top of page

Pippa's eiland | Amelands trots


Pippa's eiland, cover, Veltman, Martine van der Horn

Wonen op een klein eiland moet heerlijk zijn. De rust en de natuur die je er kan ervaren en niet de drukte van de grote stad. Het binnen een kilometer op het strand staan en de verscheidenheid aan schepen die je kunt bestuderen. Wonen op zo'n rustig eiland kent ook een aantal nadelen. Zo kom je minder makkelijk in een ziekenhuis, moet je soms uren wachten op de boot, aan andere levensmiddelen is moeilijker te komen en iedereen kent elkaar. En dat is gezellig, totdat je in de problemen komt.


Pippa's eiland gaat over Pippa (vanzelfsprekend). Zij woont op Ameland met haar vader en moeder en haar zusje en broertje. Ook woont haar opa op het eiland en die is voor Pippa erg waardevol. Opa heeft op een dag een geheim. Een geheim waar Pippa per ongeluk achter komt. Namelijk, opa heeft enorme schulden. Zulke hoge schulden dat hij zich er eigenlijk voor schaamt en Pippa moet beloven dat ze er niemand over verteld. Ze is er erg van ontdaan, want straks kan opa niet meer in dat prachtige huisje wonen, waar zoveel stoere verhalen over de walvisvaart van de vader van opa verteld worden.


Als Pippa op een dag in de laatste week van de vakantie een jong gezin verwelkomt in hun familievakantiehuisje, ontmoet ze Adam. Adam is een vlogger en heeft de grootste verhalen die vaak niet altijd kloppen. De bescheiden Pippa vindt Adam wel leuk en neemt hem mee naar opa en al snel praat Pippa haar mond voorbij met Adam erbij. Adam bedenkt allerlei acties om opa te helpen zoals het maken van een museum van zijn huis. Dit zorgt direct voor een hoop nieuwe problemen als: hoe vertellen ze aan hun ouders dat de stugge opa ineens een museum heeft? Hoe zorgen ze voor bezoekers? Is het genoeg om opa in dat huis te houden? En tenslotte: wat doet Pippa met de gevoelens die ze stiekem heeft voor Adam?


Pippa's eiland is een verhaaltje dat klein lijkt. Het probleem lijkt alledaags, tenminste zo is het geschreven. Het is een perfect dramatisch geschreven boek, waarin grote thema's als scheidingen, verliefdheid en schulden worden verwerkt tot een verhaal. Het leuke is dat de hoofdpersonen heel erg tegenstrijdig zijn. Pippa is verlegen en schuchter en houdt graag dingen voor zichzelf, terwijl Adam de bombast is.


In de klas kan je dit thema aan de hand van dit boek aanstippen. Ik zou een werkvorm kunnen bedenken met dat ieder kind een karakterkaartje krijgt en een contrasterend persoon moeten vinden. Een durfal tegenover een mietje, een knappe (domme) mooiboy tegenover een (slimme) nerd met een beugel, een extravert persoon tegenover een introvert persoon. Nadat ze de personages hebben gevonden, mogen ze zelf een kort verhaal bedenken en jij als leerkracht bedenkt het probleem.


Pippa's Eiland bespreekt actuele thema's als oud worden, financiële problemen, scheiden en verliefdheid. Natuurlijk zou je aan de hand van de hoofdstukken in dit boek die problemen bespreekbaar kunnen maken met je klas of kroost. Zorg altijd voor elkaar en help elkaar is misschien wel de boodschap van dit boek. En dit prachtige boek is stiekem ook een ode aan het prachtige Ameland. 

Dit boek raden wij aan voor...

... lezers die houden van dramatische boeken

... vloggers die het niet zo nauw nemen met de viewers van hun vlogs

... slagers die heel erg op hun centen zijn

 

Samenvatting/Omslag

Pippa’s zomervakantie op het eiland is saai. Thuis maken haar ouders veel ruzie en ze werken heel hard. Dus is Pippa veel bij opa. Maar dan ontdekt ze dat hij in grote problemen zit omdat hij zijn rekeningen niet betaalt. Gelukkig ontmoet ze vlogger Adam uit de grote stad en bedenken ze een fantastisch reddingsplan. Krijgt Pippa toch nog die spannende vakantie die ze wilde? Of stuurt opa alles in de war? Martine van der Horn was journalist, communicatieadviseur en juf. Ze woonde in de woestijn en reisde de hele wereld over, maar niets vond ze zo leuk als verhalen schrijven. Ze deed de Schrijversvakschool en schreef voor haar afstuderen Pippa’s eiland. Haar tweeling en hun vriendjes en vriendinnetjes geven haar elke dag inspiratie.

Comments


bottom of page