top of page

Twee schatjes van ratjes | Next-level kattenkwaad


Tante Dominante is een pittige tante, zo beweren auteurs Erik van os en Elle van Lieshout. Tante Dominante komt over als een vrouw die wel weet hoe ze moet opvoeden. Duidelijkheid en structuur lijkt haar credo. Haar neefjes Knoop en Knaas zijn hier iets minder van. Zij houden wel van een beetje kattenkwaad op z'n tijd. Wanneer tante Dominante dan ook het huis verlaat om de kost te verdienen, worden Knoop en Knaas uitgedaagd om zich te gedragen.


Makkelijk is dat echter niet, want tante Dominante heeft een heerlijke boterham met kaas en een heerlijke boterham met stroop achtergelaten. Laten dat nou net de kostjes zijn van Knoop en Knaas. De tante is echter niet op haar achterhoofd gevallen. Ze zet een kooi met kippengaas over de lekkernijen heen. Dit maakt het voor de neefjes wat makkelijker om er van af te blijven, maar kunnen ze dat ook? En willen ze dat?


Zodra Dominante de deur achter zich dicht heeft getrokken, begint het te knagen in de hoofden van Knoop en Knaas. Wat zou tante Dominante doen wanneer ze ziet dat de boterhammen zijn opgesmikkeld? En hoe zouden ze überhaupt bij de boterhammen kunnen komen? Daar kom je achter als je dit prentenboek leest!


Twee schatjes van ratjes is een vermakelijk boek van Erik van Os en Elle van Lieshout over kattenkwaad en dat kattenkwaad stijgt in mijn ogen tot ongekende hoogtes. Knoop en Knaas komen uiteindelijk met een oplossing voor hun uitdagingen, maar doen dat zeker wel next-level. Laten we hopen dat dit boek geen inspiratie biedt voor kleine deugnieten, want dan hebben de tantes van nu een bijzondere tijd in het verschiet liggen.

 

Ik raad dit boek aan voor...

...leerkrachten en ouders die een ondeugend verhaal willen voorlezen

...leerkrachten en ouders die een prentenboek op rijm zoeken.

...ouders die graag willen dat hun kind wat ondeugender wordt (zijn die er?)

 

Samenvatting/Omslag


Voor het heerlijk stoute prentenboek 'Twee schatjes van ratjes' sloegen grote kinderboekenmakers Erik van Os, Elle van Lieshout, Thé Tjong Khing en uitgeverij Gottmer de handen ineen. Het resultaat? Hilariteit, virtuoze taal en bijdehante beelden.


Tante Dominante is een hele grote, hele strenge rat. Haar neefjes Knaas en Knoop zijn twee hele kleine, hele stoute ratjes. Als tante op een dag weggaat, bewaart ze twee overheerlijke snacks voor zichzelf: een boterham met stroop en een boterham met kaas. De twee ratjes wordt streng verboden hiervan te pikken. Tante zet er zelfs wat kippengaas overheen. Knaas en Knoop twijfelen geen seconde: zodra hun tante de hoek om is proberen ze alles om bij die overheerlijke hapjes te komen. Ze zetten alles op alles, maar het lukt ze niet: hun tante heeft de heerlijke hapjes te goed beschermd. Maar als zij niet van de snacks kunnen genieten, waarom zou Tante dat dan wel mogen? Daar weten ze wel wat op...

Comments


bottom of page