakt al snel de vergelijking met slapen. Slapen is namelijk iets wat voor kinderen het meest lijkt op iemand die overleden is. Een slaper is echter iemand die droomt. Iemand die ademt. Dat doet Iemand die dood is niet.


Het mooie is dat niemand zeker weet wat er gebeurt na de dood. Er zijn vermoedens. Geloven. Floor Bal laat dit vrij voor interpretatie. Ze suggereert dat deze gedachten er zijn, maar velt daar geen oordeel over. Iedereen vult dit anders in, omdat niemand het zeker weet. Na het beschrijven van de dood wordt er in het prentenboek ook aandacht besteed aan de vervolgstappen nadat iemand overleden is. Dat er kan worden gekozen voor een begrafenis, maar ook voor een crematie. Dat as kan worden uitgestrooid om weer één te worden met de natuur, of kan worden bewaard in een urn. Hiermee probeert Floor Bal het complete plaatje te vangen.


Het einde van Iemand is een prachtig talig prentenboek dat voor de jongste kinderen misschien nog wel te abstract is. In een midden- en bovenbouw van de basisschool is dit boek prachtig om in te zetten. Het kan zorgen voor filosofische gesprekken, maar het biedt ook een ingang om ervaringen met elkaar te delen. Ook voor thuis is dit boek een aanrader, ook wanneer het niet direct te linken is aan een actuele gebeurtenis.

Inkijkexemplaar het einde van iemand
.pdf
Download PDF • 368KB
 

Ik raad dit boek aan voor...

...leerkrachten en ouders die met kinderen over de dood willen praten.

...ouders en leerkrachten die kinderen willen helpen met de verwerking van verlies.

...voorlezers die een prentenboek zoeken met een serieuze ondertoon.

 

Samenvatting/Omslag


In het non-fictieprentenboek 'Het einde van Iemand' geeft Floor Bal antwoorden op alle moeilijke vragen over de dood. Voor kinderen vanaf 4 jaar.


In 'Het einde van Iemand' legt wetenschapsjournalist Floor Bal stapje voor stapje uit hoe het zit met dood zijn. Eerst leefde het lichaam nog en nu niet meer. Hoe kan dat? Wat gebeurt er dan met dat lichaam? Is dood zijn hetzelfde als heel lang slapen? En wat gebeurt er op een uitvaart?


Floor Bal, die voor haar boek 'Het hele soepzootje' een Vlag en Wimpel van de Griffeljury kreeg, geeft op een duidelijke, maar toch geruststellende manier antwoord op al deze kindervragen over de dood. Haar tekst blijft feitelijk, maar heeft een ongekende warmte en genegenheid in zich. De illustraties van de Rotterdamse Grootzus zijn al even eigenzinnig. Met haar fantasievolle collages verbeeldt ze zowel de lichte als de donkere kanten van de dood met veel verve en kleur.

コメント


bottom of page