top of page

Maksie | Politie en boefje voor middenbouwers

Bijgewerkt op: 19 jan.

Politie en boefje spelen is iets wat ik vroeger even leuk als spannend vond. Tenminste, de boef uithangen vond ik spannend. Wanneer aan het eind van de straat de politie verscheen, gierde de adrenaline door mijn lijf en behaalde ik snelheden waarvan ik niet wist dat ik ze kon behalen. Politieagenten en boeven blijven tot de verbeelding spreken en daarom is het ook niet gek Mathilde Stein en Jan Jutte de handen in elkaar sloegen om er een verhaal over te schrijven.


Het is echter niet een politieagent of een boef die de hoofdrol speelt in Maksie. Het is namelijk een kleine, maar zeer slimme hond die zijn dagen slijt in een dierenwinkel. Maksie heeft het enorm naar zijn zin bij meneer Koos, de winkeleigenaar. Hij is namelijk heel lief voor Maksie en weet precies waar hij hem moet aaien.


Al snel blijkt een omaatje op zoek te zijn naar Maksie. Een omaatje dat hem in haar tas wil meedragen. Dat vindt Maksie maar niks. Nee, dat moeten we niet hebben! Hij verstopt zich en weet aan de oude klant te ontkomen. 's Avonds kijkt hij samen met de dieren uit de winkel naar agent Ben, die de meest stoere baas is die Maksie zich kan wensen. De kans is klein dat agent Ben Maksie zelf komt halen, dus besluit hij het heft in eigen handen te nemen: hij gaat op zoek naar mijn eigen droombaas!


Wat volgt is een avontuur in een stad waarin Maksie totaal geen idee lijkt te hebben wat hij zich op zijn hals haalt, maar waar de lezer al vrij snel achter is. Met name door de illustraties van Jan Jutte snelt de lezer de woorden vooruit en dat is erg leuk in elkaar gezet. Dit boek is overzichtelijk gedrukt met een rustige bladspiegel waarin zinnen telkens weer op een nieuwe regel beginnen. Het is te vergelijken met series als Billy Bones Bazen en Tijgerlezen, waarin jongere kinderen (in dit geval 7+) worden uitgenodigd om een langer verhaal te beleven, en dat beleef je! De illustraties zorgen ervoor dat kinderen een gevoel van autonomie ervaren, omdat zij de tekst de baas zijn.


Al met al is Maksie een heerlijk leesboek voor de wat jongere lezers, waarbij ze zich kunnen verkneukelen aan de combinatie van de illustraties met de tekst. Het boek omvat een combinatie van humor en spanning, maar is bovenal avontuurlijk. Een avontuur in de stijl van Bassie & Adriaan of Ernst & Bobbie.

 

Ik raad dit boek aan voor...

...jongere lezers die een groter verhaal willen.

...lezers die houden van honden.

...lezers die verlangen de hoogtijdagen van Bassie, Adriaan, Ernst en Bobbie.

 

Samenvatting/Omslag

Maksie is een hondje. Een klein, schattig hondje. Tenminste, dat vinden oude dametjes die hem graag mee zouden willen nemen uit de dierenwinkel.

Maar Maksie is helemaal niet schattig. Hij is een Echte Hond in een klein lichaam. En hij wil helemaal niet bij een oud dametje wonen. Hij wil een stoere baas, iemand als agent Ben van televisie. Maar ja… die oude dametjes blijven maar langskomen en hij kan zich niet eeuwig verstoppen.

Dus besluit Maksie zelf op zoek te gaan naar een baasje. Hij gaat naar buiten en al snel heeft hij Droombaas gevonden. Alleen doet Droombaas raar… en blijft er steeds een oude dametje achter Maksie aan zitten.

Mathilde Stein en Jan Jutte vertellen en verbeelden het doldwaze avontuur van Maksie. Een boek waar je helemaal vrolijk van wordt!

Comments


bottom of page