Herakles, Ajax, Perseus, Jason, Theseus en Achilles zijn allemaal grote helden uit de epossen van de Griekse mythologie. Allen hebben ze een bepaalde kracht en allen zijn ze halfgoden. Ze hebben allemaal verschrikkelijke dingen meegemaakt. Zo heeft de één zijn vrouw en kinderen vermoord, zo heeft de ander grote strijden gestreden en weer een ander kwam vast te zitten in een labyrint. Die verhalen zijn geweldige voedingsbodems voor weer andere verhalen. Zo hebben we al eerder geschreven over Theseus en De Gekke Goden, echter is er één held veel groter dan alle helden hier beschreven. En dat is natuurlijk Julius Zebra!
Julius Zebra en Gedonder bij de Grieken speelt zich later af dan de eerste drie boeken (wat een understatement is). Het verhaal ervoor is dat Julius Zebra, Caesar Hadrianus voor zijn hoofd heeft gestoten. Nu zijn alle legeronderdelen onderweg om Julius Zebra een kopje kleiner te maken. Op een dag ontmoet Julius Herakles. Hij vertelt dat er een grote opdracht voor hen in het verschiet ligt. Namelijk het vinden van de gouden appel. De prijs van die opdracht is dat iedereen die meegaat in het avontuur, onsterfelijkheid wordt beloofd. Dat willen de mannen van Julius wel aangaan.
Al snel gaat Herakles ervandoor en is Julius op zichzelf en zijn kameraden aangewezen. De enige aanwijzing die ze hebben is dat de appel in het labyrint ligt. Waarschijnlijk bij de woeste Minotaurus. Daar begint het avontuur en door een aantal stomme dingen die er gebeuren, komen ze verder op het pad van de gouden appel. Ik zal hier stoppen, want ik wil niet te veel vertellen, maar ik zal verklappen dat ze met vele goden, schepsels en dingen uit de Griekse mythologie in aanraking komen. Denk aan: de Hydra, de Kolossus, het paard van Troje en koning Midas.
Julius Zebra en Gedonder bij de Grieken is een geweldig avontuur, maar ook ontzettend grappig. De karakters zijn heel divers en een ieder heeft wel iets lomps of grappigs. Zo is er een hert die stenen verzameld, een wijze everzwijn, een chagrijnige leeuw en een onbenullige broer (die Brutus heet, wat natuurlijk heel grappig is als je twee broers hebt en de één is genoemd naar een machtige keizer en de ander naar de moordenaar van die keizer).
Op die manier komt Julius langs vele grappige historische dingen, die niet allemaal even accuraat zijn, maar wel grappig vermengd in het verhaal. In de klas kun je natuurlijk teruggrijpen naar het echte paard van Troje of het verhaal van Orpheus en dat verhaal vertellen. Zo begrijpen leerlingen de verwijzingen ook beter. Natuurlijk zou dat een opdracht kunnen zijn. Kijk in het boek en bekijk de verwijzingen en ga onderzoek doen naar al die verwijzingen. In een thema over mythes is dat natuurlijk erg tof!
Julius Zebra en Gedonder bij de Grieken is een grappig avonturenboek met daarin vele verwijzingen naar de Grieken. Inhoudelijk is het natuurlijk flinterdun, maar dat zie je vaker bij dit soort boeken. Vele kinderen zullen er smakelijk om kunnen lachen, want ook de plaatjes zijn erg grappig. Dus wil je meer leren en lachen over de oude Griekse mythologieën, dan zou je deze ook moeten aanschaffen.
Dit boek is voor...
... kinderen die houden van graphic novels
... een leerkracht die aan de slag gaat met Griekse Mythologie
... mensen die ook "gouden" handjes hebben
Omslag/Samenvatting
Gedonder met de Grieken van auteur-illustrator Gary Northfield is het vierde deel over de grappige zebragladiator Julius Zebra. Na de Romeinen, Britten en farao’s zijn nu de Oude Grieken aan de beurt. Julius Zebra en zijn vrienden zijn in Griekenland beland. Daar helpen ze halfgod Heracles zijn Gouden Appel terug te vinden. Vol goede moed storten Julius en zijn makkers zich in een nieuw avontuur waarin ze het niet alleen opnemen tegen de gevaarlijke Minotaurus in het Labyrint, maar ook een honderdkoppige draak om de tuin weten te leiden. Na een rampzalig bezoek aan koning Midas belanden ze in de onderwereld. Intussen kijken de goden vanaf de Olympus waakzaam toe. Wat vinden zij eigenlijk van Julius’ maffe capriolen?
Comments