top of page

Missie Afbreken | De super-mega-kleurrijkste kers op de taart!


De overgang van het mensenrijk naar het rijk der doden is een veelbeschreven thema. Denk aan bijna alle delen van Percy Jackson en Magnus Chase, maar ook in De Allergrootste komt dit voor. Vaak wordt het beschreven vanuit een goddelijke kracht, of wordt het vergeleken met een plek die je rust geeft. De vraag van ons menselijke bestaan is natuurlijk of die plek er is en zo ja, hoe ziet die eruit? Veel schrijvers durven daar hun handen niet aan te branden. Natuurlijk komt daar dan Pieter Koolwijk om de hoek en in het laatste verhaal rond Ties, Gozert en Luna, zal hij je vertellen hoe hij denkt dat dit eruit ziet.


Luna, Ties en Gozert beleven weer enorm veel avonturen. Zo gaan ze op jacht naar een heks die wel echt bovennatuurlijke krachten moet hebben en moeten ze de wereld redden van allerlei gespuis. Ties is echter de laatste tijd een beetje meer afwezig. Gozert voelt zich een beetje achtergesteld, want Ties en Luna hebben niet zo veel tijd en zin meer in missies. En dat vindt Gozert stom. Super-mega-gigantisch stom.

Ties gaat namelijk op onderzoek uit, want hij wil dat Huize Hopeloos de zombie-afdeling stopt. Thijs (Gozert) voelt zich steeds meer verloren en hij merkt dat Ties steeds meer naar Luna trekt. Hij vliegt weg en komt dan in een supermarkt Wes tegen. Hij heeft geen kleur en ligt bij het vriesvak. Als Gozert in de buurt van Wes komt, wordt hij langzaam wakker en al snel komt hij er achter dat Wes geen "mens" meer heeft. Gozert raakt hiervan redelijk in paniek, want als je mensloos bent, kan je dan niet meer verder gaan? Thijs gaat op zoek naar antwoorden, maar ondertussen voelt hij steeds meer afstand tot Ties. Kan Thijs verdergaan? Of blijven de beste bro's voor altijd bij elkaar? Je leest het in Missie Afbreken.


Missie Afbreken is het laatste verhaal in de serie over Ties, Thijs en Luna en is wederom geweldig verteld. Terwijl de sfeer, onder andere aangebracht door de meesterlijke Linde Faas, waanzinnig spectaculair is, leef je innig mee met Thijs. Zijn fantasiewereld en zijn vermogen om uit alles het positieve te halen blijft ontroerend. Ook zijn onvermogen om tot de kern te komen en zijn worsteling om Ties niet teleur te stellen zijn waanzinnig beschreven door Koolwijk. Ik heb de ogen uit mijn kop gehuild. Heel vaak van het lachen, maar misschien nog wel vaker omdat het me raakte en ontroerde. Dit boek is een must-have naast de andere delen van de reeks die al geschreven zijn en daarom geef ik het ook een AANRADER. Daar waar Gozert al een Gouden Griffel heeft gewonnen, zou ik me ontzettend goed kunnen voorstellen dat Missie Afbreken hier ook voor in aanmerking komt (alhoewel dat natuurlijk controversieel zou zijn), want in mijn ogen is Missie Afbreken de superfantastisch geweldige kers op de taart van Gozert, Luna en Ties.

Leesfragment Missie Afbreken
.pdf
Download PDF • 772KB
 

Ik raad dit boek aan voor...

... kinderen die houden van boeken met een rijke fantasie.

... iedereen die gek is op een mooi verhaal.

... een ieder die ook eens zou willen dansen op de zon.

 

Samenvatting/Omslag

Hij werd door iedereen in het hart gesloten en won goud: Gozert. Maar Gozert was het verhaal van Ties. Hoe gaat het eigenlijk met Gozert zelf? Ties heeft hem steeds minder nodig, want hij heeft Luna en Roberto en ouders die hem begrijpen. Gozert heeft het gevoel dat hij soms bijna wordt vergeten en dat gevoel wordt nog sterker als Luna en Ties een eigen missie hebben – een missie waar Gozert eigenlijk niets mee van doen wil hebben, want die heeft te maken met Huize Hopeloos. De plek waar hij het allerongelukkigst ooit was. Maar terwijl Gozert het steeds vaker zonder Ties en Luna moet stellen, ontdekt hij dat er meer zijn zoals hij. En dat het niet goed met hen gaat als hun mensen geen aandacht meer aan hen besteden. Het derde boek over de wereld van Gozert is opnieuw een superfantastisch avontuur – dat is fantastisch met een superheldencape om – maar wel een met een schurend randje. Want Gozert moet een beslissing nemen. Hoort hij nou wel of niet bij de levende kinderen?

Comments


bottom of page